Η Σαμαρίνα καμαρώνει το παρελθόν της

* Στην έκθεση φωτογραφίας του Ν. Σιούμκα στον προαύλειο χώρο της μεγάλης Παναγιάς * Παρούσα τον Δεκαπενταύγουστο και η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2024 16:45

Εκθεση φωτογραφίας με εικόνες που περιέχονται στο εξαιρετικό λεύκωμα «Ενθύμιον Σαμαρίνης» του Λαρισαίου φωτογράφου Νίκου Σιούμκα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στον προαύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγίας και του Δημοτικού Σχολείου Σαμαρίνας.

Μάλιστα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην έκθεση ξεναγήθηκε και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη που εξέφρασε τον θαυμασμό της για την έρευνα αλλά και τη μεγάλη επιμέλεια αφού κάθε φωτογραφία έχει τη δική της λεζάντα. Η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στη Σαμαρίνα προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου ή Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα αποτελεί τον μητροπολιτικό ναό του οικισμού και ανεγέρθηκε το 1816, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή που σώζεται στο περιθύρωμα της νότιας εισόδου. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πολύπλευρη εξωτερικά αψίδα ιερού, υπερυψωμένο διώροφο νάρθηκα-γυναικωνίτη και ανοιχτή στοά στη δυτική και νότια πλευρά, ενώ το ανατολικό τμήμα της νότιας στοάς διαμορφώνεται σε παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που σώζεται πάνω από το υπέρθυρο της δυτικής εισόδου, η ιστόρηση του Ναού ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 1829 από τους Σαμαριναίους ζωγράφους Χρήστο και Αντώνιο Παπαϊωάννου.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του Ναού σώζεται τριώροφο κωδωνοστάσιο του 1876. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του μνημείου αποτελεί μεγάλο πεύκο, το οποίο φύεται στην κόγχη του ιερού από το 1850 περίπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass