«Ζούγκλα» η τάφρος I1 στη Λάρισα

* ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΡΟΧΩΝ * ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ Ο ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 13:01

Του Κώστα Γκιάστα
Eνα χρόνο πριν όλη η Θεσσαλία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες. Οι κάτοικοι πόλεων και χωριών προσπαθούσαν να συνέλθουν από το μεγάλο χτύπημα. Την ίδια ώρα αυτοδιοικητικοί από τους δήμους και την Περιφέρεια αλλά και εκπρόσωποι του κεντρικού κράτους υπόσχονταν πως θα δεν θα επιτρέψουν ξανά να συμβεί κάτι τέτοιο, δεσμευόμενοι για ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις.
Στη Λάρισα, ένα χρόνο και κάτι μετά τις πλημμύρες, τα λόγια αυτά φαίνεται πως τα πήρε ο...ποταμός. Αυτό γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τάφρος Ι1 είναι τέτοια που είναι ευάλλωτη σε έναν μεγάλο όγκο νερού αντίστοιχο με τον περσινό. Τι θα γίνει όμως αν δεν μπορεί;

Η τάφρος Ι1 αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Γκουσμπασανιώτη και φέρνει τα νερά στην ένωση της εσωτερικής με την ανακουφιστική κοίτη του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα. Ενώνονται στο ύψος των γεφυρών της Νέας Σμύρνης. Παρά το γεγονός πως πολλά είχαν γραφτεί για την ουσιαστική της ανάπλαση με τις μεγάλες παρεμβάσεις η κατάστασή του φαίνεται στάσιμη.
Κορμοί από δένδρα βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στην τάφρο, όπως και πυκνή βλάστηση. Το λιγοστό νερό σε αρκετά σημεία είναι στάσιμο προκαλώντας δυσοσμία και μετατρέποντας την περιοχή σε έλος ειδικά τις ημέρες με αυξημένη θερμοκρασία. Την ίδια ώρα ακριβώς στα πλαϊνά μέρη της τάφρου, σε απόσταση λίγων εκατοστών από το νερό και τη βλάστηση, τα σκουπίδια και τα μπάζα συνθέτουν ένα σκηνικό πολύ άσχημο. Πολύ μακρινό από εκείνο που φαντάζονταν και περιέγραφαν οι παράγοντες αυτού του τόπου.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η «Ε» συνέλεξε μερικά σημαντικά σημεία της υπόθεσης. Το 2018 έγινε γνωστό πως η εν λόγω τάφρος θα γίνει «Γραμμικό Πάρκο». Μάλιστα σημειωνόταν στα αντίστοιχα ρεπορτάζ πως η απόφαση του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού να εντάξει στο ΕΣΠΑ, την ανάπλαση της αποστραγγιστικής τάφρου Ι1, της τάφρου μεταξύ των συνοικιών Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ, σηματοδοτούσε και τον δρόμο για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της Λάρισας. «Είναι ένα έργο χρήσιμο για τη Λάρισα που δημιουργεί προσβασιμότητα και αναμορφώνει την περιοχή» δήλωνε ο κ. Αγοραστός.
Τον Φλεβάρη του 2019, γινόταν γνωστή και η Τεχνική Αιτιολογική Έκθεση – Περιγραφή από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με αυτήν βασικός στόχος της πρότασης είναι να διαχειριστεί τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής, σαν εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού. Όσον αφορά στην κεντρική ιδέα σημειωνόταν πως «η Τάφρος Ι1 αντιμετωπίζεται ως σύνολο και μετασχηματίζεται σε «Γραμμικό Πάρκο», μια πράσινη διαδρομή που αποτελεί προέκταση του δικτύου ελεύθερων χώρων πρασίνου της πόλης, συνέχεια της παραπήνειας διαδρομής. Υπαίθριος δημόσιος χώρος, πόλος έλξης, συνάθροισης κοινού, αναψυχής, περιπάτου και ποδηλασίας».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του περασμένου έτους, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου του 2023, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αποφάσιζε την Ένταξη της Πράξης «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ Ι1 ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5222879 στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση - αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ)». Όπως αναφέρεται στην απόφαση η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.
Πριν λίγο διάστημα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μέσω της «Ε» οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση της τάφρου και για το γεγονός πως ήταν γεμάτη δέντρα. Σημείωναν χαρακτηριστικά πως με μια σφοδρή κακοκαιρία με έντονη βροχόπτωση, υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει το σημείο αυτό και να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass