«Φουρτούνα» για τους ερασιτέχνες αλιείς

* Νέο ετήσιο χαράτσι 100 ευρώ για τα σκάφη τους * Με την ενεργοποίηση νόμου του 1975! * «Επειδή το κράτος αδυνατεί να ελέγχει ποιον πρέπει να φορολογήσει, μας βάζει όλους στο ίδιο καζάνι…» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου Γιώργος Κοκκώνης * Αντιδράσεις και από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Αλιέων

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2024 16:15

Του Κώστα Γκιάστα

«Φουρτούνα» έχει προκαλέσει στους ερασιτέχνες αλιείς όλης της χώρας, η ενεργοποίηση ενός νόμου από το μακρινό 1975, κατά τον οποίο καλούνται να πληρώνουν 100 ευρώ ετησίως για τα σκάφη τους.

Σε πρώτη φάση μάλιστα, θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση, καθώς η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και περιλαμβάνει τον φόρο και του 2023. Κάτι τέτοιο έγινε γνωστό εν μέσω θέρους και με τους περισσότερους να βρίσκονται στα παράλια κάνοντας το αγαπημένο τους χόμπι.
Από τη στιγμή όμως που «χτύπησε συναγερμός» μέσω της ομοσπονδίας αρχικά και των συλλόγων τους εν συνεχεία, προσπαθούν να αποδείξουν πως πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό, καθώς δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από την δραστηριότητά τους, ενώ υποστηρίζουν επίσης ότι «δεν είναι ένδειξη πλούτου ένα μικρό σκάφος για ψάρεμα.
Αυτά δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, κ. Γιώργος Κοκκώνης, ενώ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων γίνονται ενέργειες να καταργηθεί. Το θέμα έχει ήδη φτάσει και στη Βουλή μέσω σχετικής ερώτησης.
Συγκεκριμένα, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975, όπως είχε τροποποιηθεί με τον ν. 4646/2019.
Βάσει του εν λόγω άρθρου, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.
Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ
Ο κ. Γιώργος Κοκκώνης είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου. Ο σύλλογος αριθμεί περί τα 200 μέλη εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν σκάφη. Η έδρα του βρίσκεται στο Δέλτα του Πηνειού στα Μεσάγγαλα λίγο πριν την έξοδο δηλαδή του ποταμού στο Αιγαίο στον Θερμαϊκό Κόλπο. Από τότε που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση όλοι είναι ανάστατοι.
«Βρήκαν έναν νόμο του 1975 για τα ερασιτεχνικά σκάφη και απ’ ότι φαίνεται βρήκαν την ευκαιρία να μας φορολογήσουν όλους. Στην αρχή πήγε να περάσει έτσι. Όμως κάποιοι όταν πήγαν να κάνουν μεταβολή τα σκάφη τους, έτυχε να το καταλάβουν» εξηγεί στην «Ε» και σημειώνει πως «προσπαθούμε εξ αρχής να εξηγήσουμε πως αυτό το μέτρο δεν πρέπει να ισχύει για εμάς, καθώς μας έβαλαν όλους σε ένα καζάνι».
«Στην «πιάτσα» των ερασιτεχνών αλιέων αποκαλούν το νέο φόρο ως «τέλη κυκλοφορίας» σημειώνει ο κ. Κοκκώνης και προσθέτει «Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, άρα το ποσό σε πρώτη φάση διπλασιάζεται. Ευτυχώς βέβαια που δεν το έβαλαν από το 1975…» λέει αστειευόμενος.
«Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά» τονίζει και καταθέτει το αίτημά τους: «Ζητάμε εξαίρεση από το νόμο για τα ερασιτεχνικά σκάφη των αλιέων. Επειδή το κράτος αδυνατεί να ελέγχει ποιον πρέπει να φορολογήσει, μας βάζει όλους στο ίδιο καζάνι. Να ελέγχει το κράτος ποιος είναι ο πλούσιος με τα φουσκωτά και ποιος είναι ο ερασιτέχνης ψαράς».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκκώνη οι ερασιτέχνες ψαράδες από τον Θερμαϊκό μέχρι τον φάρο του Στομίου, επιτρέπεται να αλιεύουν μέχρι 3 κιλά ανά βάρκα. Από το Στόμιο και προς τα νότια μπορούν να αλιεύουν μέχρι 5 κιλά.
«Συμφωνούμε να μπει μια τάξη, με τις άδειες αλιείας και τις άδειες ερασιτεχνικού σκάφους, αλλά να υπάρχει μια λογική. Όχι λόγω αδυναμίας ελέγχου να την πληρώνουν όλοι…» καταλήγει ο κ. Κοκκώνης.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ερασιτεχνικής Αλιείας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων γνωστοποιεί πως πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποί της πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη του υπουργείο Υ Οικονομικών, γι αυτό το θέμα.
«Προσπαθήσαμε για μια ακόμα φορά και αποδείξαμε τεκμηριωμένα πως ο νόμος 27/1975 δεν πρέπει να εφαρμοστεί στις ερασιτεχνικές λέμβους μέχρι 7 μέτρα, που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους» αναφέρουν και συνεχίζουν πως «Η θέση της πολιτείας είναι αμετακίνητη με τον ισχυρισμό ότι παρά την προθεσμία που δόθηκε αλλά με κλειστή τη Βουλή λόγω διακοπών δεν μπορεί να διορθωθεί στην παρούσα φάση ένα λάθος. Και με λίγα λόγια καταλάβαμε πως αυτό το λάθος πρέπει να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μικρών λέμβων, που δεν είναι οικονομικά εύρωστοι.
Εξυπακούεται πως δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις δικαιολογίες και φυσικά δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις απαντήσεις».
Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας σημειώνει στην ανακοίνωσή του, πως «θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα με κάθε δράση που θα στηρίξει τις θέσεις της Ομοσπονδίας.
Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε άδικη φορολόγηση και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε πακέτο ελαφρύνσεων για τα μέλη μας και για κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη μικρής λέμβου, σε μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη φορολόγηση της Μεσογείου και γενικά στην Ευρώπη. Σε μια χώρα που είναι εθνική ανάγκη κάθε μέρα, κάθε ώρα, χιλιάδες βαρκάκια στα χωρικά μας ύδατα».
Να σημειωθεί πως για το θέμα κατέθεσε προ ημερών ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης, ζητώντας εξαίρεση των ερασιτεχνών αλιέων από το μέτρο αυτό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass