«Κόκκινο» σε κατεδάφιση, «πράσινο» σε Μουσείο

* ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΛΟΥΠΑ * ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2024 16:40

Του Κώστα Γκιάστα

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το θέμα του κτίσματος που βρίσκεται πίσω από το φωτογραφείο της οικογένειας Τλούπα.

Πρόκειται για ένα παλιό σπίτι που ανήκει σε μέλος πλέον της οικογένειας του μεγάλου φωτογράφου της Λάρισας, και για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια κατεδάφισης. Για το θέμα ενεργοποιήθηκε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας με επιστολή που απέστειλε τόσο στον τοπική Πολεοδομία όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αρχικά ο ιδιοκτήτης του κτίσματος ενημερώθηκε από την Πολεοδομία για την προσωρινή άρση της κατεδάφισης. Εν συνεχεία όμως με ενέργειες της κ. Ρέας Γεωργίου, της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλίας, κι αφού ενημερώθηκε η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη, εστάλη και σχετικό έγγραφο από την Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο δεν θα προχωρήσουν οι ενέργειες της κατεδάφισης μέχρι να ξεκαθαριστεί η σχέση του εν λόγω οικήματος με τον φωτογράφο, που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα του στην ιστορία της φωτογραφίας στη Λάρισα.
Οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν πως αρχική πρόθεση του Υπουργείου είναι να δοθεί η κατάλληλη αποζημίωση με σκοπό να αποκτηθεί το εν λόγω οίκημα για να μετατραπεί εκ των υστέρων σ’ ένα μουσείο φωτογραφίας «Τάκη Τλούπα». Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται και αρκετός χρόνος, αλλά και ένα ποσό που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Την ώρα μάλιστα που οι απαιτήσεις του κράτους (π.χ. ΕΝΦΙΑ) από τον ίδιο τρέχουν…
Ο ιδιοκτήτης μάλιστα πρόσφατα τοποθετήθηκε δημόσια, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν είναι το σπίτι του Τάκη Τλούπα, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου. Σχετικό δημοσίευμα για την υπόθεση υπήρξε και από την εφημερίδα «Καθημερινή» με άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, που δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για την περιοχή της Λάρισας.
Το φωτογραφείο της κόρης του Τάκη Τλούπα, Βάνιας Τλούπα, βρίσκεται επί της οδού 23ης Οκτωβρίου, στο ίδιο σημείο όπου ήταν κάποτε και το παλιό φωτογραφείο. Πρόθεση του Υπουργείου είναι στον χώρο όπου θα μετατραπεί σε μουσείο να μεταφερθεί και ο όποιος εξοπλισμός υπάρχει, αλλά και μέρος του αρχείου του φωτογράφου.
Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε στις αρμόδιες αρχές ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, το εν λόγω κτίριο «είναι η πατρική κατοικία του Φιλολάου Τλούπα και του Τάκη Τλούπα. Δύο αδελφών που μεγαλούργησαν καλλιτεχνικά, ένας στον τομέα της γλυπτικής και ο άλλος σε αυτόν της φωτογραφίας. Μάλιστα στο διπλανό κτίριο που έχει πρόσωπο στην 23ης Οκτωβρίου στεγαζόταν το ξυλουργείο του πατέρα τους το οποίο αργότερα μετέτρεψε ο Τάκης Τλούπας σε φωτογραφικό εργαστήριο και κατοικία».
Τονίζεται μάλιστα πως «στο φωτογραφείο που τώρα λειτουργεί η κόρη του Τάκη Τλούπα υπάρχει σε άριστη κατάσταση ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε ο φωτογράφος», αλλά και πως «το πατρικό σπίτι με την εσωτερική αυλή φέρεται από παλιές μαρτυρίες να κατασκευάστηκε (τροποποίηση – ανακατασκευή της αρχικής κατοικίας) με τη συμβολή του σημαντικού αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη που ήταν φίλος της οικογένειας».
Σημειώνεται επίσης πως «υπάρχει σημαντικό αρχειακό και αδημοσίευτο υλικό από το έργο του Τάκη Τλούπα που θα πρέπει κάποια στιγμή να στεγαστεί και να εκτεθεί» και πως «το σύνολο των δύο κτιρίων με τον περιβάλλοντα χώρο αποτελούν το ιδανικό σημείο για τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου τοπόσημου για την πόλη της Λάρισας, για τη διαφύλαξη και την προβολή του έργου των αδερφών Τλούπα».
Με το έγγραφό του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ζητάει εκτός από την προσωρινή αναστολή της άδειας κατεδάφισης (κάτι το οποίο επετεύχθη σε πρώτο χρόνο), στη συνέχεια να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή ο πιθανός χαρακτηρισμός των δύο κτιρίων (χωρίς τις νεότερες προσθήκες) ως ιστορικό μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass