Ριζική ανατροπή του κατηγορητηρίου για «Ιανό»

ΕΝΩ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 13:01

Την απαλλαγή όλων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και την ενοχή μόνο δύο από τους δέκα κατηγορούμενους για το αδίκημα της πλημμύρας πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Μαγκούτας, κατά την αγόρευσή του χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας όπου διεξάγεται η δίκη για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που έπληξε (και) την Καρδίτσα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με τις αγορεύσεις και άλλων συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και θα επαναληφθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου οπότε θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από διακοπή μερικών ημερών λόγω διάσκεψης.Ο αντεισαγγελέας εφετών ανατρέποντας ριζικά το κατηγορητήριο που προέκυψε από την ανακριτική διαδικασία της Καρδίτσας, πρότεινε χθες την ενοχή του τότε αντιπεριφειάρχη Καρδίτσας όπως και του τότε διευθυντή Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καρδίτσας για «καθυστερημένη, ημιτελή και αποτυχημένη παρέμβαση» στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, ενώ είχε εκδηλωθεί το καιρικό φαινόμενο.
Αντίθετα πρότεινε την απαλλαγή των υπολοίπων οκτώ κατηγορουμένων, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός για το αδίκημα της πλημμύρας από αμέλεια και την απαλλαγή και των συνολικά δέκα κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της Φωτεινής Πλακιά, μητέρας της 43χρονης φαρμακοποιού Ευδ. – Μυρτ. Πλακιά η οποία έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στον περιφερειακό δρόμο του Μουζακίου στο ύψος του Κέντρου Υγείας.
Ο Αντεισαγγελέας Εφετών σημείωσε την υπαιτιότητα της θανούσης η οποία όπως είπε, εισήλθε στον δρόμο «παρέβλεψε τα σήματα» των πυροσβεστών και «αγνοώντας τις προειδοποιήσεις», με τη μητέρα της φαρμακοποιού να σημειώνει πως «ήταν αδύνατο να συμβεί αυτό» να αντιληφθεί δηλαδή τις προειδοποιήσεις, με αφορμή και τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά τη διακοπή ρεύματος και την έντονη βροχόπτωση. Με την εισαγγελέα της έδρας σημειώνοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για την απαγόρευση κυκλοφορίας και ανεξάρτητα από την όποια τυχόν υπαιτιότητα της 43χρονης, να υπογραμμίζει την εκκρεμοδικία μετά και το αναιρετικό Βούλευμα του Αρείου Πάγου.
ΜΗ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Υπενθυμίζεται πως με αφορμή τον θάνατο της φαρμακοποιού το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία κατά στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί σε ΑΤ της Καρδίτσας με συγγενείς της θανούσης να προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο. Έτσι μετά και το Βούλευμα (1085/2024) του Αρείου Πάγου η υπόθεση επιστρέφει στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - λόγω έλλειψης εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης και μη πλήρους αξιολόγησης των αποδεικτικών μέσω, με αποτέλεσμα η υπόθεση να εξετασθεί εξ αρχής από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο οποίος και θα προτείνει αν το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη.
Στην πολύωρη αγόρευσή του ο Αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε αναλυτικά στον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» παραπέμποντας και στις πραγματογνωμοσύνες επιστημόνων, σημείωσε την ένταση του φαινομένου εντός «μικρού χρονικού διαστήματος» και τις «αιφνίδιες πλημμύρες» που προκλήθηκαν. Όπως αναφέρθηκε επίσης και στα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, με αφορμή τις αρμοδιότητες των δασαρχείων, στα ανεπαρκή έργα καθαρισμού ποταμών, στη διαχρονική ανοχή στα πρόχειρα φράγματα για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών αλλά στην ορεινή υδρονομία που, όπως είπε, «αφορά στη γενική κυβέρνηση».
«ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ»
Για τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και τον τότε διευθυντή τεχνικών έργων της ΠΕ Καρδίτσας ο Αντεισαγγελέας υπογράμμισε ότι «όφειλαν να αποδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια, να λάβουν επιπλέον ενημέρωση και να προβλέψουν ύπαρξη προβλημάτων», «να προβούν εντός ολίγων ωρών» σε πράξεις «ώστε να θωρακίσουν την πόλη της Καρδίτσας από τα πλημμυρικά φαινόμενα». Να προβούν εγκαίρως, με προτεραιότητα στην ενίσχυση των αδύναμων σημείων (αναχώματα και γέφυρες) Νότια και Νοτιοανατολικά της Καρδίτσας, ενόψει του ισχυρού ενδεχομένου να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη και να προσπαθήσουν να μετριάσουν έστω το αποτέλεσμα αυτό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του φαινομένου, την ποσότητα των νερών στα ορεινά και την έλλειψη προγνώσεων να ενεργοποιήσουν συνεργεία εντός μικρού χρονικού διαστήματος και να προλάβουν να θωρακίσουν την πόλη της Καρδίτσας. Όπως υποχρεούνταν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας.
«ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ»
Σε ότ,ι αφορά στους θανάτους των τριών κατοίκων, ο Αντεισαγγελέας σημείωσε ότι «δεν υφίστανται στοιχεία αξιόποινης πράξης» για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος των κατηγορουμένων.
Σημειώνοντας ότι ο θάνατος του 63χρονου στην Καστανιά που καταπλακώθηκε από την κατάρρευση του σπιτιού, οφείλεται σε γεωλογικό φαινόμενο, την κατολίσθηση από τη διάβρωση του εδάφους που πρώτη φορά εκδηλώθηκε στην περιοχή και όχι από πλημμύρα. Ο 67χρονος που πνίγηκε όταν πλημμύρισε το ποιμνιοστάσιό του έξω από την Καρδίτσα, τόνισε πως «ο θανών οικεία βουλήσει επανήλθε στο ποιμνιοστάσιό του με καταρρακτώδη βροχή έχοντας σαφή γνώση του κινδύνου», προσθέτοντας ότι δεν αποδείχθηκε υπαίτια ολιγωρία των Αρχών.  Τέλος για τη 43χρονη φαρμακοποιό σημείωσε πως «δεν συνίσταται παράλειψη των παρόντων κατηγορουμένων» καθώς αποδείχθηκε ότι «άμεσα ελήφθησαν μέτρα» απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σημειώνοντας ότι η άτυχη φαρμακοποιός εισήλθε στον περιφερειακό δρόμο όπου έχασε τελικά τη ζωή της, έχοντας νωρίτερα «παρακάμψει εμπόδια» και «αγνοώντας τις προειδοποιήσεις», για να επισημάνει επίσης και την εκκρεμοδικία μετά και το αναιρετικό βούλευμα του Αρείου Πάγου. Για να ολοκληρώσει την αγόρευσή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων «τα επιτυχή αποτελέσματα απεγκλωβισμού πολιτών» στις περιπτώσεις όπου κλήθηκαν εκείνες τις ώρες. Η δίκη συνεχίστηκε χθες με τις αγορεύσεις συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ενώ με αφορμή και την έλλειψη αιθουσών, μετά και την έναρξη του δικαστικού έτους, οι αγορεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου για να ακολουθήσουν οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass