Η. Διώτη: «Ιδιωτικοποιείτε την φύση και τη ζωή»

Δημοσίευση: 27 Νοε 2014 8:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:36

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία κ.α. διατάξεις», το οποίο «αντιμετωπίζει τους γενετικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα της χώρας ως προϊόν διαπραγμάτευσης με όρους αγοραίους και ιδιοκτησίας, προωθώντας τα ολιγοπώλια και μονοπώλια επί της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, κατά παραγγελία λίγων ιδιωτικών εταιριών», ζήτησε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στεκόμενη στις «ομολογίες» και παραδοχές της Αιτιολογικής Έκθεσης, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Πολιτεία, με το υπό συζήτηση ν/σ «αποφασίζει ότι ούτε η έρευνα ούτε η τεχνολογία είναι δημόσια αγαθά ούτε έχουν κάποιο κοινωνικό ρόλο, άρα, μπορούν να δοθούν σε ιδιωτικό κεφάλαιο, προτείνοντας μάλιστα και τον “made in USA” τρόπο. «Αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση του μεγέθους των οργανισμών μεταφοράς τεχνολογίας μέσω συγχωνεύσεων, δηλαδή μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας που θα ρυθμίζουν και θα ιδιοποιούνται τα επιτεύγματα της έρευνας, ακόμα και των δημοσίων ιδρυμάτων».

Η βουλευτής έδωσε πλείστα όσα παραδείγματα από την χρήση της παραπάνω μεθόδου και τις πολύ οδυνηρές συνέπειες που είχε η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής στις αγροτικές οικονομίες των περιοχών όπου εφαρμόστηκε –λόγω της εξάρτησής τους από τις ελάχιστες εταιρίες που κατείχαν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε τεχνολογία, που αφορούσε φυτά, ζώα, αγροχημικά κ.ο.κ.-, αλλά και σε πληθυσμούς ολόκληρων χωρών, όταν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αφορούσαν σε φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων του αναπτυσσόμενου

κόσμου σε φθηνό φάρμακο.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο επιμέρους μα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα του ν/σ, αυτό της ενίσχυσης της αγοράς διανοητικής ιδιοκτησίας επί γενετικού υλικού, που «προωθεί, ανάμεσα στα άλλα, την πλήρη εξάρτηση, αλλά και τη διαφθορά των ερευνητών και των ιδρυμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο είτε πληρώνει είτε κάνει το ίδιο έρευνα και ακολούθως παίρνει πατέντες επί γενετικού υλικού φυτών, ζώων κοκ. Επιθυμείτε, δηλαδή, να βγάλετε στο σφυρί και τους γενετικούς πόρους της χώρας, δηλαδή τη διατροφική της ασφάλεια και κυριαρχία και να γίνουμε και με τη “βούλα” μια κανονική αποικία, όπου θα λεηλατούνται τα πάντα, μια και η Εισηγητική Έκθεση μιλάει για “πατέντες” και “συμβάσεις παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης” και για τους γενετικούς μας πόρους. Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να σας “συγχαρούμε” για την απόφασή σας να ιδιωτικοποιήσετε μέσα από αυτό το ν/σ -ακόμα και αν είναι στις αδρές γραμμές- τη φύση και τη ζωή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass