Πράσινο φως για φράγματα σε Ναρθάκι και Δίλοφο

*ΕΔΩΣΕ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ *ΠΡΟΧΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΛΙΤΖΟΡΕΜΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΖΙΑΚΟΡΕΜΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2024 13:11
Τα δύο φράγματα προβλέπεται να «ξεδιψάσουν» την πόλη των Φαρσάλων και 4.330 στρέμματα καλλιεργειών (φωτ. αρχείου) Τα δύο φράγματα προβλέπεται να «ξεδιψάσουν» την πόλη των Φαρσάλων και 4.330 στρέμματα καλλιεργειών (φωτ. αρχείου)

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου
Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση έργων υδροοικονομίας στη Θεσσαλία γίνεται με την κατασκευή δύο φραγμάτων στις θέσεις Λουτζιακόρεμα και Κακλιτζόρεμα, που βρίσκονται σε Ναρθάκι και Δίλοφο αντίστοιχα, τα οποία δρομολογεί και θα υλοποιήσει ο Δήμος Φαρσάλων το προσεχές διάστημα, αφού έλαβε και επίσημα το πράσινο φως της έγκρισης, πριν από λίγες ημέρες, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για δύο σημαντικά και καθοριστικά έργα για τη βελτίωση της υδατικής διαχείρισης και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή των Φαρσάλων.
ΦΡΑΓΜΑ ΛΟΥΤΖΙΑΚΟΡΕΜΑ
Το φράγμα Λουτζιακόρεμα που βρίσκεται στην περιοχή του Ναρθακίου, έχει ως κύριο στόχο την εξασφάλιση επαρκούς υδάτινου δυναμικού για την άρδευση περίπου 1.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και την κάλυψη υδρευτικών αναγκών της πόλης των Φαρσάλων. Με χωρητικότητα 711.000 κυβικών μέτρων, το φράγμα θα αποτελέσει έναν σημαντικό υδάτινο πόρο για την περιοχή, συμβάλλοντας στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής από τη μία και στην εξασφάλιση της ποιότητας του νερού για τους κατοίκους από την άλλη.
ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΚΛΙΤΖΟΡΕΜΑ
Το φράγμα Κακλιτζόρεμα, στο Δίλοφο, αποτελεί ένα ακόμη πιο φιλόδοξο έργο. Με χωρητικότητα 1.700.000 κυβικών μέτρων, προβλέπεται να εξασφαλίσει την άρδευση περίπου 3.303 στρεμμάτων και θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων. Επιπλέον, προβλέπεται και η κατασκευή μιας σύγχρονης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και ενός αντλιοστασίου, που θα εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού.
ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Και τα δύο φράγματα, Λουτζιακόρεμα και Κακλιτζόρεμα, έχουν ως κοινό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Φαρσάλων, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα κύρια οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την υλοποίηση αυτών των έργων είναι: Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της πόλης των Φαρσάλων, που θα εξασφαλίσει την επάρκεια και την ποιότητα του νερού για τους κατοίκους της. Τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πόρου θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ξηρασία.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Με την έκδοση των σχετικών αδειών, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των έργων. Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου για το φράγμα Διλόφου στη θέση Κακλιτζόρεμα τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και εντός του 2024, ενώ επίσης για το φράγμα Λουτζιακόρεμα στο Ναρθάκι αναμένεται να προχωρήσει η δημοπράτηση το προσεχές διάστημα.
Για την υλοποίηση των δύο έργων έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και οι γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟ 2027
Η προθεσμία για την εκτέλεση των δύο φραγμάτων ορίζεται σε τριάντα έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας, δηλαδή έως 10/09/2027.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «η άδεια παύει να ισχύει σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία, ακόμη και χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί, ενώ είναι δυνατόν να δοθεί παράταση χρόνου εκτέλεσης του έργου, εφόσον υποβληθεί αιτιολογημένη αίτηση του δικαιούχου πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass