Διαφωνούν για τις αυτοκόλλητες ταμπέλες POS στα ταξί

*ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ *«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ... » ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 14:51

Του Κώστα Γκιάστα
Σε μια διελκυστίνδα έχει μετατραπεί η κόντρα μεταξύ των επαγγελματιών οδηγών ταξί σε όλη την Ελλάδα και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για την εφαρμογή του μέτρου τοποθέτησης των ενημερωτικών αυτοκόλλητων για τη χρήση των POS στα αυτοκίνητα.

Όπως διευκρινίζουν οι οδηγοί ταξί, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση των POS, αλλά με το μέγεθος του αυτοκόλλητου όσο και με το σημείο που πρέπει να μπει, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης εξηγεί πως δεν κάνει πίσω και μάλιστα έδωσε ημερομηνία τελεσίγραφο προς όλους τους επαγγελματίες για την εφαρμογή του μέτρου.
Πιο αναλυτικά: Αυστηροποίηση της διαδικασίας και των προθεσμιών για την τοποθέτηση των ειδικών ταμπελών στο εσωτερικό των ταξί με τις οποίες οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν τους πολίτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.
Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο κρίθηκε απαραίτητο καθότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) αρνήθηκε να παραλάβει τις ειδικές ταμπέλες προκειμένου να τις διανείμει στα μέλη της και στη συνέχεια εκείνα να τις επικολλήσουν στα οχήματά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως οι ταμπέλες αυτές παρήχθησαν από την ΑΑΔΕ, με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες ταξί και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αντίστοιχων σημάνσεων που έχουν εγκατασταθεί σε ταξί πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη κ.α.), όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται, παράλληλα, η υποχρέωση διανομής των ειδικών ταμπελών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και σε περίπτωση εκ νέου άρνησής της τότε προβλέπεται η διανομή τους από τα κατά τόπους σωματεία. «Για όσα σωματεία αρνηθούν και αυτά να διευκολύνουν τους εκμεταλλευτές ταξί, παραλαμβάνοντας και διανέμοντας σε αυτούς τις ταμπέλες που έχει παράξει η ΑΑΔΕ, τότε προβλέπεται η υποχρέωση παραγωγής ταμπελών από τους ίδιους τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ταξί, με δική τους χρέωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ. Όσοι ιδιοκτήτες ταξί αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νόμου τότε προβλέπεται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ ανά παράβαση».
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου! Οι εκπρόσωποι των ταξί είχαν την υποχρέωση να παραλάβουν και στη συνέχεια να διανείμουν την ειδική σήμανση που ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS. Η άρνηση παραλαβής των σημάνσεων -που δωρεάν παρήγε για τους επαγγελματίες ταξί η ΑΑΔΕ- πρακτικά σημαίνει άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας. Δεν θα γίνω απλός παρατηρητής της παρανομίας ούτε είμαι πρόθυμος στο να κλείνω τα μάτια σε περιπτώσεις άρνησης εφαρμογής του νόμου. Για αυτό και προχωρούμε σε αυστηροποίηση των προθεσμιών και της συνολικής διαδικασίας προκειμένου το πολύ σε 5 εβδομάδες από σήμερα οι επαγγελματίες ταξί να έχουν υλοποιήσει την υποχρέωση τους. Μια υποχρέωση που ισχύει άλλωστε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης!».
ΝΙΚΟΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ
«Αυτή τη στιγμή δεν διαφωνεί κανείς με τη χρήση των POS στα ταξί» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Λάρισας, Mytaxi, κ. Νίκος Πιπερίδης που προσθέτει πως «μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα με τις χρεώσεις οι οποίες να είναι αρκετά μεγάλες κυρίως όσον αφορά στα μηνιαία πάγια που φτάνουν και 10 ευρώ τον μήνα, αλλά τα χρησιμοποιούμε». Σημειώνει μάλιστα πως ο ίδιος είχε POS εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είχαν φτάσει τα μέλη σε ποσοστό 40-45% του συνεταιρισμού να έχουν POS ακόμα και πριν γίνει υποχρεωτικό.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό σημειώνει πως «μας υποχρεώνει γιατί θεωρεί πως μια μεγάλη σήμανση θα φέρει κάτι παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς λανθασμένο. Το μέρος όμως που μας ζητάει να το τοποθετήσουμε είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο γιατί εκτός από αντιαισθητικό, μας κόβει την ορατότητα από ένα σημείο που χρησιμοποιούμε πάρα πολλές φορές και ειδικά στις στροφές. Θα προκληθούν ατυχήματα από ένα ανούσιο πράγμα» λέει και επαναλαμβάνει πως «δεν είμαστε αντίθετοι με τη σήμανση με ένα μικρό αυτοκόλλητο στο πίσω τριγωνάκι».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΞΙ
Χθες εν τω μεταξύ σε τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Πετράκη, γ. γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ταξί ΠΟΕΙΑΤΑ, τονίζεται μεταξύ άλλων πως «σε Δημοκρατικά καθεστώτα δεν υπάρχουν τετελεσμένα, η φράση «βρέξει χιονίσει, ο νόμος θα εφαρμοστεί», θυμίζει άλλες εποχές. Ο διαχωρισμός από τις άλλες παραγωγικές τάξεις, στιγματίζει των κλάδο των ταξί. Απόφαση μόνο για τα ταξί, όσον αφορά την σήμανση. Όλα τα Ε.Δ.Χ. φέρουν ταμειακές μηχανές συνδεμένες με το ταξίμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι, η απόδειξη εκδίδεται έτσι και αλλιώς με τη λήξη της μίσθωσης. Όλα τα Ε.Δ.Χ. διαθέτουν POS και δέχονται πληρωμές με κάρτα αλλά και με Iris. Όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις. Ουδέποτε αρνήθηκε η ΠΟΕΙΑΤΑ την ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τη χρήση POS στα ταξί. Η αντίδρασή μας έγκειται στο γεγονός της αισθητικής και της παρεμπόδισης του οπτικού πεδίου, που επηρεάζει την ορατότητα σύμφωνα με τον ΚΟΚ και μόνο αυτό.
Ζητάμε ένα μικρότερο σε σχήμα αυτοκόλλητο, που θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι κομψό, να μην εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού και των πελατών από τις θέσεις τους, όπως έχουμε ήδη το καρτελάκι εσωτερικά του οχήματος με τον τιμοκατάλογο.
Επίσης, προτείνουμε σε όλες τις πιάτσες ταξί και κυρίως σε αεροδρόμια και λιμάνια, να τοποθετηθούν ευμεγέθης ταμπέλες που να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό. Με τις θέσεις μας αυτές, καταρρέει το αφήγημα του κ. Χατζηδάκη. Περιμένω την ουσιαστική ανταπόκρισή του, μαζί με την απόσυρση της χθεσινής του ανάρτησης. Η Ομοσπονδία είναι ανοιχτή σε κάθε διάλογο για ουσιαστική λύση και διέξοδο» καταλήγει ο κ. Πετράκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass