Συμπληρωματικές απολογίες σταθμάρχη και στελεχών του ΟΣΕ

*ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ *ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2024 13:11

Σε συμπληρωματική απολογία αναμένεται να κληθούν τις επόμενες ημέρες πέντε συνολικά, πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο Εφέτης Ανακριτής για τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Πέντε πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ για τα οποία έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους θα λάβουν κλήση από τον Εφέτη - Ανακριτή προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική απολογία μετά και τον εμπλουτισμό του κατηγορητηρίου με αφορμή - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - στοιχεία που προέκυψαν κατά την Ανάκριση, για επιπλέον παραλείψεις τους, όπως για παράδειγμα η εγκύκλιος της βραδυπορίας ή της λειτουργίας των ενδιάμεσων Σιδηροδρομικών Σταθμών με επιπλέον Σταθμάρχες, πράξεις στις οποίες τα στελέχη του ΟΣΕ φέρονται πως δεν προχώρησαν, ενώ ήταν γνωστά τα προβλήματα από τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας.
Ήδη ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη έλαβε κλήση για το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να κληθούν σε απολογία και οι τρείς υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος για τους οποίους ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος (δια παραλείψεως), ενώ υπενθυμίζεται πως για τις 10 Οκτωβρίου έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν οι άλλοι τέσσερις μεταξύ των οποίων και υπηρεσιακοί παράγοντες που επίσης παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.
Υπενθυμίζεται πως για τις 7 Οκτωβρίου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί και η πρόεδρος της ΡΑΣ, ενώ το ίδιο διάστημα – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - θα λάβει κλήση για να απολογηθεί συμπληρωματικά και ο 60χρονος Λαρισαίος σταθμάρχης, ο οποίος ως γνωστόν αποφυλακίστηκε πρόσφατα αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτηση με περιοριστικούς όρους.
Ο Σταθμάρχης θα κληθεί σε συμπληρωματική απολογία αφού συνελήφθη το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου 2023 την επομένη δηλαδή του δυστυχήματος, ενώ αργότερα και από την έρευνα των σωστικών συνεργείων διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών επιβαινόντων ανήλθε στους 57 και ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 180.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Ανάκρισης ενώπιον του Εφέτη καταθέτουν από προχθές και άλλοι μάρτυρες (σ.σ. μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας με τα χωματουργικά μηχανήματα που μετέφερε όγκους χωμάτων από τα Τέμπη στα «Πηγάδια»), ενώ οι όποιες εξελίξεις για την άσκηση τυχόν νέων διώξεων μεταφέρονται για μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στο μεταξύ η Αγγλική εταιρεία απάντησε αρνητικά ως προς την ανάκτηση βιντεοληπτικού υλικού σε 15 συνολικά κατασχεμένους σκληρούς δίσκους που αφορούσαν στη φόρτωση και διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας (63503) με την οποία συγκρούστηκε μετωπικά η επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.
Όπως είναι γνωστό οι σκληροί δίσκοι είχαν κατασχεθεί προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα συγγενών θυμάτων ως προς το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας με αφορμή και την πύρινη σφαίρα που δημιουργήθηκε από τη μετωπική των δυο αμαξοστοιχιών.
Αναλυτικότερα κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι που αφορούσαν στη φόρτωση της Εμπορικής στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης όπως και στην κίνηση και διέλευσή της από τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Ν. Πόρων και Ραψάνης. Όταν οι δίσκοι κατασχέθηκαν, καιρό μετά το δυστύχημα, είχαν επανεγγραφεί με αποτέλεσμα να χαθεί το υλικό της βραδιάς τους δυστυχήματος.
Έτσι αρχικά απεστάλησαν με σκοπό την ανάκτηση του υλικού στα Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. όπου ανακτήθηκαν ορισμένα ελάχιστα αποσπάσματα που δεν επέτρεπαν μια βέβαιη εκτίμηση για τυχόν πρόσθετο φορτίο της Εμπορικής, πέραν εκείνων που καταγράφηκαν στο εσωτερικό της κάθε φορτάμαξας.
Για τον λόγο και με απόφαση του Εφέτη Ανακριτή οι σκληροί δίσκοι απεστάλησαν στη συνέχεια στην κατασκευάστρια εταιρεία των σκληρών δίσκων που εδρεύει στο Λονδίνο, με τον πραγματογνώμονα να σημειώνει στην έκθεσή του πως δεν κατέστη εφικτή η ανάκτηση υλικού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass