Ανοιχτές οι πληγές του «Ντάνιελ»

* ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, EΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2024 13:00
Ξέχασαν την αποκατάσταση της ιστορικής πέτρινης επτάτοξης  γέφυρας του Πασιά (έτος κατασκευής 1752) στον Ενιπέα ποταμό Ξέχασαν την αποκατάσταση της ιστορικής πέτρινης επτάτοξης γέφυρας του Πασιά (έτος κατασκευής 1752) στον Ενιπέα ποταμό

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Ένας χρόνος πέρασε από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε το ακραίο φαινόμενο «Ντάνιελ», που σάρωσαν τον Δήμο Φαρσάλων, αφήνοντας πίσω του βαθιές πληγές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στην επαρχία Φαρσάλων είναι διαφορετική και δε δείχνει καμία παρέμβαση.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ιστορική πέτρινη επτάτοξη γέφυρα του Πασιά στον Ενιπέα ποταμό.
Το γεφύρι βρίσκεται βόρεια της πόλης των Φαρσάλων και ανάμεσα από τα χωριά Βασιλί και Δενδράκια Φαρσάλων. Αυτό το μοναδικό μνημείο, κτισμένο στα μέσα του 18ου αιώνα, που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, έχει πληγωθεί σοβαρά από τις πλημμύρες.
Κορμοί και κλαδιά έχουν σφηνωθεί στις τοξωτές αψίδες του και παραμένουν ακόμη εκεί, έναν χρόνο μετά.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις δύο καταστροφικές κακοκαιρίες («Ιανού» και «Ντάνιελ»), που έπληξαν την περιοχή, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια στατική μελέτη για να αξιολογηθεί η κατάσταση της γέφυρας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη γέφυρα της Αμπελιάς, η οποία κατέρρευσε ολοσχερώς πριν ένα έτος, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών της 6ης Σεπτεμβρίου. Τα ερείπια της παλιάς γέφυρας παραμένουν στο σημείο, ενώ οι αρμόδιοι δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για την απομάκρυνσή τους.
Επιπλέον, στη γέφυρα που διεξάγεται η κυκλοφορία της Π.Ε.Ο. Φαρσάλων - Βόλου (πλησίον της διασταύρωσης Ρευματιάς-Ναρθακίου) και κάτω αυτής διέρχεται ο Αϊκλής, όπου φερτά υλικά και κορμοί έχουν σφηνωθεί κάτω από αυτή.
Ακόμη, παράλληλα με το ρέμα και πλησίον της γέφυρας παρατηρείται διάβρωση σε τμήματα του υπάρχοντος οδικού δικτύου που έχουν ανακατασκευαστεί πρόσφατα με αμμοχάλικα. Παρόλα αυτά, ορατός είναι ο κίνδυνος, σε μια νέα κακοκαιρία, να καταρρεύσουν τα πλευρικά επιχώματα, καθώς και να μεταφερθούν φερτά υλικά πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες αγροτικές ιδιοκτησίες, όπως έγινε και παλαιότερα.
Τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων είναι αρκετά στην επαρχία Φαρσάλων, και είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και να προστατευθεί η περιοχή από μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass