Πιο «προσβάσιμο» το Κάστρο της Βελίκας

Τοποθετήθηκε ανάγλυφη διαδραστική πινακίδα για άτομα με αναπηρία όρασης και κίνησης *Τι λέει στην «ΕτΔ» ο Θοδωρής Ράντος της Interactive Light Designs που υλοποίησε το έργο

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2024 14:01

Περισσότερο «προσβάσιμο» έγινε το Κάστρο της Βελίκας με την τοποθέτηση ανάγλυφης διαδραστικής πινακίδας που επιτρέπει τόσο σε άτομα με αναπηρία όρασης όσο και σε άτομα με κινητικά προβλήματα να «δούνε» και να «περιηγηθούν» στον χώρο μέσω της απτικής εξερεύνησης. Η εγκατάσταση της πινακίδας ήταν έργο και πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων με την προϊσταμένη κ. Σταυρούλα Σδρόλια να καθοδηγεί την ομάδα Interactive Light Designs η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πινακίδας, παραδίδοντας τελικά το έργο που επιτρέπει στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα τη διάταξη και τη δομή του κάστρου της Βελίκας, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην εμπειρία της επίσκεψής τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος και επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας Interactive Light Designs κ. Θοδωρής Ράντος μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ» για την πινακίδα θα πει ότι «H ανάγλυφη πινακίδα στο Κάστρο Βελίκας, ήταν έργο και πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης κ. Σταυρούλας Σδρόλια.
Αυτή η ανάγλυφη πινακίδα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κατανόησης της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του κάστρου από όλους τους επισκέπτες, προσφέροντας μια εμπειρία που υπερβαίνει τα συνηθισμένα οπτικά ερεθίσματα. Η ομάδα μας στην Interactive Light Designs ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλάμβανε την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του χώρου με τη χρήση της τεχνικής της φωτογραμμετρίας.
Αυτή η τεχνολογία μας επέτρεψε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια την τοπογραφία και την αρχιτεκτονική του κάστρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ακριβές και κατανοητό ανάγλυφο.
Η υλοποίηση του ανάγλυφου χάρτη έγινε σε συνεργασία με τον γλύπτη κ. Κωνσταντίνο Καρανίκα, ο οποίος έδωσε μορφή στην ανάγλυφη πινακίδα με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη φωτογραμμετρία μοντέλο» θα πει ο κ. Ράντος. Ερωτώμενος για το τι εξυπηρετεί παραπάνω από μια απλή πινακίδα, θα σημειώσει ότι «Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που επιτρέπει στους επισκέπτες να αγγίζουν και να αισθάνονται τις λεπτομέρειες του κάστρου, προσφέροντας μια διαδραστική εμπειρία που διευκολύνει την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του.
Η ανάγλυφη πινακίδα, πέρα από το ότι διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικές δυσκολίες, μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματικό μέσο πληροφόρησης για όλους τους επισκέπτες. Μέσω της απτικής εξερεύνησης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο συγκεκριμένη και απτή αίσθηση της αρχιτεκτονικής του Κάστρου Βελίκας. Αυτό τους επιτρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τη διάταξη και τη δομή του κάστρου, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην εμπειρία της επίσκεψής τους».
Πόσο προσβάσιμα είναι τα μνημεία και περισσότερα αυτά που βρίσκονται σε τόπους δύσβατους θα ρωτήσουμε τον κ. Ράντο, για να απαντήσει ότι «Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Η πρωτοβουλία δηλαδή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την προώθηση της προσβασιμότητας σε όλα τα πολιτιστικά μνημεία. Η Interactive Light Designs είναι περήφανη που συνέβαλε στην πραγματοποίηση ενός έργου που προσφέρει μια ουσιαστική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη του κάστρου.
Καλούμε όλους να επισκεφθούν το Κάστρο Βελίκας και να γνωρίσουν από κοντά την ανάγλυφη πινακίδα, που αποτελεί μια προσβάσιμη προσθήκη στην κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» θα σημειώσει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Ράντος.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass