«Μύλος» για το λούνα παρκ στο παζάρι

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ * ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ * ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ * ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2024 13:01

Αμεση ήταν η αντίδραση-απάντηση του Δήμου Λαρισαίων στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Δήμο να έδωσε άδεια για λειτουργία λούνα παρκ στην εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου στη Νεάπολη σε καταδικασμένη για ατυχήματα ιδιοκτήτρια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο τη χαλαρότητα των αδειοδοτήσεων για τα πλανόδια λούνα παρκ, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ιδιοκτήτρια που μίσθωσε τον χώρο για λειτουργία λούνα παρκ στη Λάρισα, αυτά αναφέρουν τα εξής: «Ιδιοκτήτρια επιχειρηματίας έχει σε βάρος της μία καταδικαστική απόφαση για τραυματισμό 9χρονου κοριτσιού στη Χαλκίδα το 2009, ενώ έχει παραπεμφθεί και για τον θάνατο 13χρονης στο λούνα παρκ το 2019 στον Αλμυρό Μαγνησίας».
Ο Δήμος Λαρισαίων διαψεύδει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας κατατέθηκε από τον πλειοδότη ο φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων και το απόσπασμα του ποινικού μητρώου, το οποίο ήταν λευκό (μηδέν). Πιο αναλυτικά, ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα: «Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα (30.08.2024) που αφορούν το λούνα παρκ στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024, από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων επισημαίνονται τα εξής:
Η ασφάλεια των πολιτών, η εξασφάλιση συνθηκών ομαλής λειτουργίας και η προστασία από κινδύνους κάθε τύπου αποτελούν βασικές προτεραιότητες και αδιαπραγμάτευτες αρχές σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.
Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, σε κάθε διαδικασία που αφορά σε δημόσιο διαγωνισμό. Με βάση τη διακήρυξη της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χώρου εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024 και συγκεκριμένα στα δικαιολογητικά συμμετοχής (αρθ. 6 της διακήρυξης), επί ποινή αποκλεισμού, προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, και «απόσπασμα ποινικού μητρώου, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί σε αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας». Κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας κατατέθηκε από τον πλειοδότη ο φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων και το απόσπασμα του ποινικού μητρώου, το οποίο ήταν λευκό (μηδέν). Αφού ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά, η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτόν, προχώρησε στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ως όφειλε. Κατά τη διαδικασία επανελέγχου των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν, επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του προαναφερόμενου αποδεικτικού».
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ
Στο μεταξύ, η επιχείρηση που πλειοδότησε για το λούνα παρκ της Λάρισας, είχε αναλάβει και τη λειτουργία του λούνα παρκ στο παζάρι της Αγιάς, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο και αποβλήθηκε με απόφαση του Δήμου.
Αυτό συνέβη καθώς κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των παιχνιδιών, οι Υπηρεσίες του Δήμου Αγιάς διαπίστωσαν την περασμένη Τετάρτη παρέμβαση των υπαλλήλων της εταιρείας στον πίνακα παροχής ρεύματος και ειδικότερα στον διακόπτη του ρελέ διαρροής.
Μετά απ’ αυτό η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγιάς αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του λούνα παρκ για τις εκδηλώσεις του παζαριού της Αγιάς, ενώ αναμένεται να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.
Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ»
Τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την οργάνωση του παζαριού αναδεικνύει η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ο θόρυβος που ξέσπασε για την υπόθεση του λούνα παρκ στο παζάρι της πόλης μάς προβληματίζει όλους. Αποτελεί στην ουσία συνέχεια αντίστοιχων δημοσιευμάτων με αφορμή τραγικά περιστατικά, όπως αυτό της Χαλκιδικής. Πιστεύουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως έκαναν και στο παρελθόν, ελέγχουν με αίσθημα ευθύνης κάθε πιστοποιητικό.
Ωστόσο, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί. Κι ενώ γίνεται λόγος για τις ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων και περαιτέρω αυστηροποίηση των διαδικασιών, κάτι που ως «Συμπαράταξη Λαρισαίων» επισημάναμε από την πρώτη στιγμή στα αρμόδια όργανα, η Δημοτική Αρχή του κου Μαμάκου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών και αρμόδιος αντιδήμαρχος μετά την ολοκλήρωση της Δημοπρασίας για την παραχώρηση του παζαριού σε ιδιώτη για πρώτη φορά στην ιστορία, αναφερόταν στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να πραγματοποιηθεί αυτό με την απουσία των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου. Για την ασφάλεια και λειτουργία, για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, την καθαριότητα και τη φύλαξη δε θα έχουν ευθύνη οι Υπηρεσίες του Δήμου, οι εντεταλμένες να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, αλλά μια ιδιωτική εταιρεία, με έδρα στον Ασπρόπυργο, που δραστηριοποιείται μακριά από την περιφέρειά μας. Και βέβαια, για να ολοκληρωθεί το αλαλούμ, ενώ η Δημοτική Αρχή κομπάζει ότι δε θα απασχοληθούν οι Υπηρεσίες και δε θα έχουν ευθύνη, αυτό είναι κατ’ επίφαση, αφού βάσει της διακήρυξης οι ανάδοχοι πρέπει να έχουν έτοιμο το παζάρι και το λούνα παρκ μέχρι 20/9, ώστε να κάνουν «αυτοψία οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου». Το επισημάναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το επισημαίνουμε και τώρα. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Η Δημοτική Αρχή του κου Μαμάκου φέρει την αποκλειστική ευθύνη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass