Εκτός Ενεργειακής Κοινότητας ο Τύρναβος

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2024 13:21

Ο Δήμος Τυρνάβου δεν θα συμμετάσχει στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς όπως θεωρεί «πρόκειται για ένα καθαρά επιχειρηματικό σχήμα, που θα προσφέρει πελατεία στους ιδιώτες επενδυτές παραγωγούς των ΑΠΕ, που θα δίνει ρεύμα σε εγγυημένες τιμές πώλησης χωρίς να μπει σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής ως εισηγητής υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή Τυρνάβου θεωρεί πως η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας (είτε για την οικιακή κατανάλωση, είτε για την παραγωγή), στη βάση της αξιοποίησης της σύγχρονης επιστήμης και τεχνικής για να προσθέσει «Η σύσταση «Ενεργειακών Κοινοτήτων» αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε» Αμάρι Σάμερ Αθανάσιος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης επισημαίνοντας πάντως την αντίθεσή του με τη συμμετοχή του δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα με τους προταθέντες όρους και προϋποθέσεις, αν και δήλωσε ότι επί της αρχής δεν θα τον έβρισκε αντίθετο μια τέτοια προοπτική, ενώ αντίθετος με τη συμμετοχή του δήμου εμφανίστηκε και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κόκουρας θεωρώντας ότι «…συμμετέχοντας σε ένα τέτοιο σχήμα δεν θα έχουμε όφελος».
Στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου σημειώνει ότι δεν θα συμμετέχει στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για:
* Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
* Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια –πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
* Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
* Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων, των ΔΕΥΑ και όλων των λοιπών Οργανισμών, από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
* Να ενταχθούν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
* Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν. Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
* Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι του λαού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass