Πτώση ποιότητας και τιμής στα αχλάδια

*Ο παρατεταμένος καύσωνας έπληξε τη σοδειά *Προβληματισμένοι οι παραγωγοί στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 14:35

Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί αχλαδιού στην επαρχία Τυρνάβου από την συγκομιδή που ολοκληρώνεται, τόσο στο επιτραπέζιο, όσο και στο βιομηχανικό αχλάδι, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος, μειώνοντας έτσι και το προσδοκώμενο αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου Χρήστο Τασούλα «ο φετινός παρατεταμένος καύσωνας έπληξε τη σοδειά, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του αχλαδιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή πώλησης του παραγωγού να είναι μειωμένη και να μην ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο αυξημένο κόστος παραγωγής».
Να σημειωθεί ότι στο επιτραπέζιο αχλάδι ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις ποικιλίες «κοντούλα» και «κόσια» κι αυτές τις ημέρες στα «κρυστάλλια». Επίσης αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στο βιομηχανικό αχλάδι και στις ποικιλίες Sishy, Williams,Highland.
Όσον αφορά στην καταγραφή της ζημιάς έχει ήδη γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ και υποβάλλονται συνεχώς δηλώσεις.
Σχετικά με τις τιμές, αυτές κυμαίνονται από 45 έως 55 λεπτά για το επιτραπέζιο και από 42- 45λ για το βιομηχανικό (που προορίζεται για κομπόστα -μεταποίηση).
«Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, καθώς φέτος λιπάσματα, εργατικά, ψεκασμοί κ.α. βρίσκονται στα ύψη. Υπενθυμίζω ότι και πέρυσι αντιμετωπίζαμε προβλήματα ακαρπίας και τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχες απώλειες παραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών. Είναι κρίμα για μία επαρχία που φημίζεται για το αχλάδι, να υπάρχουν σκέψεις περί αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας» καταλήγει ο κ. Τασούλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass