Με ελλιπή αιτιολογία η απαλλαγή στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.

* ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 43ΧΡΟΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ * ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2024 13:00
«Να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί στα δικαστήρια η κόρη μου» είχε δηλώσει κατά την έναρξη της δίκης η μητέρα της φαρμακοποιού Φωτεινή Πλακιά, ενώ ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την προσφυγή της «Να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί στα δικαστήρια η κόρη μου» είχε δηλώσει κατά την έναρξη της δίκης η μητέρα της φαρμακοποιού Φωτεινή Πλακιά, ενώ ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την προσφυγή της

Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση αναζήτησης τυχόν ευθυνών στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. στην Καρδίτσα, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει (μερικώς) Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, κάνοντας έτσι δεκτή την προσφυγή της μητέρας και του αδελφού της 43χρονης φαρμακοποιού, η οποία έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε στο ύψος του Κέντρου Υγείας Μουζακίου από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Μετά και το Βούλευμα (1085/2024) του Αρείου Πάγου (Β’ Ποινικό Τμήμα Διακοπών [Σε Συμβούλιο]) η υπόθεση επιστρέφει στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- λόγω έλλειψης εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης και μη πλήρους αξιολόγησης των αποδεικτικών μέσων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να εξεταστεί εξ αρχής από τον αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο οποίος και θα προτείνει αν το στέλεχος Αστυνομικού Τμήματος της Καρδίτσας παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη.  Υπενθυμίζεται πως με Βούλευμά του (51/19-4-2023) το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία κατά του στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στο Μουζάκι, στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που έχασε τη ζωή της η 43χρονη.
Κατά του απαλλακτικού βουλεύματος προσέφυγαν συγγενείς της αδικοχαμένης φαρμακοποιού, με τον Άρειο Πάγο να παραπέμπει την υπόθεση για νέα κρίση, κάνοντας μερικώς δεκτή την προσφυγή, μόνο για το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως είναι γνωστό, για τους υπόλοιπους 10 κατηγορούμενους (αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες) η δίκη διεξάγεται ήδη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, καθώς έχει ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με αφορμή τον θάνατο τριών κατοίκων του Νομού Καρδίτσας και τις σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», που έπληξε τη Θεσσαλία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σημειώνεται πως η διάσταση των μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση κυκλοφορίας στον δρόμο προς το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, απασχόλησαν έντονα τη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, με αναφορές μαρτύρων, αλλά και κατηγορουμένων.
Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην αντίφαση πως ενώ υπήρχε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στη γέφυρα Μουζακίου, πέρασε τελικά εποχούμενη η 43χρονη φαρμακοποιός. Η 43χρονη Ευδοκία-Μυρτώ Πλακιά, στις 8.30 το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2020, έχοντας κλείσει το φαρμακείο που διατηρούσε στην περιοχή, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της, πέρασε τη γέφυρα Μουζακίου, «χωρίς να έχει καμία ενημέρωση και χωρίς κάποιος να την εμποδίσει» κατά το Βούλευμα.
Στη συνέχεια εισήλθε στην Περιφερειακή Οδό Αργιθέας - Καρδίτσας και κατευθυνόμενη προς το Κ.Υ. Μουζακίου, χωρίς επαρκή ορατότητα λόγω της διακοπής ρεύματος και των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν αντιλήφθηκε -όπως αναφέρθηκε και στο Δικαστήριο- ότι τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού έχοντας φθάσει στο ύψος του οδοστρώματος στην πραγματικότητα προκάλεσαν την κατάρρευση του δρόμου, με αποτέλεσμα η 43χρονμη να πέσει στον ποταμό, με συνέπεια τον θάνατό της από πνιγμό.
Η σορός της φαρμακοποιού εντοπίστηκε μετά από ημέρες στις όχθες του ποταμού Πάμισου, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου, ενώ στο τι προηγήθηκε τις ημέρες που θεωρούνταν αγνοούμενη αναφέρθηκε εκτενώς με την κατάθεσή της η μητέρα της Φωτεινή Πλακιά, σημειώνοντας με συναισθηματική φόρτιση την πικρία της και τον θυμό της, με αφορμή τα λεγόμενα, προκειμένου να αποδοθεί στην ίδια της την κόρη η ευθύνη για τον θάνατό της. Τελικά το Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναιρεί εν μέρει το προσβαλλόμενο Βούλευμα (51/2024) του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, με αποτέλεσμα να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση των τυχόν ευθυνών του στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Διευκρινίζεται πως η αναζήτηση τυχόν ευθυνών για το τέταρτο θύμα του «Ιανού», μία 86χρονη που πνίγηκε στο σπίτι της στο Βασιλί Φαρσάλων μετά από πλημμυρικά φαινόμενα, η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά, έπειτα από μήνυση συγγενών της. Τέλος, υπενθυμίζεται πως αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί η δίκη για τον «Ιανό», όπου αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας. Θα ακολουθήσουν και οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων και στη συνέχεια το Δικαστήριο θα διακόψει για διάσκεψη, οπότε εκτιμάται πως η απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και στις αρχές Οκτωβρίου.         

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass