Γνωριμία με το κάστρο της Σκήτης

*ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2024 13:11

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκήτης – Αγιοκάμπου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σκήτης, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει την τελευταία από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού που έφεραν τίτλο «Ένα Χωριό, μια Γιορτή», με βόλτα – επίσκεψη στο κάστρο της Σκήτης για ενημέρωση και γνωριμία με την ιστορία του από την προϊσταμένη στο Βυζαντινό Τμήμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, κ. Άννα Γιαλούρη, παρουσία της προϊσταμένης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κ. Σταυρούλας Σδρόλια.

Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από τον ξενώνα «Ηώς» στις 6:30 μ.μ. για όσους προτιμούν να μεταβούν με το αυτοκίνητό τους και στις 6:00 μ.μ. για τους πεζοπόρους, με επιστροφή στον ξενώνα για απορίες ερωτήσεις και συζήτηση με θέμα το κάστρο.
Έτσι, θα κλείσει ο σύλλογος το δύσκολο, αλλά επιτυχημένο, εγχείρημα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο θα συνεχίσει με τις νέες εκδηλώσεις του που θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον.
Η εκδήλωση γνωριμίας με το κάστρο γίνεται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με την υποστήριξη του Δήμου Αγιάς.
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ
Το κάστρο της Σκήτης είναι ουσιαστικά τα απομεινάρια της οχύρωσης ενός βυζαντινού οικισμού με έκταση 132 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα δυτικά της Σκήτης, σε βραχώδες πλάτωμα του Μαυροβουνίου. Η θέση προσφέρει μοναδική θέα (και εποπτεία) τόσο προς την παράλια διαδρομή όσο και στο λεκανοπέδιο της Αγιάς.
Ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρούπολη, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, με σκοπό να προστατεύσει τους πληθυσμούς της περιοχής. Η οχύρωση δεν ενισχύθηκε, ούτε τροποποιήθηκε μετά την αρχική κατασκευή. Τα τείχη είναι κτισμένα με αρκετά μεγάλες πέτρες, που σχηματίζουν σειρές και έχουν πλάτος 2 μέτρων και διατηρούμενο ύψος 2 με 3 μέτρα. Στα βορειοανατολικά υπάρχει προσθήκη των μεσοβυζαντινών χρόνων, στην οποία ανήκει και ο μοναδικός σωζόμενος πύργος. Τα τείχη στο σημείο αυτό έχουν μικρότερο πάχος και περιέχουν αρκετά τμήματα κεραμιδιών. Καλύτερα διατηρείται η ανατολική και η νότια πλευρά, ενώ η βόρεια έχει καταρρεύσει.
Στο εσωτερικό της οχύρωσης έχουν εντοπιστεί δεξαμενή και εκκλησία των μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ αρκετά ερείπια κτισμάτων μαρτυρούν ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν η αρχική θέση του οικισμού της Σκήτης που μετακινήθηκε αργότερα προς την Ανατολή.
Το όνομα του οικισμού προέρχεται από τη Σκήτη των Αγίων Αναργύρων που εγκαταστάθηκε τον 12ο αιώνα στη χαράδρα βόρεια από το κάστρο, αποτελώντας το νότιο όριο του Όρους των Κελλίων, το οποίο απλωνόταν στον Κίσσαβο. Η μοναστική χρήση της ευρύτερης περιοχής συνεχίστηκε και στα μεταβυζαντινά χρόνια, όπως αποδεικνύεται τόσο από τη Μονή Αγίων Αναργύρων όσο και από τα μοναστήρια του δάσους του Πολυδενδρίου στα νότια της Σκήτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass