Αντίδωρο της προσφοράς των Προσκόπων...

*Ονοματοδοσία πλατείας χθες σε μια λαμπρή εκδήλωση για τα 110 χρόνια προσκοπισμού στη Λάρισα

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2024 13:06

«...Η Λάρισα αποκτά ένα σημείο αναφοράς για τον προσκοπισμό που τόσα έχει προσφέρει πάνω από έναν αιώνα στην τοπική κοινωνία. Οι πρόσκοποι της Λάρισας συμπληρώνουν φέτος 110 χρόνια παρουσίας, προσφοράς και δράσης σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. …Eφτασε η στιγμή να εορταστεί με λαμπρότητα αυτό το μεγάλο ορόσημο των 110 ετών» τόνισε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος κατά την ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαγού και Κραννώνος σε πλατεία Προσκόπων. Οι Λαρισαίοι πρόσκοποι που μετρούν 110 χρόνια παρουσίας στην πόλη και ευρισκόμενοι αταλάντευτα δίπλα στους συμπολίτες και στη λαρισαϊκή κοινωνία απέκτησαν τη δική τους πλατεία, ως ελάχιστο αντίδωρο της προσφοράς τους.

Στην εκδήλωση στην οποία παρόντες ήταν πρόσκοποι όλων των βαθμίδων και από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος που στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «…ένα ευχαριστώ ίσως είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε στους προσκόπους που ήταν πάντα δίπλα στους συμπολίτες. Ομως αυτό το ευχαριστώ σήμερα συνδυάζεται και με την ονοματοδοσία αυτής εδώ της πλατείας, έτσι για να θυμίζει στο διηνεκές σε όλους την προσφορά των προσκόπων, οι οποίοι έχουν πολλά προσφέρει και στην κοινωνία και στην πατρίδα» σημείωσε ο σεβασμιότατος, για να τονίσει καταληκτικά ότι «…χώροι σαν κι αυτός του προσκοπισμού είναι απαραίτητοι για να ξεκολλάνε τα παιδιά μας από τις οθόνες και να μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα, να βρίσκουν παρέες, να βρίσκουν φίλους, να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο θα αναπτύσσονται και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε κι εμείς τη χαρά να τα καμαρώνουμε και να βλέπουμε την κοινωνική τους προσφορά».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος τόνισε από την πλευρά του ότι «Η Λάρισα αποκτά ένα σημείο αναφοράς για τον προσκοπισμό που τόσα έχει προσφέρει πάνω από έναν αιώνα στην τοπική κοινωνία. Οι πρόσκοποι της Λάρισας συμπληρώνουν φέτος 110 χρόνια παρουσίας, προσφοράς και δράσης σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Είναι μετρημένοι οι σύλλογοι, οι φορείς, οι οργανισμοί που μπορούν να υπερηφανεύονται για μία τόσο μακρόβια σύνδεση με την πόλη και τους ανθρώπους της. Οι πρόσκοποι ήταν παρόντες στις μεγάλες ανάγκες, ανακουφίζοντας τους σεισμόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και στις μεγάλες γιορτές του πολιτισμού και του αθλητισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή και έφτασε η στιγμή να εορταστεί με λαμπρότητα αυτό το μεγάλο ορόσημο των 110 ετών. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο κύκλος των εκδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί για την επέτειο αυτή ξεκινάει με τη σημερινή εκδήλωση με την ονοματοδοσία της πλατείας, που πλέον ονομάζεται πλατεία Προσκόπων. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, ολοκληρώθηκε με την ανάληψη των δικών μας καθηκόντων και σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ στον Μύλο του Παππά με συναυλίες, χορούς παραδοσιακούς και μοντέρνους, εικαστικές παρεμβάσεις και πολλές άλλες δράσεις».
Ο περιφερειακός έφορος Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Αντώνης Ευαγγέλου σημείωσε ότι «Η πλατεία Προσκόπων είναι αφιερωμένη σε μία κίνηση που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, σε μία κίνηση που έχει συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση πολλών γενιών παιδιών και νέων στην προσκοπική κίνηση. Μία κίνηση όπου τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την υπευθυνότητα. Μαθαίνουν την αγάπη για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Ενας τρόπος ζωής που καλλιεργεί το ήθος, τη γενναιότητα και τις αξίες. Η ιστορία της χώρας μας αλλά και στην πόλη μας είναι γραμμένη από παραδείγματα νέων ανθρώπων που με την ανιδιοτέλεια αφιέρωσαν το χρόνο και τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό. Η πλατεία λοιπόν αυτή είναι ένας χώρος που θυμίζει σε όλους και σε όλες ότι αυτές οι αξίες και αυτές οι αρχές είναι ο απαρέγκλιτος κανόνας των προσκόπων».
Ο Δαβίδ Ζακάρ, αρχηγός της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας, στάθηκε στην αναγκαιότητα να στηθεί μνημείο για τους σφαγιασθέντες προσκόπους από τους τσέτες στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας το 1919. Τόνισε δε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια μεγάλη ημέρα για τον προσκοπισμό.
Ακολούθησε η αποκάλυψη της πινακίδας της πλατείας Προσκόπων από τον δήμαρχο Θανάση Μαμάκο, τον περιφερειακό έφορο Αντώνη Ευαγγέλου και τον πρώην δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος κατά τη θητεία του υπήρξε αρωγός στη δημιουργία της πλατείας Προσκόπων. Εν συνεχεία δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που βοήθησαν για να γίνει η εκδήλωση.
Την πλατεία μάλιστα κοσμεί μια μεγάλη τοιχογραφία που έγινε στον τοίχο της παρακείμενης Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία απεικονίζει την πορεία των Προσκόπων μέσα στην πόλη της Λάρισας. Τη ζωγραφιά σχεδίασε ο εικαστικός Αχιλλέας Ζάζος, σε συνεργασία με το ενήλικο στέλεχος των προσκόπων και εικαστικό Πάρη Μακρή. Στην εκδήλωση τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Στην εκδήλωση ονοματοδοσίας παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Τερζούδης, Θωμάς Ρετσιάνης, Βαγγέλης Παπαλέξης, και του Δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας, ο πρώην περιφερειακός έφορος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Κόρκας, εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, εκπρόσωποι των εφέδρων αξιωματικών και της Πυροσβεστικής, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΠ Θεόδωρος Κεφαλάς, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος και πολύς κόσμος. Την εκδήλωση συντόνισε η Χρύσα Τζιαστούδη.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster: - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster & Click macro: - Please replace %%CLICK_URL_UNESC%% with the respective click macro that is provided by your ad server - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass