Στο 1,55 η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος

* ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2024 16:00

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς ενόψει των νέων συμβολαίων για τη φέτα που αναμένεται να υπογραφούν τέλος Οκτωβρίου, έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις και επαφές των τυροκόμων με συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους, κυρίως στην επαρχία Ελασσόνας, όπου χτυπάει η καρδιά του εθνικού μας προϊόντος.

Έμπειρος τυροκόμος, σχολιάζοντας όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και τα αποδίδει στην απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα γύρω στο 1,52 με 1,54 ευρώ/κιλό και σε κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις (παλιοί πελάτες με μεγάλο τονάζ) η συμφωνία μπορεί να φτάσει και το 1,56€. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σχέση του κτηνοτρόφου με τον Συνεταιρισμό, καθώς άλλοι κρατούν προμήθεια 1-2 λεπτά κι άλλοι 3-4 λεπτά. Κάποιοι συνεταιρισμοί έχουν δικές τους παγοκεφαλές και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το γάλα οι ίδιοι, αποκομίζοντας την έξτρα τιμή προς όφελός τους.
Παρά τα όσα ακούγονται για αλλαγή στρατοπέδων από τους δύο δυνατούς Συνεταιρισμούς της επαρχίας Ελασσόνας, Γάλα-Ελάς και Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δύσκολα τη μάχη του γάλακτος θα την κερδίσει ένας-δύο τυροκόμοι, καθώς για τη μείωση κινδύνου οι περισσότεροι συνεταιρισμοί προτιμούν τις συνεργασίες με τρεις-τέσσερις τυροκομικές επιχειρήσεις. Προ ημερών έγινε γνωστή η πρώτη συμφωνία της χρονιάς, μεταξύ της Φάρμας Λιβαδίου Ολύμπου με τη Φέτα Βασιλίτσα για την απορρόφηση 2.200 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος παραγωγής 2024-2025. Η συμφωνία προβλέπει τιμές στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 1,5 ευρώ το κιλό το πρόβειο και γύρω στο 1 ευρώ το γίδινο γάλα. Οι Φάρμες Λιβαδίου αντιπροσωπεύουν την παραγωγή από 35 κτηνοτροφικές μονάδες και 65 στο σύνολο κτηνοτρόφους της περιοχής. Η δε συνολική παραγωγή σε αιγοπρόβειο γάλα αγγίζει κατ’ έτος τους 4.200 τόνους. Όσον αφορά τη φετινή συμφωνία, η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος αφορά το 90% της συνολικής, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι γίδινο.
Σχετικά με τις ποσότητες του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος, φαίνεται ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, αφού έτσι κι αλλιώς στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδίου και του πρώην Δήμου Ολύμπου δεν εμφανίστηκαν κρούσματα, ενώ όσα εμφανίστηκαν, περιορίστηκαν άμεσα και δεν είχαμε θανατώσεις ζώων που θα μείνουν περαιτέρω την παραγωγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass