Αναξιοποίητη μελέτη για φράγμα Παλιοσυκιώτη

* ΣΤΗ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ * ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ * ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 15:21

Μελέτη για κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων στα όρια αρμοδιότητας του Δήμου Ελασσόνας φέρνει στο φως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας και ρωτά την Περιφερειακή Αρχή αν προτίθεται να την αξιοποιήσει και να την επικαιροποιήσει.
Συγκεκριμένα, το ιστορικό που παρουσιάζει είναι το εξής: «Για λογαριασμό της πρώην Κοινότητας Βερδικούσιας και του πρώην Δήμου Ποταμιάς, το 2009, συντάχθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Γεωλογίας και Ορυκτολογίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γεωλογίας, Γ. Μίγκιρο, μελέτη για την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στο ρέμα Παλιοσυκιώτη στο βορειοδυτικό τμήμα της Βερδικούσιας, 3,5 χλμ. δυτικά του χωριού Συκέα.

Πρόκειται για μια υδρολογική λεκάνη συνολικής έκτασης 23,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποστραγγίζεται από το ρέμα Παλιοσυκιώτη, το οποίο συμβάλλει με το ρέμα Βούλγαρη.
Το κύριο ρέμα αποστράγγισης της λεκάνης ονομάζεται Ποτάμι. Η περιοχή της λεκάνης αυτής ανήκει στην Τ.Κ. Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η κατασκευή χωμάτινου φράγματος 1 στη θέση «Καστρί», ύψους 25 μέτρων και με μήκος στέψης 200 μέτρων, χωριτικότητας 1.100.000 κ.μ. νερού, 7 χλμ. δυτικά του χωριού Συκέα και 4 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Καλύβια Αναλήψεως, σε απόλυτο υψόμετρο 300 μέτρων. Ανάντι αυτής της θέσης θεωρεί ότι μπορεί να κατασκευαστεί και ένα μικρότερο φράγμα 2, σε απόσταση 600 μέτρων και σε απόλυτο υψόμετρο 345 μέτρων, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και προστατευτικά του φράγματος 1.
Ο προϋπολογισμός τότε (2009) για το φράγμα 1 ήταν 4.000.000 ευρώ και για το φράγμα 2 ήταν 2.500.000 ευρώ, κάτι που προφανώς έχει αλλάξει σήμερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτιμάται ότι η κατασκευή αυτού του φράγματος θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή (αξιοποίηση του νερού που θα συγκεντρώνεται για υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες, για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την αντιμετώπιση πλημμυρών, τη βελτίωση των εδαφικών και βιοκλιματικών συνθηκών).
Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν αξιοποιήθηκε ούτε από τη Νομαρχία Λάρισας, ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε από καμία κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην έχει κατασκευαστεί το συγκεκριμένο φράγμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass