Κέρδισε εντυπώσεις η 17η Γιορτή Χαλβά

* Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας στα Φάρσαλα * Μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και στο λαϊκό τραγούδι στη συναυλία της «Εστουδιαντίνας»

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2024 13:41

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας της 17ης Γιορτής Χαλβά Φαρσάλων, έναν θεσμό που κάθε χρόνο αποτελεί σημαντικό γεγονός για την περιοχή, αλλά και πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών.

Αργά προχθές το απόγευμα, δίπλα στον Απιδανό, έλαβε χώρα διάλεξη με αντικείμενο τη μητέρα του μεγάλου ήρωα Αχιλλέα, τη θεά Θέτιδα, με ομιλητή τον διδάκτορα του Αρχαιολογικού Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Σπανό. Στον ομιλητή ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου έδωσε τιμητική πλακέτα, ενώ χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αναστασία Αδαμοπούλου. Στα περίπτερα που βρίσκονται στην πλατεία Δημαρχείου οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά πώς παρασκευάζεται ο χαλβάς Φαρσάλων, αλλά και να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα, στο πλαίσιο της 10ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων από Φαρσαλινούς παραγωγούς. Η πρώτη βραδιά της γιορτής ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο, με τη συναυλία της «Εστουδιαντίνας» και τον σπουδαίο ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και στο λαϊκό τραγούδι μέσα από έργα Θεσσαλών δημιουργών. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικότερου δημιουργού στο λαϊκό τραγούδι, του Βασίλη Τσιτσάνη. Με αναφορά σε αυτόν τον κορυφαίο δημιουργό, τον πιο διαχρονικό τραγουδοποιό όλων των εποχών, που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από τα Τρίκαλα, η «Εστουδιαντίνα» παρουσίασε ένα πρόγραμμα στο λαϊκό τραγούδι, που, όπως αποκαλύπτεται, είναι υπόθεση των Θεσσαλών δημιουργών, όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης κ.ά.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Πολιτιστικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων θα χορέψουν με συνοδεία ορχήστρας στο κέντρο της πόλης μας, με κύριο θέμα «Τραγούδια του Γάμου», στην πλατεία Δημαρχείου.
O ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Αναμφίβολα, το μείζον γεγονός της φετινής εορτής είναι η ολοκλήρωση του φακέλου, από πλευράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την υποστήριξη του αιτήματος να γίνει πλέον ο χαλβάς Φαρσάλων ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του Π.Ο.Π. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ανέδειξα σθεναρά όλα τα προηγούμενα χρόνια, διατυπώνοντας το αίτημα και από το βήμα της γιορτής, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι η πιστοποίηση του χαλβά Φαρσάλων θα οδηγήσει στην αναβάθμιση αυτού του παραδοσιακού προϊόντος, που μετρά αιώνες παρασκευής, και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την προώθησή του στις αγορές». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου με αφορμή την έναρξη της Γιορτής Χαλβά που διοργανώνει για 17η χρονιά ο Δήμος Φαρσάλων μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών-Ζαχαροπλαστών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass