Σφοδρές αντιδράσεις για παύση απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών στους ΟΤΑ

* ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2024 14:06

Την αντίθεσή τους στην παύση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζουν δήμοι, περιφέρειες της χώρας, η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Θεσσαλίας και βουλευτές, που ζητούν τη συνέχισή τους.

Ειδικότερα:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και το αίτημα για ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις, θέτει με επιστολή ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς.
Η επιστολή έχει σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης κ. Ν. Κεραμέως, ενώ κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Πετραλιά και στον πρόεδρο ΔΥΠΑ, κ. Σ. Πρωτοψάλτη και στους βουλευτές της Θεσσαλίας.
Στο κείμενο της επιστολής του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας ενώνει τη φωνή της με τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ και θέτει το μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα για συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, όπως και την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί.
Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης τους συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού στους Δήμους με τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και παρεχόμενων υπηρεσιών. Συνάμα, θα αποτελέσει ουσιαστικό πλήγμα για χιλιάδες συμπολίτες μας που παραμένουν άνεργοι σε μεγάλη ηλικία, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν ώστε στη συνέχεια να φτάσουν στη συνταξιοδότησή τους».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Την αντίδραση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου προκάλεσε η απόφαση της ΔΥΠΑ, να διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω στους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν οι επιπλέον θέσεις εργασίας που είχαν αιτηθεί και προγραμματίσει.
Σε δήλωσή του, σημειώνει τα εξής: «Η ξαφνική διακοπή του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση άνεργων ηλικίας 55 ετών και άνω, αφήνει στον αέρα τον σχεδιασμό των δήμων και την πρότασή τους για έγκριση επιπλέον 10.000 θέσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες τους. Ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη γιγάντωση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης προσλήψεων και της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων τους. Προβλήματα που πολλές φορές έχουμε επισημάνει και που γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά, καθώς έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία των δήμων μας, την αποτελεσματικότητα κρίσιμων υπηρεσιών μας και τελικά το προσφερόμενο στον πολίτη αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα δημιουργείται μείζον κοινωνικό πρόβλημα, καθώς με αυτήν τη μονομερή ενέργεια, στερείται η δυνατότητα απασχόλησης και εξασφάλισης προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, ενός μεγάλου αριθμού ανέργων της συγκεκριμένης ηλικίας.
Η διακοπή της λειτουργίας υποβολής, υποδοχής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων και της διεύρυνσης των διατιθέμενων μέσω του Προγράμματος νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον θέσεις εργασίας, στερείται οποιασδήποτε λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας.
Είναι αδήριτη ανάγκη η εξασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος αυτού, αλλά και η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενίσχυσή του, με επιπλέον 10.000 νέες θέσεις ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55 ετών και άνω.
Ως Δήμαρχος Λαρισαίων συντάσσομαι απόλυτα με το ομόθυμο αίτημα των συναδέλφων μου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δηλώνω παρών σε κάθε συντονισμένη διεκδίκηση που θα αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο».
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Την άμεση επανέναρξη και επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω σε φορείς του δημοσίου τομέα ζητά η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως υπογραμμίζει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην ερώτησή της: Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω μέσω της ΔΥΠΑ, προσέφερε πολλαπλά, τόσο στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Οι φορείς του δημοσίου και δη η αυτοδιοίκηση, στερούνται από αναγκαίο εργατικό δυναμικό που κάλυπτε σημαντικές αρμοδιότητες, απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, σημειώνοντας ότι οι Δήμοι μέσω του προγράμματος μπόρεσαν να καλύψουν έστω μέρος των κενών τους και συνεπώς η εύρυθμη λειτουργία τους κινδυνεύει άμεσα και ζητά την επανέναρξη του προγράμματος αλλά και την ενίσχυσή του με 10.000 επιπλέον θέσεις ωφελουμένων.
Στη Θεσσαλία, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και η ανάγκη για συνέχιση του Προγράμματος εκφράζεται ομόθυμα, ειδικά μετά τις μεγάλες απαιτήσεις στις υπηρεσίες, από τις πλημμύρες και τις μεγάλες καταστροφές...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass