Η Λάρισα αλλάζει

Συνεχίζονται τα έργα που δημιουργούν τη νέα εικόνα της * Διαμόρφωση δρόμων, νέοι κόμβοι, ποδηλατόδρομοι, πάρκινγκ και ελεγχόμενη στάθμευση

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2024 14:00

Η αλλαγή της Λάρισας εξελίσσεται καθημερινά. Ένα από τα κομμάτια του παζλ που διαμορφώνουν τη νέα εικόνα της, τοποθετείται αυτήν την περίοδο και ο λόγος για το ανακατασκευασμένο τμήμα της οδού Μανωλάκη, από την Κύπρου έως και τη Μελετίου, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία την περασμένη Τρίτη.


Οι εργασίες από το Τμήμα Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστο Τερζούδη, να διαβεβαιώνει πως όλα τα έργα κινούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Ο Δήμος Λαρισαίων, παράλληλα, προχωρά σε παρεμβάσεις που στοχεύουν να αλλάξουν την «κουλτούρα» των πολιτών, όσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, δημιουργώντας σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης (όπου οι Λαρισαίοι μπορούν δωρεάν να τα χρησιμοποιήσουν), ενώ συγχρόνως προσπαθεί να δώσει «ανάσες» για θέσεις στάθμευσης στους οδηγούς, με τη δημιουργία πάρκινγκ σε χώρους που πήρε στην κατοχή του, όπως και με τη δημιουργία των χώρων ελεγχόμενων στάθμευσης μέσα στην πόλη, λεπτομέρειες για τους οποίους θα ανακοινώσει σύντομα.
Αναλυτικότερα, για τα έργα που εξελίσσονται αυτό το χρονικό διάστημα μιλά στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Χρ. Τερζούδης.
ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ Η ΟΔΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗ
«Θα ξεκινήσουν φυτεύσεις στα παρτέρια της οδού Μανωλάκη, η οποία θα παραδοθεί στους πολίτες της Λάρισας σε περίπου δύο μήνες» δήλωσε ο κ. Τερζούδης.
Το ανακατασκευασμένο τμήμα της από την οδό Κύπρου ως την οδό Μελετίου είναι έτοιμο, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες στο δεύτερο τμήμα του δρόμου, από την οδό Μελετίου ως τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Γεωργιάδου-Τ. Τσιόγκα.
Για τους λόγους αυτούς μπήκαν σε εφαρμογή προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Μανωλάκη (από την οδό Μελετίου έως τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Γεωργιάδου-Τσιόγκα) έως και τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024.
Μία από τις σημαντικές αλλαγές στο συγκεκριμένο έργο είναι η δημιουργία κόμβου στη συμβολή των οδών Μανωλάκη και Κύπρου, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και η πρόσβαση των οχημάτων προς το υπόγειο πάρκινγκ, καθώς πλέον από την οδό Παπαναστασίου οι οδηγοί θα μπορούν να στρίβουν και αριστερά προς την οδό Κύπρου (απέναντι από την είσοδο του πάρκινγκ).
Παράλληλα, επιλύεται και ένα σημαντικό πρόβλημα με τη στάθμευση δικύκλων -ενίοτε και οχημάτων- στο σημείο και διευκολύνεται σημαντικά η διέλευση των αστικών λεωφορείων.
Όλες αυτές οι εργασίες εντάσσονται στο έργο «Διασύνδεση αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», προϋπολογισμού 3.750.765,21 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και στο έργο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου».
ΟΔΟΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ
Λιγότερο από έναν μήνα πριν, και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ενημέρωνε ότι συνεχίζονται, σε νέο τμήμα, οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Ανθίμου Γαζή.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών πλακόστρωσης των πεζοδρομίων και κατασκευής του νέου ποδηλατόδρομου εμπρός από τα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Ανθίμου Γαζή, το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος είχε παραδοθεί προς χρήση, όπως και οι υπολειπόμενες εργασίες.
«Χρειάζεται από όλους μας λίγη υπομονή. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα, όμως, θα μείνουν για πάντα και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την πόλη», είχε αναφέρει μέσα στο καλοκαίρι ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος για το έργο που ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου.
Θυμίζουμε ότι το έργο εντάσσεται στη Δράση «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0)», με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 2,24 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ συνολικά τα έργα σε Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου (Ανθίμου Γαζή έως και Άγιο Αντώνιο) θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
Εργασίες και για ποδηλατόδρομο πραγματοποιούνται στο έργο της οδού Μανωλάκη, με την ανακατασκευή του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Κύπρου (από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου έως την οδό Παπαναστασίου), ώστε να ενταχθεί σε αυτό ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας, ο οποίος θα συνδέσει τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Κύπρου, που έρχεται από την οδό Ανθ. Γαζή με την Κεντρική πλατεία της πόλης.
Αντίστοιχα, στην Ανθίμου Γαζή αναμένεται να ενταχθεί ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας και στην οδό Ηπείρου (από την οδό Τρικάλων έως την οδό Ανθίμου Γαζή), καθώς κρίνεται αναγκαίος όταν στην περιοχή βρίσκονται πολλά σχολικά συγκροτήματα: 5ο Νηπιαγωγείο, 28ο Νηπιαγωγείο, 37ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Σχολείο, 37ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο, 4ο Γυμνάσιο - 4ο Λύκειο, 36ο Νηπιαγωγείο, 41ο Νηπιαγωγείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Όλοι αυτοί οι νέοι ποδηλατόδρομοι «συνοδεύονται» και από την παροχή στους πολίτες 70 ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία μπορούν να παραλαμβάνουν από τους οκτώ σταθμούς φόρτισης σε: Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία), πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (Ταχυδρομείου), πάρκο Αλκαζάρ (στον χώρο στάθμευσης), πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς (Μεγ. Προφήτης Ηλίας), στο «Πράσινο Σημείο» στην πλατεία Νεάπολης, πλατεία Μαρίνου Αντύπα (συνοικία Αβέρωφ), πλατεία Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα (Νέα Πολιτεία) και πάρκο των Χρωμάτων (Νεάπολη).
ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους οδηγούς, μέσα στην πόλη, την εύρεση χώρων στάθμευσης, δρομολογεί να λύσει η Δημοτική Αρχή.
Τα πάρκινγκ στην οδό Τσιόγκα και αυτό δίπλα στο πρώην Κτηνιατρείο προχωρούν κανονικά.
Στην πρώτη περίπτωση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καθώς εκεί προοριζόταν να κατασκευαστεί νέο κτίριο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η παραχώρηση εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παράλληλα, 35 νέα παρκόμετρα τοποθετήθηκαν στο κέντρο της Λάρισας και οι οδηγοί με μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να βρίσκουν κενό χώρο για να παρκάρουν, αλλά και να πληρώνουν γι’ αυτό όση ώρα αφήνουν τα αυτοκίνητά τους, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass