Κυνηγοί στο κυνήγι της πανώλης των χοίρων

*ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ *«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ, ΠΟΥ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ζ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2024 14:01

Μετά τα πρόσφατα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνα στη Βόρεια Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε εκτελεστική απόφαση, με την οποία επαναορίζει τις ζώνες απαγόρευσης που χωροθετούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο κυνήγι της πανώλης των χοίρων βρίσκονται και οι Έλληνες κυνηγοί, με τον πρόεδρο της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Βαγγέλη Μπαλατσό, να σημειώνει στην «Ε» τα εξής: «Έχουμε συστήσει συνεργεία δίωξης και προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να μειώσουμε τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, που ως επί το πλείστον είναι υβρίδια οικόσιτων γουρουνιών που διασταυρώθηκαν με άγριους χοίρους. Στη Θεσσαλία δεν έχουμε κρούσμα πανώλης των χοίρων, έχει περιοριστεί στη Βόρεια Μακεδονία και στη Θράκη. Η πανώλη των χοίρων προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους, αφού όταν μια χοιροτροφική μονάδα διαπιστωθεί ότι έχει νοσούντα ζώα, αναγκάζεται να θανατώσει όλους τους χοίρους και μπαίνει η μονάδα σε επιτήρηση για πέντε χρόνια!».
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μιλώντας για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και τις καταστροφές που προκαλούν, ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι: «Οι αγριόχοιροι σε αναζήτηση τροφής μπαίνουν σε χωράφια και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν μπει μέσα σε καλαμποκοχώραφα και έχουν καταστρέψει σχεδόν το σύνολο της φυτείας, με τους γεωργούς να μην αποζημιώνονται για την καταστροφή. Εμείς έχουμε συστήσει συνεργεία, που σχεδόν αποτελούνται από 170 άτομα, και κυνηγάμε εντός των επιτρεπόμενων ζωνών κυνηγιού, βοηθώντας από την πλευρά μας όσο μπορούμε να περιορίσουμε την πληγή αυτήν».
Ο Βαγγέλης Μπαλατσός, αναφερόμενος στους τεράστιους πληθυσμούς αγριόχοιρων, δηλώνει πως: «Πληρώνουμε τα λάθη περασμένων κυβερνήσεων. Όταν λέγαμε να μην αφήνονται ελεύθερα να βόσκουν τα ήμερα γουρούνια στο βουνό, δεν μας άκουγαν. Έτσι διασταυρώθηκαν με τα αγριογούρουνα και προέκυψαν τα υβρίδια. Τα αγριογούρουνα γεννούν 1 φορά τον χρόνο 3-4 μικρά, ενώ τα υβρίδια γεννούν 3 φορές στα 2 χρόνια και από 10-12 γουρουνάκια κάθε φορά».
ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ
Από τη Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι: «Eίναι πολύ σημαντικό, κατά τις επισκέψεις στο πεδίο με σκοπό τη θήρα, οι κυνηγοί να παρατηρούν με προσοχή τους αγριόχοιρους, για τυχόν ασθενή ζώα ή ζώα με περίεργη συμπεριφορά (αδιαφορία προς το περιβάλλον, άτακτη βάδιση), ώστε να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για πιθανή υποψία ασθενών ζώων σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα, για την έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας του ιού στη χώρα, είναι θεμελιώδες οι κυνηγοί να ειδοποιούν τις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών αγριόχοιρων (παθητική επιτήρηση) και κατόπιν συνεννόησης με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να λαμβάνουν δείγματα από τα ζώα και να τα παραδίδουν στις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με σκοπό την εργαστηριακή τους εξέταση. Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό, προετοιμάζεται εγκύκλιος από την Υπηρεσία μας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα και θα καθορίζει τη διαδικασία που οι κυνηγοί θα προσκομίζουν δείγματα από θηράματα αγριόχοιρων στις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τα οποία θα αποστέλλονται υπό επίσημη κτηνιατρική επίβλεψη στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο, για εξέταση (ενεργητική επιτήρηση). Η λήψη δειγμάτων, δηλαδή τεμαχίων από συγκεκριμένα όργανα του θηρευμένου αγριόχοιρου, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα από τον κυνηγό, που είναι εξοικειωμένος με τη διαδικασία διαχείρισης του αγριόχοιρου, αμέσως μετά το πέρας της θήρας.
Η εντατική επιτήρηση με την παρακολούθηση των αγριόχοιρων και τη συλλογή δειγμάτων από αυτά θα επιφέρει την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή του».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass