Τα πανηγύρια φρενάρουν την αποκλιμάκωση του κορονοϊού

*«ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ *ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2024 14:05
O πρόεδρος του Ιατρικού  Συλλόγου Λάρισας  κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Τα πανηγύρια και οι κοινωνικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου βάζουν φρένο στην αποκλιμάκωση του κορονοϊού, με τα κρούσματα μετά την πτώση των τελευταίων ημερών να φαίνεται πως βαίνουν αυξανόμενα.

Τα κρούσματα της Covid 19 ήταν σε έξαρση τον Ιούλιο, αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε σταθερότητα των δεικτών, κάτι που δείχνει ότι τα κρούσματα άρχισαν να αποκλιμακώνονται. Οι θάνατοι ήταν 40 την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι 25, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να μειώνονται.
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος σημειώνει ότι «Διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση του κορονοϊού, αφού οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Όμως, μας φοβίζει ιδιαίτερα ότι ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της αποκλιμάκωσης, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και γενικότερα οι συναθροίσεις που συνεπάγεται ο Δεκαπενταύγουστος, μπορούν να ανασχέσουν την αποκλιμάκωση, να αυξήσουν τη διασπορά και εν τέλει θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να κάνω έκκληση στους συμπολίτες και ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και όπου δεν μπορούν να αποφύγουν τις συναθροίσεις να φορούν μάσκα.
Στα ταξίδια δε, και ιδιαιτέρως στα ταξίδια με αεροπλάνο να ακολουθούν τα ειδικά πρωτόκολλα. Και κάτι ακόμη που φαίνεται να το ξεχνάμε -παρά τις καμπάνιες ενημέρωσης του ΕΟΔΥ και των Ιατρικών Συλλόγων- θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της Covid. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τα fake news των αντιεμβολιαστικά κινήματα που συνδέουν κάθε θάνατο με τις «παρενέργειες» των εμβολίων.  Και κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιάζονται απαρεγκλίτως γιατί η νόσηση με κορονοϊό μπορεί να αποβεί μοιραία» σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.
ΕΜΒΟΛΙΑ
Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης σοβαρού COVID-19, της θνησιμότητας και της μετάδοσης στην κοινότητα. Μια πολυεθνική μελέτη των αρχείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης 10 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 και 10 εκατομμυρίων ατόμων που δεν εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine τον Μάρτιο του 2024, αποκάλυψε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου COVID.
Ωστόσο, μια προοπτική μελέτη συμμετεχόντων 6 μήνες, 12 μήνες, 18 μήνες και 24 μήνες μετά τη μόλυνση από COVID-19, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικές εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2024, διαπίστωσε ότι η συχνότητα των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων δεν διέφερε με βάση την COVID-19, την κατάσταση εμβολιασμού ή τον αριθμό δόσεων εμβολίου COVID-19 που ελήφθησαν.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «the Lancet» (Ιούλιος 2024), αν και έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ωστόσο εκτιμάται ότι το 10–20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Η κόπωση και η γνωστική διαταραχή είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID.
Δεδομένα από πολυκεντρική κοορτή ανέδειξαν ότι στους 9 μήνες μετά τη μόλυνση 176 (5,8%) από τους 3038 συμμετέχοντες είχαν τόσο κόπωση όσο και γνωστικά ελλείμματα, όπως αξιολογήθηκε από η κλίμακα γνωσιακής αξιολόγησης του Μόντρεαλ και λειτουργικής αξιολόγησης θεραπείας χρόνιας ασθένειας–κόπωσης αντίστοιχα.
Από αυτούς δε, που είχαν διαχρονικά δεδομένα, 197 (22,2%) από τους 889 συμμετέχοντες είχαν γνωστικά ελλείμματα και 468 (22,4%) από τους 2092 συμμετέχοντες είχαν κόπωση κατά την έναρξη.  Σε παρακολούθηση 26 μηνών, 84 (42,6%) από τους 197 συμμετέχοντες με γνωστικά ελλείμματα και 254 (54,3%) από τους 468 συμμετέχοντες με κόπωση είχαν επίμονα συμπτώματα, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι παροδικές για μερικούς ανθρώπους αλλά επίμονες για άλλους. Η κόπωση συσχετίστηκε με πονοκέφαλο και κατάθλιψη.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass