Κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή καλαμποκιού

*ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ *ΙΔΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2024 14:05

Μείωση ως και 50% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στη φετινή παραγωγή καλαμποκιού με τις τιμές να ξεπερνούν οριακά τα 20 λεπτά το κιλό.

Εικόνα μείωσης που εντοπίζεται στην πλάστιγγα της Ελλάδας, τη στιγμή που η Ευρώπη παρουσιάζεται «διχασμένη», ενώ τα νούμερα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ.
Καιρικές συνθήκες -καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου- με αποκορύφωμα τις αυξημένες θερμοκρασίες και τους παρατεταμένους καύσωνες, επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη και τις αποδόσεις. Καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των αποδόσεων έπαιξε όμως και το θέμα του νερού, που για πολλούς αγρότες ήταν δυσεύρετο και κοστοβόρο, λόγω των περισσότερων αρδεύσεων.
-50% ΦΕΤΟΣ Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ
Όπως φαίνεται, οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών και το τελικό αποτέλεσμα άρχισε να αποτυπώνεται στις πλάστιγγες, όπου υπάρχει αρνητικό πρόσημο. Έτσι στον θεσσαλικό κάμπο οι παραγωγοί εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι, καθώς ο καύσωνας και η παρατεταμένη λειψυδρία είχαν ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι, η παραγωγή κυμαινόταν στα 1.500-1.900 κιλά το στρέμμα, ενώ, φέτος, όσοι ήταν συνεπείς στις καλλιεργητικές φροντίδες συλλέγουν μόλις 900 με 1.400 κιλά το στρέμμα.
Μεσοσταθμικά, η παραγωγή υπολογίζεται στο -50%. Μπορεί, λοιπόν, η υποβαθμισμένη ποιότητα στα εισαγόμενα καλαμπόκια να στρέφει την αγορά στο θεσσαλικό προϊόν, δίνοντας τιμή παραγωγού 21 λεπτά, τα λίγα κιλά όμως που συγκομίζονται δεν φτάνουν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής (250 ευρώ το στρέμμα).
Συνεταιρισμοί, αλλά και παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το καλαμπόκι δεν βιάζονται να πουλήσουν. Ωστόσο, όσοι έχουν αποθηκευμένα σιτηρά, λόγω χαμηλής τιμής, αναγκάζονται να «σπρώξουν» στην αγορά το καλαμπόκι μόλις το συγκομίσουν.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Λιγότερα κιλά αναμένεται να συλλεχθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στη Στερεά Ελλάδα τα κρύα της άνοιξης επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες στην περιοχή του Δομοκού, ενώ στη συνέχεια οι κλιματικές συνθήκες και ο καύσωνας ήρθαν για να προκαλέσουν προβληματισμό στην παραγωγή, με τους αριθμούς να δείχνουν πως από τα 1.600 κιλά το στρέμμα που συλλέγονταν πέρυσι, έχουν πέσει στα 1.200-1.300 λόγω του καύσωνα, ενώ η τιμή διαμορφώνεται από τα 20 έως τα 21 λεπτά.
Η κλιματική κρίση ήταν καταλυτικός παράγοντας στην τελική συγκομιδή της παραγωγής και στις περιοχές της Μακεδονίας. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η πρωιμότητα που προκάλεσε η ανομβρία έπαιξε ρόλο και στην πρόωρη συγκομιδή του καλαμποκιού.
Συγκεκριμένα οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά 40%-50% στα εξοχώραφα, ενώ στα Τενάγη Φιλίππων η απώλεια κυμαίνεται από 70% μέχρι και 80%, εκεί δηλαδή όπου έφταναν κατά μέσο όρο περίπου 900 με 1.000 κιλά το στρέμμα και οι αποδόσεις έπεσαν φέτος στα 300 με 400 κιλά.
Χαμηλή παραγωγή σημειώθηκε όμως και στη Δυτική Ελλάδα. Η μείωση έφτασε το 20% με 30% σε σχέση με πέρυσι, όπου όμως και εκεί λόγω του καύσωνα, ο αλωνισμός ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και τις αποδόσεις να υπολογίζονται στα 1.200 με 1.400 κιλά ανά στρέμμα, ενώ πέρυσι έφταναν τα 1.800 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τιμή να φτάνει έως και τα 23 λεπτά.
«ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ» ΕΥΡΩΠΗ,
ΡΕΚΟΡ Η ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι προοπτικές καλλιέργειας παρέμειναν μεικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ακραίας ζέστης στις νοτιοανατολικές περιοχές παραγωγής καλαμποκιού, ενώ αντίθετα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ οι προβλέψεις «μιλούν» για ρεκόρ αποδόσεων.
Αν και το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακής (International Grains Council – IGC) και της Κομισιόν αναθεώρησαν τις τελευταίες προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως οι τιμές θα φτάσουν τους 1.225,5 εκατ. τόνων (+0,7 εκατ. τόνους σε σύγκριση με αυτές του Ιουλίου) για την εμπορική περίοδο 2024/2025, το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να σημειώσει μείωση από τα επίπεδα ρεκόρ της περασμένης σεζόν στους 180,6 εκατ. τόνους (-7,3%) λόγω των μειωμένων αγορών που αναμένονται στην Κίνα (18 εκατ. τόνοι, -27,1%), την ΕΕ (18 εκατ. τόνοι, -11,1%) και την Τουρκία (2,5 εκατ., -37,5%).
Στην Ευρώπη η ακραία ζέστη έχει φέρει μείωση της παραγωγής στη Ρουμανία κατά 2,4 εκατ. τόνους (σε 8,5 εκατ. τόνους), ενώ η ξηρασία επιδείνωσε τις προοπτικές και στη Σερβία, καθώς η πρόβλεψη παραγωγής μειώθηκε κατά 0,8 εκατ. τόνους σε 5,8 εκατ. τόνους (-14,6%). Οι δυσμενείς καλλιεργητικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές των αποδόσεων στη Ρωσία και το IGC μείωσε την πρόβλεψή του κατά 1,3 εκατ. τόνους, σε 13,7 εκατ. τόνους (-17,5% ), ενώ και στην Ουκρανία, ειδικά στις ανατολικές και νότιες περιοχές, με τις προοπτικές συγκομιδής να έχουν μειωθεί κατά 1,2 εκατ. τόνους σε 26 εκατ. τόνους.
Στον αντίποδα, οι προβλέψεις μιλούν για ρεκόρ αποδόσεων στις ΗΠΑ που παρουσιάζουν αύξηση κατά 5,5 εκατ., στους 384,7 εκατ. τόνους με τη συνολική κατανάλωση αραβοσίτου να αναμένεται να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 1.229 εκατ. τόνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass