Στο επίκεντρο ο ελεύθερος χώρος στη Λάρισα

*ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ *ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ *ΜΑΜΑΚΟΣ: Η ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 13:00

Έχοντας στο επίκεντρό της τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λάρισα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία έχει πλούσιες και ποικίλες δράσεις από πολλούς φορείς και συλλόγους, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος δήλωσε τα εξής: «Μιλούσαμε προεκλογικά για την ανθρωποκεντρική και πράσινη κινητικότητα. Για την υπεράσπιση της ανάγκης της πόλης να επιβιώσει, καθώς στερείται το μεγαλύτερό της αγαθό: τον ελεύθερο χώρο. …Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και οι γειτονιές απελευθερωμένες από αυτοκίνητα.
Και προτείναμε μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου και μια ολιστική προσέγγιση για την κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των λοιπών ενδιαφερομένων της πόλης, μέσα από την πολύτροπη κινητικότητα. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα. Αυτό υποστηρίζαμε, αυτό πιστεύαμε και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε».
Επομένως, είπε, πως «η κοινή χρήση του δημόσιου χώρου αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία και αυτό πρέπει και να το υπερασπιστούμε και να το κάνουμε μέρος της συνείδησης όλων μας».
Τέλος, ευχαρίστησε όσες και όσους δούλεψαν για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και των δράσεων, καλώντας τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές.
«Γιατί αν μπορούμε μια βδομάδα, μπορούμε πολλές βδομάδες, μπορούμε σε καθημερινή βάση» υπογράμμισε.
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Ευάγγελος Παπαλέξης αναφέρθηκε κυρίως στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών, κάνοντας λόγο για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας-Άθλησης κ. Ηρακλής Γερογιώκας ανέφερε πως μεγάλο στοίχημα αποτέλεσε η προσέκλυση φορέων, έχοντας στο επίκεντρο τα παιδιά. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης εξήγησε πως το πολιτισμικό επίπεδο μιας περιοχής φαίνεται και από τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Φώτης Τζατζάκης στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή της φιλοσοφίας γύρω από τον δημόσιο χώρο.
Εκπρόσωπος της Τροχαίας Λάρισας ευχήθηκε μια ασφαλή διεξαγωγή, ενώ η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημείωσε πως το σημαντικό είναι να ανταποκριθούν τα παιδιά.
Η κ. Μαρία Κρίκα εκ μέρους του ΚΔΗΦ «Θέληση Ζωής» αναφέρθηκε στο θέμα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και τη σημαντικότητα αυτών των δράσεων. Η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη είπε πως με αυτόν τον τρόπο οι παρέες γράφουν ιστορία, ενώ σημείωσε πως στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας «η μάθηση συναντά τη διασκέδαση». Από την πλευρά των «bmxάδων» ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη δυναμική που αναπτύσσεται στη Λάρισα σχετικά με αυτό το αντικείμενο.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λάρισας κ. Γιώργος Μαραμής υπογράμμισε τον ρόλο του εθελοντισμού και της προσφοράς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9
08.30: «Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό».
Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων. Τόπος: 22ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (οδός Καλλισθένους).
10.00-12.00: «Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή».
Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Τόπος: Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
ΤΡΙΤΗ 17/9
10.00-11.00: «Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή».
Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους ωφελούμενους του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Τόπος: Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9
21.30-23.00: Προβολή ταινίας στο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής».
Προβολή ταινίας «Les Triplettes De Belleville» / «Το τρίο της Μπελβίλ». Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - ψηφιακή ταινιοθήκη Ifcinema. Είσοδος δωρεάν. Τόπος: Θερινός Κινηματογράφος Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής».
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9
09.30: «Γνωρίζω τη Λάρισα ποδηλατώντας». Μια διαφορετική ξενάγηση στη Λάρισα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου. Αφετηρία η Κεντρική πλατεία.
18.00-20.00: «Καλώς ήρθατε στο Skate - BMX PARK - RUNLAPARKO». Ένα απόγευμα γεμάτο δράση για μικρούς και μεγάλους, στο Skate Park, BMX Session (Laparko Crew), Επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), Γκράφιτι, Παιδική Ζωγραφική, Ενημερωτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών, Μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις. Στο Αισθητικό Άλσος.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9
8.00-14.00: Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Δράση στην Κεντρική πλατεία.
10.00: Αγώνας δρόμου με το σύνθημα «Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα».
11.00-13.00: «Μαθαίνω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».
11.00-13.00: «Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο».
Προπόνηση με τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ. Στην οδό Παπαναστασίου μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο αθλητικά.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass