«Οχι στην κατάργηση του ΦοΔΣΑ Λάρισας»

ΗΧΗΤΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 13:41

Την απόσυρση άρθρου, του σχεδίου νομού για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, που αφορά στην κατάργηση των ΦοΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας ζητά ο Δήμος Λαρισαίων. Σε ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ζητείται η κατάργηση για τους ακόλουθους λόγους:

Α) εγείρονται ζητήματα νομιμότητας. Β) Ο προτεινόμενος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την κατάργηση των δύο υφιστάμενων Συνδέσμων (Λάρισας και Μαγνησίας): i) Δεν τεκμηριώνεται με τεχνικο-οικονομικά και χωροταξικά κριτήρια αλλά ούτε λαμβάνει υπόψη του περαιτέρω λειτουργικές- διαχειριστικές παραμέτρους. ii) Δεν λαμβάνει υπόψη του την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας - που για τις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας έχουν επιλέξει και αποφασίσει η διαχείριση των απορριμμάτων να υλοποιείται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου - το πληθυσμιακό ποσοστό των οποίων αντιπροσωπεύουν άνω του ελάχιστου ορίου του 60% που απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΑΡΘΡΟ 31 ΤΟΥ Ν. 4954/2022 για την όποια αλλαγή της νομικής μορφής των ΦοΔΣΑ.
Γ) Έχει σοβαρότατες ελλείψεις που αναδεικνύουν την προχειρότητα σύνταξής του και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει εάν δεν τροποποιηθεί, καθώς δεν προβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται ζητήματα και θέματα που αφορούν:
- Στο μόνιμο υπηρετούν προσωπικό των καταργούμενων συνδέσμων
- Στη δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου προερχόμενο από μετατάξεις σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του Ν. 4440/2016 (Α’ 224), να επιστρέψουν -εφόσον το επιθυμούν - στον φορέα προέλευσής τους.
- Στη δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου να μεταταχθούν -εφόσον το επιθυμούν - σε άλλους φορείς.
- Στο προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί στον Σύνδεσμο με την προκήρυξη 3ΓΒ/2023 (για την ενίσχυση των ΦοΔΣΑ με επιστημονικό προσωπικό) για το οποίο έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα.
- Στην αποσαφήνιση της διαδικασίας ανακατανομής εξαρχής του συνόλου των μετοχών ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΤΑ που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.
- Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών ορισμού νέων Οργάνων Διοίκησης του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.
-Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών έγκρισης Νέου Καταστατικού με αλλαγή έδρας του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ
- Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος, έγκρισης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
- Στην αποσαφήνιση και καθορισμό μεταβατικών διατάξεων για την υλοποίηση της Τιμολογιακής Πολιτικής του επόμενου έτους, χωρίς να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες».
Επίσης ζητά «την παράταση χρόνου για την σύνταξη εκ νέου του σχετικού άρθρου, κατόπιν διερεύνησης και μελέτης των τεχνικο-οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων των υφιστάμενων φορέων, για την διαμόρφωση ενός βέλτιστου, ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου σεναρίου με δύο ή ένα ΦοΔΣΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – όπως ακριβώς ισχύει και για την μικρότερη (σε έκταση, πληθυσμό και παραγωγή απορριμμάτων) Περιφέρεια της Κρήτης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass