Χιλιάδες Αρβαντόβλαχοι συγκεντρώθηκαν στο Αργυροπούλι

* ΣΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2024 16:15

Το 1ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αρβαντοβλάχων, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Αργυροπούλι, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Αρβανιτοβλάχων. Οι ήχοι παραδοσιακής μουσικής, οι χοροί που γέμισαν τους δρόμους και τα τραγούδια που ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε άλλες εποχές, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα μοναδική. Στο 1ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αρβαντοβλάχων συμμετείχαν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ο Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αρβαντοβλάχων Νέας Ζωής Καλαμπάκας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σέσκλου 1984, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης Πέλλας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρκιωτών Θεσσαλίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Δημήτρης Κουρέτας, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ Στέλιος Τσικριτσής, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Γκογκάκη, ο πρέσβης Ε.Τ. Σταύρος Τσιέπας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβαντοβλάχων κ. Χρήστος Κερκένης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβαντοβλάχων ιδρύθηκε το 2005 και συμπληρώνει φέτος 19 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς στον τόπο μας, ουσιαστικά όμως αποτελεί συνέχεια του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αρβαντοβλάχων που ιδρύθηκε το 1976 από τους προγόνους μας, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα από την πλούσια παράδοσή μας. Ξαναζωντανεύουμε το παρελθόν στο παρόν. Δεν πρόκειται για στείρα προγονολατρεία αλλά για ανακάλεμα των δικών μας ανθρώπων! Αυτό που μας εκφράζει επικεντρώνεται στα εξής τρία δέλτα Δ: Διάσωση, Διατήρηση και Διάχυση των παραδόσεων, που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας». Ο περιφερειάρχης με τη σειρά του στάθηκε στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, δήλωσε ότι είναι Αρβαντόβλαχος και σημείωσε μεταξύ άλλων «αναζητώντας τις ρίζες μου έψαξα και βρήκα τους πρώτους συγγενείς μου, οι οποίοι ζουν στην Αλβανία και έμαθα πολλά για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δικοί μου. Εάν μπορέσει ο καθένας μας και κρατήσει την ταυτότητά του, τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τον πολιτισμό του και την προσωπικότητά του, θα μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα μέσα σε κάθε νέο περιβάλλον που θα βρεθεί». Ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε επιπλέον ότι η Περιφερειακή Αρχή ενισχύει όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν ταυτοτικά στοιχεία, γιατί χωρίς αυτά -όπως επισήμανε- χάνεται κάθε προσπάθεια να κρατήσει κανείς τις ρίζες του. «Τώρα αλλά και στο μέλλον θα μας βρίσκεται αλληλέγγυους σε αυτές σας τις προσπάθειες» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass