Γενναία στήριξη της Θεσσαλίας και Εθνικό σχέδιο για την κλιματική κρίση

* Ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης χθες από τη Λάρισα * Ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα νεκρά ψάρια και τα αντιπλημμυρικά * Παλεύουμε μόνοι μας, δήλωσε ο Δημ. Κουρέτας

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 13:20

Για ανυπαρξία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στο θέμα της αντιμετώπισης των νεκρών ψαριών που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τη Θεσσαλία έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας χθες κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, κ. Αλέξη Χαρίτση, που βρέθηκε χθες στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, αλλά και στον Βόλο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε τον κ. Χαρίτση για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, με την περισυλλογή των νεκρών ψαριών να οδεύει προς το τέλος, αλλά και όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή, στις συνέπειες, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο της επόμενης ημέρας.
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης επανειλημμένως εξέφρασε τη δυσαρέσκεια, αλλά και παράπονο για την ανυπαρξία αλληλοβοήθειας και υποστήριξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε όσα ακολούθησαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» σχεδόν έναν χρόνο πριν. «Πανώλη, πυρκαγιές, κωνωποκτονία, νεκρά ψάρια και όλα τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας, όταν στη Θεσσαλία θα έπρεπε να βρίσκεται το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις διαμάχες για την απόδοση ευθυνών. Οργανισμός Λιμένος Βόλου, Δήμος Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας κι έπρεπε εμείς να διαχειριστούμε όλη αυτήν την κατάσταση με τα νεκρά ψάρια, όπως και κάνουμε. Παλεύουμε και μας καταγγέλλουν.
Πήραμε άδεια για υγειονομική ταφή των ψαριών, αφού δεν μπορεί σε πολλά να προχωρήσει η καύση καθώς έχουν χώματα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις καταγγελίες. Φυσικά, προχωράμε καθώς είχαμε τις απαιτούμενες άδειες και ίσως τις επόμενες ημέρες ποσότητα ψαριών θα φθάσει στον ΧΥΤΑ Λάρισας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.
Την ίδια ώρα ο κ. Χαρίτσης ζήτησε να ενημερωθεί και για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν εξαγγελθεί και από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, η Περιφέρεια έχει ήδη ξοδέψει 75 εκατομμύρια ευρώ για έργα, αλλά μέχρι τώρα από το κράτος έχει λάβει μόλις 12 εκατομμύρια.
Παρόλα αυτά έχει γίνει πρόοδος με καθαρισμούς ρεμάτων, αποκατάσταση αναχωμάτων, ενώ για το οδικό δίκτυο στο Πήλιο εκτιμάται ότι τα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2025. Ενημέρωση έγινε και για την κατάσταση που επικρατεί στην Κάρλα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ θα εξαγγελθούν η κατασκευή των φραγμάτων Σκοπιάς Φαρσάλων, Μουζακίου και Πύλης.«HOT SPOT» ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ
ΚΡΙΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών κλιματικής κρίσης, με ενίσχυση δημόσιων υποδομών, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και με στήριξη της Θεσσαλίας που αποτελεί το «hot spot» της κλιματικής κρίσης στη χώρα μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. «Νέας Αριστεράς» σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Ο κ. Χαρίτσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για αδιαφορία και εξαγγελίες που μένουν στα χαρτιά. «Βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφή του «Ντάνιελ» και δυστυχώς μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε δει την κυβέρνηση να προχωράει σε απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να σπεύδει να δημιουργήσει Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση, έχουμε δει πολυδιαφημισμένες και πολυδάπανες μελέτες Ολλανδών και βεβαίως έχουμε δει και την κατάργηση των φορέων διαχείρισης μεταξύ αυτών και της Κάρλας. Όλες αυτές είναι πράξεις της κυβέρνησης που έρχονται να επιτείνουν την καταστροφή. Ο περιφερειάρχης με ενημέρωσε ότι το κεντρικό κράτος τώρα μετά την τελευταία καταστροφή είναι παντελώς απών. Είναι απούσες οι υπηρεσίες, απών χρηματοδοτικά για να ενισχύσει περιφέρεια και φορείς για την αποκατάσταση ζημιών. Προέχει, βεβαίως, η φυσική αποκατάσταση, η προστασία δημόσιας υγείας και η επαναφορά στοιχειώδους κανονικότητας, ειδικά στην περιοχή του Βόλου, όπου οι πολίτες υποφέρουν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής κρίσης, με ενίσχυση δημόσιων υποδομών, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, με στήριξη της Θεσσαλίας, η οποία για ακόμα μία φορά γίνεται το «hot spot» της κλιματικής κρίσης στη χώρα. Περιμένω να δω από τον πρωθυπουργό σήμερα που έρχεται στη Θεσσαλία, τι θα εξαγγείλει και πάλι.
Πολύ φοβάμαι ότι οι εξαγγελίες του θα μείνουν στα χαρτιά. Μου είπε ο κ. περιφερειάρχης ότι δυστυχώς τίποτα από όσα έχουν εξαγγελθεί πριν έναν χρόνο δεν έγινε πράξη. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, το κράτος και η Πολιτεία να σταθούν δίπλα σε μια περιοχή, η οποία συμπυκνώνει όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους διαχρονικά, αλλά και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass