Εργατικό ατύχημα στο 303 ΠΕΒ

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΕΘ.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2024 13:40

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο 303 ΠΕΒ πριν λίγες ημέρες, με τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠ.ΕΘ.Α. Θεσσαλίας να εκδίδει ανακοίνωση περιγράφοντας με αφορμή το περιστατικό και όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο εργασίας τους.

Αυτό προκάλεσε και την αντίδραση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, σε αναφορές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδια, προχώρησαν τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλής όσο και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη.
Πιο αναλυτικά:
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ως «Συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπούμε τους εργαζομένους στο 303 ΠΕΒ, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε επίσημα, για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο εργοστάσιο. Την ώρα που ένας συνάδελφος Μ.Υ. προσπαθούσε να επισκευάσει το μπροστινό μέρος του συστήματος ανάρτησης (ψαλίδι) ενός οχήματος Μ1117 (όχημα βάρους 13 τόνων) και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, το ψαλίδι έπεσε καταπλακώνοντας το χέρι του συναδέλφου, συνθλίβοντας το μικρό του δάκτυλο και μέχρι αυτήν τη στιγμή οι θεράποντες γιατροί δε γνωρίζουν με βεβαιότητα τι κατάληξη θα έχει το δάχτυλο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού του!
Άμεσα οι συνάδελφοι που εργαζόταν δίπλα του τον βοήθησαν όσο μπορούσαν, προσπαθώντας να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες με ό,τι μέσο βρήκαν μπροστά τους μέσα στον πανικό, τυλίγοντας το χέρι με ένα κομμάτι ύφασμα. Άλλωστε και να ήθελαν να παρέχουν κάτι παραπάνω, τα φαρμακεία του τμήματος είναι άδεια εδώ και καιρό, από αντίστοιχο φαρμακευτικό υλικό.
Ο συνάδελφος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 404 ΓΣΝΛ με απλό στρατιωτικό όχημα (με όλους τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του) και όχι με το απαρχαιωμένο ασθενοφόρο του εργοστασίου, καθώς δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή γιατρός στο εργοστάσιο για να τον συνοδεύσει. Στο 404 ΓΣΝΛ πραγματοποιήθηκε μια αρχική εκτίμηση, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εκείνοι με τη σειρά τους παρέπεμψαν τον συνάδελφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που εφημέρευε.
Ως σύλλογος ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον συνάδελφο και του εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση!
Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι ευχές!
Μέσα από την ανακοίνωση, θέλουμε να αναδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι οι ευθύνες των αρμόδιων είναι μεγάλες! Τα ατυχήματα αυτά δεν είναι μια κακιά στιγμή ή ένα τυχαίο γεγονός, όπως δηλαδή βολεύει κάποιους, αλλά είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς εκπαίδευσης όλου του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας σε βαριές βιομηχανίες, όπως αυτή του εργοστασίου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα καταγεγραμμένα ατυχήματα των τελευταίων ετών.
Επιβαρυντικός παράγοντας για το ατύχημα είναι το γεγονός ότι παρόλο που μας προωθούνται για επισκευή τα οχήματα του συγκεκριμένου τύπου, δε μας έχουν χορηγηθεί ακόμη οι ειδικές συλλογές εργαλείων τους και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού στη συντήρησή τους, παρόλο που το εργοστάσιο τα έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή.
Συνάδελφοι, δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό μας ότι είμαστε τυχεροί, επειδή το ατύχημα δε συνέβη σε εμάς. Μπορεί αύριο στη θέση του συναδέλφου μας να είναι ο καθένας από εμάς, γιατί στους χώρους εργασίας μας καθημερινά παραμονεύει ο κίνδυνος ατυχήματος από:
* Τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα τρύπιων αμιαντοσκεπών, που όταν βρέχει, τα νερά πέφτουν πάνω στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και στα μηχανήματα παραγωγής, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας του προσωπικού.
* Τα απιστοποίητα ανυψωτικά μηχανήματα.
* Τους ηλεκτρολογικούς πίνακες που δεν έχουν προστασία από διαρροή ρεύματος (στα 26 κτίρια του εργοστασίου, τις προδιαγραφές ασφαλείας πληρούν μόνο τα 7).
* Την είσοδο του προσωπικού για εργασία σε ορισμένα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως επικίνδυνα, έπειτα από τον σεισμό του 2021.
Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να γίνουν ρεαλιστές. Τα θέματα ασφάλειας στην εργασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα β’ προτεραιότητας και με ωχαδερφισμό. Πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι σχετικές νοοτροπίες.
Απαιτούμε, λοιπόν, από τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα για την ασφάλειά μας:
- Να διατεθούν στο 303 ΠΕΒ οι απαραίτητες συλλογές εργαλείων για τη συντήρηση των οχημάτων Μ1117 και να πραγματοποιηθεί η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού στη συντήρησή τους, ώστε το σύνολο των εργασιών συντήρησης να πραγματοποιείται με ασφάλεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κατασκευαστή.
- Να εξοπλιστούν τα άδεια κουτιά των φαρμακείων, όλων των συνεργείων του εργοστασίου με τα απαιτούμενα υλικά Α’ βοηθειών που προβλέπει η νομοθεσία (ΦΕΚ 2562Β_2013) και να πραγματοποιηθεί υποχρεωτική εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού, στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
- Να εκπαιδευτεί το σύνολο του τεχνικού προσωπικού του εργοστασίου, σε θέματα ασφάλειας εργασίας σε βαριές βιομηχανίες.
- Να υπάρχει συνεχώς γιατρός στο εργοστάσιο. Στην περίπτωση που απουσιάζει ο γιατρός του εργοστασίου για οποιονδήποτε λόγο, να διατίθεται άμεσα αντικαταστάτης από την υπηρεσία.
- Να διατεθεί στο εργοστάσιο ένα ασθενοφόρο με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και να στελεχωθεί με το προσωπικό που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Το υπάρχον ασθενοφόρο του εργοστασίου είναι απαρχαιωμένο ως όχημα και δεν πληροί καμία προδιαγραφή.
- Να χορηγούνται στο εργοστάσιο συνεχώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, καθώς και ο αντίστοιχος ιματισμός εργασίας (φόρμες εργασίας - παπούτσια ασφαλείας). Ειδικά για τον ιματισμό εργασίας έχουμε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που χορηγήθηκε.
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού.
Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστα τα παρακάτω:
- Το γεγονός ότι τη στιγμή του ατυχήματος επισκεπτόταν το εργοστάσιο αρμόδιος της υπηρεσίας για θέματα καινοτομίας. Συζητάμε, δηλαδή, για τεχνολογίες του μέλλοντος και την ίδια ώρα ψάχνουμε για ανύπαρκτες γάζες και επιδέσμους στα συνεργεία.
- Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, η διοίκηση του εργοστασίου, τυπικά και ανθρώπινα, δεν έχει επικοινωνήσει επίσημα με το σωματείο μας για το συμβάν.
Φτιάξτε επιτέλους τους χώρους εργασίας μας».
Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
«Η απουσία μέτρων ασφαλείας και οι σοβαρές ελλείψεις εκπαίδευσης και τεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων του 303 ΠΕΒ Λάρισας», τονίζει ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου στο οποίο φιλοξενείται ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας, όπου καταγγέλλεται ότι: «Σοβαρό εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο 303 ΠΕΒ στη Λάρισα» την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο εργοστάσιο.
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Αναφορά σε έντονο ύφος κατέθεσε και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Δένδια, ο οποίος παρότι είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα μείζονα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του 303ου ΠΕΒ Λάρισας, δεν έπραξε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες να σημειωθεί σοβαρό περιστατικό τραυματισμού εργαζομένου του εργοστασίου.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο που διαβίβασε αρμοδίως στον υπ. ΕΘ.Α.: «Επανέρχομαι με την παρούσα αναφορά μου, για πολλοστή φορά (ερώτηση υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1308/23-10-2023, επίκαιρη ερώτηση υπ’ αριθμ. Πρωτ. 641/3-5-2022 κ.α.), στο ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης των ποσών που διατίθενται ανά εργαζόμενο τεχνίτη για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), της άμεσης ανάγκης απομάκρυνσης αμιάντου από τα κτίρια, όπως και τη συνολική αναβάθμιση σε ζητήματα ασφάλειας του 303ου ΠΕΒ που εδρεύει στη Λάρισα, με αφορμή πρόσφατο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του, διαβιβάζοντάς σας σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Θεσσαλίας» ανέφερε η κ. Λιακούλη και πρόσθεσε πως: «Δεδομένου ότι τόσο εσείς, όσο και οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχετε προειδοποιηθεί προσωπικά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις συνέπειες της αδιαφορίας σας, εις βάρος των εργαζομένων του 303ου ΠΕΒ Λάρισας, όταν, μάλιστα, πριν από λίγους μήνες κατέθετα προς εσάς ερώτηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Εξευτελιστική αντιμετώπιση των εργαζομένων του 303ου ΠΕΒ Λάρισας: 2 ευρώ (!) έκαστος για αγορά μέσων ατομικής προστασίας!», αλλά και επειδή τα θέματα ασφάλειας στην εργασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα «β’ προτεραιότητας», σας καλώ να απαντήσετε για όλα τα παραπάνω και να με ενημερώσετε για τις άμεσες, σχετικές ενέργειές σας εφεξής, με γνώμονα την ασφάλεια στην εργασία όλων των απασχολουμένων στο 303 ΠΕΒ Λάρισας, έστω και τώρα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και τραυματίες εν ώρα εργασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass