«Πανδημία» η κλιματική αλλαγή

* ΔΗΛΩΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ * ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ * ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2024 13:10
Η υιοθέτηση μη υδροβόρων  καλλιεργείων μπορεί να αποτελέσει  μέρος της λύσης του προβλήματος  της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα  με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή Η υιοθέτηση μη υδροβόρων καλλιεργείων μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή

Της Νατάσας Πολυγένη

Η επισιτιστική ανασφάλεια, η έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι κυριότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας διαδικτυακής δράσης του «Europe Direct» Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και μαθητές και μαθήτριες Λυκείων.
Αφορούσε, επίσης, το μέλλον της γεωργίας και αλιείας στη Θεσσαλία, τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» και την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Ε.Ε., αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για την «πράσινη μετάβαση» προς όφελος των πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης, αφού, όπως τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών, είναι εκείνη που καθορίζει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Ράπτης εξήγησε ότι η γεωργία επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική κρίση και την ίδια ώρα η κλιματική κρίση επηρεάζει τη γεωργία. Μίλησε για την αναγκαιότητα χάραξης συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπισή της, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η αφύπνιση και κινητοποίηση της νεολαίας σε δράσεις και εκδηλώσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Η κλιματική κρίση απειλεί την ευημερία, την ελευθερία και την ειρήνη» είπε απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ Αθανάσιος Μανούρας αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης, του κόστους ζωής και του κορονοϊού (Covid).
«Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη προσφορά τροφίμων για την ικανοποίηση αυτής της ζήτησης. Ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει τον τομέα της καλλιέργειας και της παραγωγής. Ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες καταστρέφουν τις γεωργικές παραγωγές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η κλιματική κρίση θα έχει επιζήμιες συνέπειες στα συστήματα διατροφής σε όλον τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να θεωρηθεί ως πανδημία εξαιτίας των σαρωτικών επιδράσεων που επιφέρει στην υγεία και τον πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για τον όρο «συνδημία», δηλαδή τη συνέργεια των επιδημιών της παχυσαρκίας, υποσιτισμού και κλιματικής αλλαγής που απειλούν την υγεία και την επιβίωση» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Επίσης, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, στη διατροφή, χαρακτηρίζοντας τη Μεσογειακή διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και στις λύσεις που προκρίνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να διαχειριστούν οι χώρες της Ευρώπης την απειλή της επισιτιστικής κρίσης και της ανόδου των τιμών των τροφίμων.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου της Δανίας κ. Φοίβη Κουντούρη προχώρησε σε μια κοινωνικο-οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και στο πώς μπορεί να αποφευχθεί η πολυκρίση μέσω των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η υιοθέτηση της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) με τους 169 υπο-στόχους τους, τον Σεπτέμβριο του 2015, από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αποτελεί ορόσημο για τη διεθνή κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά τέθηκαν διεθνώς «οικουμενικοί» στόχοι, τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες από κοινού, τόσο ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες. Έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η κινητοποίηση των δυνάμεών της, προκειμένου να θέσει τις προτεραιότητές της με βάση τις ανάγκες της» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής μίλησε για τις μη υδροβόρες καλλιέργειες στη Θεσσαλία, καταθέτοντας με προτάσεις που περιλαμβάνουν «εξωτικά» είδη κάποιων «αρχέγονων» φυτών, από τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Ευρώπη, που είναι ανθεκτικά σε ξηροθερμικές συνθήκες και στις επερχόμενες κλιματικές μεταβολές, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, αυτά τα φυτά μπορεί να είναι κινόα, τσία, το μαύρο σινάπι, το σιταροκρίθαρο, η γλυκοπατάτα, το λινάρι για λάδι και για ίνα, τα διάφορα όσπρια (φασόλια κάθε είδους, ρεβίθια, φακές, φάβα, κ.ά.), που πρέπει να εμπλουτίσουν περεταίρω τη διατροφή μας και που χρειάζονται πολύ λιγότερο αρδευτικό νερό, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν στους παραγωγούς και ένα αξιόλογο εισόδημα.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, «για ακόμα μεγαλύτερη καλλιεργητική πρόσοδο θα μπορούσαμε να φυτεύουμε και δεντροκομικές καλλιέργειες, προσαρμοσμένες απόλυτα στην κλιματική αλλαγή, όπως οι χαρουπιές, οι συκιές, οι δαμασκηνιές, οι αμυγδαλιές, οι φιστικιές Αιγίνης (κελυφωτό φιστίκι), ακόμη και θαμνώδεις, όπως τα φραγκόσυκα και η κάπαρη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Για τη σημασία, τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρώπης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή τοποθετήθηκαν κατά τον χαιρετισμό τους ο επικεφαλής του Europe Direct Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης και η υπεύθυνη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Εύη Γεωργίτση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει ως βασική προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
«Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας περιλαμβάνονται η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ρύπανσης των υδάτων και του εδάφους, η στροφή προς την κυκλική οικονομία, η βελτίωση της διαχείριση των αποβλήτων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τομέων της γαλάζιας οικονομίας και της αλιείας μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το έργο της σ’ αυτούς τους βασικούς τομείς, στοχεύει, επίσης, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών» τόνισαν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass