Η απάτη με τα πιο πολλά θύματα

*ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ *ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 791 ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 580 ΠΕΛΑΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΩΞΗ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΑ «ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ» *ΕΓΙΝΑΝ 1.141 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2024 14:15

Τη δικαστική οδό, καθώς περαιώνεται η δικογραφία αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, που αφορά σε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτυακού καταστήματος της Λάρισας για αγορές προϊόντων, μεταξύ των οποίων και κινητά τηλέφωνα σε «προνομιακές» τιμές, τα οποία πλήθος καταναλωτών παρήγγειλε, προπλήρωσε αλλά δεν παρέλαβε ποτέ.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, μετά και τις καταγγελίες καταναλωτών προέκυψε ότι – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - σε βάρος του Λαρισαίου καταστηματάρχη έχουν υποβληθεί 791 εγκλήσεις εκ των οποίων 580 παθόντες - πελάτες ζητούν την ποινική δίωξη του καταστηματάρχη έχοντας υποστεί οικονομική ζημία η οποία συνολικά ξεπερνά τις 310.000 ευρώ.
Όταν επίσης, είναι γνωστό πως στον Συνήγορο του Πολίτη και σε βάρος της Λαρισαϊκής εταιρείας έχουν υποβληθεί 1.141 αναφορές καταναλωτών από όλη τη χώρα, πελάτες οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιατί δεν παρέλαβαν τα «προπληρωμένα είδη σημαντικής αξίας».
ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εταιρεία της Λάρισας «συνίστατο στη δημόσια (μέσω διαδικτύου) πρόσκληση για αγορά προϊόντων (κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κλπ) σε τιμή η οποία παρουσιαζόταν ως προνομιακή και η οποία κατά κανόνα προεισπραττόταν χωρίς στη συνέχεια η εταιρεία να ανταποκρίνεται στις κύριες υποχρεώσεις της και ιδίως στην παράδοση στους καταναλωτές των παραγγελθέντων προϊόντων».
Η Ανεξάρτητη Αρχή περιγράφει στις διωκτικές αρχές τη μεθοδολογία με την οποία, ομόρρυθμη εταιρεία της Λάρισας που εμπορευόταν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη όπως και αγαθά τεχνολογίας μέσω του διαδικτύου και υποσχόμενη «μεγάλες ευκαιρίες» φέρεται να προεισέπραξε χρήματα και να μην εκτέλεσε τελικά τις παραγγελίες για αγορές προϊόντων. Η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής είχε προκαλέσει την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας ο οποίος μέσω προκαταρκτικής έρευνας ζήτησε από τον Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας τη συσχέτιση των καταγγελιών από όλη τη χώρα, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό πως μετά την επιβολή διοικητικού προστίμου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας, η Λαρισαϊκή εταιρεία συνέχισε τις πωλήσεις μέσω νέας ιστοσελίδας, έχοντας στο μεταξύ αλλάξει επωνυμία.
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα καταναλωτές να προσφύγουν στον Συνήγορο ο οποίος δημοσιοποίησε τις έγγραφες συστάσεις προς την εταιρεία, ενώ εντείνονταν οι διαμαρτυρίες των πελατών για τη στάση της εταιρείας ενώ το φυσικό κατάστημα παρέμεινε κλειστό για κάποιες ημέρες.
Διευκρινίζεται πως για την ολοκλήρωση της παραγγελίας προϋπόθεση ήταν η εξόφληση του τιμήματος, αλλά στη συνέχεια όπως προκύπτει από τις καταγγελίες καταναλωτών η εταιρεία δεν παρέδωσε το προϊόν σε πλήθος των περιπτώσεων.
Με την παρέλευση της προθεσμίας παράδοσης του προϊόντος, οι καταναλωτές αντιδρώντας στην καθυστέρηση υπαναχώρησαν του αιτήματος αγοράς και ζητούσαν έτσι την επιστροφή των χρημάτων της παραγγελίας, με την εταιρεία να μην τα επιστρέφει, ενώ στις οχλήσεις των καταναλωτών αιτιολογούσε την καθυστέρηση παράδοσης με διάφορες προφάσεις.
Να σημειωθεί πως από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προκύπτει ότι υπήρξαν και καταναλωτές οι οποίοι δήλωσαν πως παρέλαβαν τελικά το προϊόν που παρήγγειλαν και άλλοι πως αποζημιώθηκαν από τη Λαρισαϊκή εταιρεία.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass