Μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων

* ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ 303 ΠΕΒ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2024 14:31

Ερώτηση με θέμα το εργατικό «ατύχημα» στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ) κατέθεσαν βουλευτές ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γιώργος Λαμπρούλης.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ΚΚΕ αιτία και του συγκεκριμένου ατυχήματος «δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος», όπως μονότονα και προκλητικά επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και των εργοδοτικών ενώσεων. Αιτία είναι τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα απάνθρωπα ωράρια, η πίεση για να ολοκληρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο το έργο, οι εξοντωτικές βάρδιες, η δουλειά σε απαράδεκτες συνθήκες ακόμη και με δριμύ ψύχος ή υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και σε χώρους εργασίας με μεγάλη επικινδυνότητα. Στα συγκεκριμένα στρατιωτικά εργοστάσια, καταλυτικό ρόλο στην απαξίωση κάθε υποδομής ασφαλείας, αλλά και παραγωγικότητας, έχει ο κυβερνητικός σχεδιασμός της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής τους, πρόδρομες καταστάσεις για την παράδοση πολύτιμων για την άμυνα υποδομών στους ιδιώτες επιχειρηματίες «για ένα κομμάτι ψωμί». Στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα η ανθρώπινη ζωή, η προστασία της στον τόπο δουλειάς, μπαίνει στο ζύγι του κόστους - οφέλους, το οποίο υπηρετεί και η ευρωενωσιακή στρατηγική των «ελάχιστων δικαιωμάτων» για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή», κατά τα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», με λιγότερους πόρους και ακόμα λιγότερο προσωπικό» καταλήγουν οι βουλευτές ΚΚΕ για να ρωτήσουν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:
1. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ), στα υπόλοιπα στρατιωτικά εργοστάσια, αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο.
2. Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι επιθεωρήσεις εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.), προσανατολίζοντας τις επιθεωρήσεις τους στον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας (κρατική ή ιδιωτική), στην αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τις συνέπειές του.
3. Να δημιουργηθούν κρατικά σώματα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο Σύστημα Υγείας.
4. Για την εξασφάλιση μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο 303 ΠΕΒ και στα άλλα στρατιωτικά εργοστάσια.
5. Για την παρουσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στους τόπους δουλειάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass