Οι άστεγοι δεν χτύπησαν την πόρτα της Λάρισας

*Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, Παναγιώτη Δαλαμπύρα  Σπίτια αναζητούν… νέους με το Πρόγραμμα «Κάλυψη» * Ο Δήμος Λαρισαίων ετοιμάζεται και για το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 13:51

Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στο ζήτημα των αστέγων είναι η πόλη της Λάρισας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, κ. Παναγιώτη Δαλαμπύρα. Ο κ. Δαλαμπύρας εξηγεί στην «Ε» πως ανά περιόδους μπορεί να εμφανίζονται άτομα ξένα και να μένουν σε εξωτερικούς χώρους, όμως αυτό είναι παροδικό, καθώς το επιδιώκουν σε περιόδους εορτών και μεγάλων συγκεντρώσεων, όπως για παράδειγμα είναι η περίοδος του παζαριού στη Λάρισα. Επίσης, προσθέτει πως όποιοι πραγματικά έχουν πρόβλημα, περιθάλπονται από τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Τέλος, ο Δήμος Λαρισαίων υποβάλλει αίτηση στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ σε εξέλιξη είναι η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κάλυψη» για στέγη σε ευάλωτους νέους.
«Η περιοχή της Λάρισας δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους άστεγους. Όσοι έχουν πρόβλημα, είναι καταγεγραμμένοι και φροντίζουν για εκείνους οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που εμφανίζονται ανά διαστήματα και κυρίως το κάνουν σε περιόδους που η πόλη έχει πολύ κόσμο. Αυτό γίνεται για άλλους λόγους, τους οποίους όλοι καταλαβαίνουμε και σχετίζεται με την επαιτεία. Συμβαίνει κυρίως στις γιορτές και σε περιόδους που υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα και το παζάρι της Νεάπολης, που συγκεντρώνει χιλιάδες πολιτών απ’ όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με τον κ. Δαλαμπύρα, κάνει αυτό που πρέπει και ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτει και την αίτηση για το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗ
Σε εξέλιξη είναι η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κάλυψη» για στέγη σε ευάλωτους νέους. Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τον μήνα Μάρτιο 2023, να υποβάλουν νέα αίτηση στο Πρόγραμμα «Κάλυψη», για τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Το πρόγραμμα καλύπτει το ενοίκιο κάθε νοικοκυριού για τρία χρόνια.
Το Πρόγραμμα «Κάλυψη» στη Λάρισα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και συγκεκριμένα με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων e-Trikala A.E., το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Να σημειωθεί ότι ως τώρα έχουν στεγαστεί 14 νοικοκυριά σε διαμερίσματα της πόλης, με επιπλέον διαθέσιμα διαμερίσματα για νέες αιτήσεις. Τα διαμερίσματα του προγράμματος προέρχονται από το Πρόγραμμα «Εστία» και τη Στέγαση Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων (Ηπείρου 96-98, 1ος όροφος), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2414-400.703.
Ο/Η αιτών/-ουσα μπορεί να είναι ο δικαιούχος της αίτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο/η σύζυγος αυτού (ή μέλος συμφώνου συμβίωσης) ή φιλοξενούμενο μέλος νοικοκυριού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που επιθυμεί να διαμείνει σε νέα κατοικία. Στην αίτηση συμπληρώνονται, επίσης, και τα μέλη του νοικοκυριού που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Κάλυψη», ήτοι το σύνολο των μελών που θα διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη στο πλαίσιο του προγράμματος.
Με την υποβολή της αίτησης, οι υποψήφιοι/-ες θα πρέπει να υποβάλουν και κάποια δικαιολογητικά που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου Λαρισαίων.
Για το πρόγραμμα αυτό ο κ. Δαλαμπύρας σημειώνει στην «Ε» πως θα πρέπει να ήταν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Μάρτιο 2023, ενώ προσθέτει πως θα μείνει ανοιχτό μέχρι να υπάρξει η κάλυψη των σπιτιών.
ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
Παρά το γεγονός πως στη Λάρισα δεν υπάρχει πρόβλημα με τους άστεγους, ο Δήμος Λαρισαίων υποβάλλει αίτηση και για το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία». Πριν λίγες ημέρες, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως η προθεσμία υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους III» παρατείνεται έως τη Δευτέρα 14/10/2024.
Το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.
Γενικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης και παράλληλα διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και ένταξης στην εργασία.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass