Μουσείο Κρασιού και Τσίπουρου

* ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2024 14:31

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
(Του ανταποκριτή μας)
Χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν χθες το Άλσος του Αγίου Γεωργίου στον Αμπελώνα, όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα και απόλαυσαν μια βραδιά με άφθονο κρασί, πλούσιες τοπικές γεύσεις και μουσική. Η εκδήλωση άνοιξε με τα καθιερωμένα εγκαίνια της γιορτής και χαιρετισμούς εκπροσώπων των τοπικών αρχών, στο πλαίσιο των οποίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια σχεδιάζει να δημιουργήσει στην περιοχή Μουσείο Κρασιού και Τσίπουρου και κάλεσε τον δήμαρχο Τυρνάβου να προτείνει τον χώρο που θα δημιουργηθεί αυτό το έργο. Ακολούθησε ομιλία της διευθύντριας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Αναστασίας Παναγιώτου με θέμα: «Ο Οίνος της ζωής, του πολιτισμού, της διατροφής» και ομιλία της διαιτολόγου – διατροφολόγου Τάνιας Μπέλτσιου – Δαλακώνη με θέμα «Το κρασί, σύμμαχος στη μεσογειακή διατροφή».
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Eδώ στην εύφορη πλευρά της Θεσσαλικής πεδιάδας, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Τυρνάβου, οι αγρότες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια και ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, έκτασης 25.000 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες σταφυλιών με κυρίαρχη το Μοσχάτο Τυρνάβου, ανήκει στον Δήμο μας. Έτσι λοιπόν το μακρινό 1959 ξεκίνησε ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού, στον Αμπελώνα, με στόχο την ανάδειξη της οινικής παραγωγής και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αμπελώνων της περιοχής μας. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου από τον Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με οινοποιεία, οινοποιούς και με παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.
...θα ήθελα να τονίσω πως η φετινή Γιορτή Κρασιού διοργανώθηκε από τον Δήμο μας, παρά τις δυσκολίες της υποχρηματοδότησης για τον πολιτισμό από την κεντρική εξουσία, καθώς στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την αμπελοκαλλιέργεια που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας στην περιοχή μας. Παράλληλα μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης στηρίζουμε την ερασιτεχνική δημιουργία και τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό η κάθε κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει τους αναγκαίους μόνιμους πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Για τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια! Στόχος μας κάθε οικογένεια να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές της μέρες, με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε «δημιουργική βιομηχανία», όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία είναι ανθρώπινη ανάγκη και πρέπει να παρέχεται στον λαό απλόχερα, χωρίς αντίτιμο και περιορισμούς».
Η διευθύντρια του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Αναστασία Παναγιώτου μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία της, για το κρασί και το αμπέλι: «Στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου το αμπέλι και το κρασί μετρά αιώνες ιστορίας.
Οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνταν στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή ήταν οι: Ροδίτης, Μπαντίκι, Κουκούλι, Λημνιώνα, Σιδερίτης, Καρτσιώτης, Ούτμαλι. Ο αριθμός των αμπελοκτημόνων ήταν στον Τύρναβο 800, στον Αμπελώνα 450, στο Αργυροπούλι 100 και σε όλα τα χωριά σχεδόν κάθε οικογένεια είχε αμπέλι. Η περιοχή μας σήμερα καλλιεργείται ένας μεγάλος αμπελώνας 25.000 στρεμμάτων, αμπελώνας που αντιπροσωπεύει το 60% του αμπελώνα ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Από τις οινοποιήσιμες ποικιλίες κυρίαρχη είναι το Μοσχάτο Τυρνάβου που καλλιεργείται σε πάνω από 10.000 στρέμματα. Υπάρχουν επίσης ο Ροδίτης, το Μπαντίκι, η Λημνίωνα, ποικιλίες που καλλιεργούνταν από παλιά, άλλες ελληνικές που εγκαταστάθηκαν αργότερα όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, αλλά και «κοσμοπολίτισσες» ποικιλίες όπως το Syrah, Merlot, Cabernet S., Ugni Blanc, Maccabeu, Sauvignon Blanc, Chardonnay που βρήκαν και αυτές πρόσφορο έδαφος.
Ανάλογος και ο πλούτος των ειδών κρασιού που παράγονται κάποια με αναγνωρισμένη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Τύρναβος αξία που αναμένεται να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα σε περισσότερες κατηγορίες κρασιών.
Να σημειώσω πως ο Τύρναβος είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει Γεωγραφική Ένδειξη στο Τσίπουρο οι άλλες γεωγραφικές ενδείξεις αφορούν σε διαμερίσματα της χώρας.
Για όλες αυτές τις αξίες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή πρωταγωνιστικό έπαιξε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου...».
Οι σεφ του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισα δημιούργησαν μοναδικά πιάτα που ταιριάζουν άψογα με τα κρασιά, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Οι τοπικοί παραγωγοί εντυπωσίασαν με τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά τους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις του οίνου, ενώ η συναυλία των Χρήστου Δάντη και Κωνσταντίνου Χριστοφόρου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα, ξεσηκώνοντας το κοινό και δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass