Το «Υδωρ» θα ποτίσει 500.000 στρέμματα

* ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ * ΜΕ ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 340 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ * ΠΟΙΟΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ-ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ * ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΓΟΕΒ * ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ 75% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ Ο.Ε.Β. ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2024 15:30

Περισσότερα από 16 έργα υλοποιούνται ή είναι σε προγραμματισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία εξασφαλίζουν την άρδευση σε πάνω από 500.000 στρέμματα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, κατά τη σχετική παρουσίαση που πραγματοποίησε στην εκδήλωση (προχθές) στο Δημαρχείο της Νίκαιας, ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα αρδευτικά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ και έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) «ΥΔΩΡ 2.0».
O υπουργός σημείωσε επίσης ότι έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ, ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
Παράλληλα έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, πως οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) στη Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των Ο.Ε.Β. της Θεσσαλίας, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των έργων που παρουσιάστηκαν από τον Κ. Τσιάρα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, είναι η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (έργο ΥΔΩΡ 2.0 μέσω ΣΔΙΤ) και το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια Λάρισας – Ορφανά Καρδίτσας (ΥΔΩΡ 2.0 (ΣΔΙΤ).
Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 80.148.358 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Είναι ένα έργο που καλύπτει περίπου 74.300 στρέμματα συνολική έκταση και περιλαμβάνει 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7,000 μ³ 11,500μ³), 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες), περίπου 325 χλμ. αγωγούς δικτύου.
Ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για την κατασκευή τριών Ταμιευτήρων στον Ν. Λάρισας. Συγκεκριμένα, ο πρώτος θα γίνει στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων ‘’Λιβαδότοπος’’ (ΠΑΑ 2014-2022) και ο προϋπολογισμός του θα αγγίξει τα 10.969.698 ευρώ. Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Λιβαδόρεμα, το οποίο εκβάλλει στον ποταμό Πηνειό και των αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού.
Ο δεύτερος θα γίνει στη θέση: «Αγιόκαμπος-Λιβαδότοπος» ν. Λάρισας (ΠΑΑ 2014-2022). Ο προϋπολογισμός του, αγγίζει τα 21.185.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος στη θέση Αγιόκαμπος - Λιβαδότοπος, επί του ρέµατος Πουρί στην περιοχή του Αγιόκαµπου στον Νομό Λάρισας, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης, ύδρευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών αναγκών της πεδιάδας Αγιάς - Ανάβρας.
Ο τρίτος θα κατασκευαστεί στη θέση Δελέρια - «χείμαρρος Μπεγδένι», όπου παράλληλα θα γίνουν και συνοδευτικά έργα αυτού και συγκεκριμένα αγωγός μεταφοράς, οδοί πρόσβασης, αρδευτικό δίκτυο.
Αναλυτικότερα, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός ταμιευτήρα νερού στη θέση Δελέρια - «Χείμαρρος Μπεγδένι» και των συνοδών αυτού έργων που είναι ο αγωγός μεταφοράς του νερού, το αρδευτικό δίκτυο και οι αναγκαίοι οδοί πρόσβασης.
Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί ο δεύτερος Ταμιευτήρας Γλαύκης Ν. Λάρισας και ο Ταμιευτήρας Καστρίου του Δήμου Λακέρειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
Από την πλευρά του ο CEO της ολλανδικής εταιρείας HVA κ. Μολτιάδης Γκουζούρης παρουσίασε το συνολικό σχέδιο για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, με μέτρα και προτάσεις σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, το μοντέλο διακυβέρνησης για τη διαχείριση υδάτων (ΟΔΥΘ) -για το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου», την έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση των κρίσεων και προτάσεις για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Αναφέρθηκε στα φράγματα της Πύλης, του Μουζακίου, στη διώρυγα Γυρτώνης-Κάρλας, στα έργα της Κάρλας σε σχέση με την επέκτασή της, καθώς και στο δεύτερο ξεχωριστό κομμάτι που είναι η υλοποίηση του έργου της διώρυγας Γυρτώνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass