«Φωτιά» η φοιτητική στέγη στη Λάρισα

*ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΥΑΡΙΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ *ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ALL INCLUSIVE ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 13:23

Της Νατάσας Πολυγένη«Φωτιά και λαύρα» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη και στη Λάρισα. Ο γολγοθάς των οικογενειών για την ανεύρεση του κατάλληλου διαμερίσματος που θα στεγάσει τα φοιτητικά όνειρα, έχει ξεκινήσει επίσημα από την ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη Πέμπτη στις 25 Ιουλίου, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζοντας ότι είχαν γράψει καλά θα περνούσαν στη σχολή της αρεσκείας τους και ξεκίνησαν την αναζήτηση από τις αρχές του μήνα.

Δυστυχώς, όπως λέει και η ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα», αφού οι τιμές των ενοικίων στα μικρά διαμερίσματα έχουν πάρει την ανιούσα και έχουν τσιμπήσει αρκετά.
Όπως λέει στην «Ε» η Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας και συνιδρύτρια INVESTA Real Estate κ. Ζώζη Βέργου υπάρχουν ακόμη κάποια διαθέσιμα σπίτια, αλλά, σίγουρα οι τιμές των ενοικίων είναι σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες νεόδμητες αλλά και παλιές ανακαινισμένες κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ, ενώ τα δυάρια φτάνουν μέχρι και 500 ευρώ. «Συνήθως οι περισσότεροι αναζητούν επιπλωμένα διαμερίσματα και κοντά στο κέντρο και τις στάσεις του αστικού λεωφορείου. Όσο πιο κοντά στο κέντρο τόσο και πιο υψηλή η τιμή του. Βέβαια από την εμπειρία μου δείχνει ότι όσοι αναζητούν διαμερίσματα μέσω μεσιτικών γραφείων μπορούν να σηκώσουν και τα μισθώματα. Από την πλευρά μας φροντίζουμε οι ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους να μην ξεφεύγουν, να ζητούν ενοίκιο που ανταποκρίνεται στις τιμές της αγοράς και φυσικά ελέγχουμε και το σπίτι, καθώς η εικόνα του πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνει και ο ενοικιαστής. Είναι πολλές οι φορές που κάποιος έχει δει φωτογραφίες ενός σπιτιού στο διαδίκτυο και όταν πηγαίνει να το δει απογοητεύεται. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το οικονομικό. Εάν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει την αμοιβή του μεσιτικού και ένα υψηλό ενοίκιο, θα προσπαθήσει να βρει κάτι μόνος του.
Στο ερώτημα αν λόγω των υψηλών ενοικίων στράφηκαν σε μεγαλύτερα διαμερίσματα και συγκατοίκηση, η κ. Βέργου απαντά ότι εδώ και πολλά χρόνια συνήθως οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μένουν μόνα τους ακόμη και σε πολύ μικρά σπίτια. Συνήθως, λέει, συγκατοίκηση ψάχνουν τα αδέρφια ή αν είναι κολλητοί φίλοι που πέρασαν στην ίδια πόλη, αν και είναι φαινόμενο που σπανίζει.
ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ Η ΖΗΤΗΣΗ
Ο σύμβουλος ακινήτων της Remax Γιώργος Γκουγκούδης δίνοντας τον παλμό της αγοράς τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες νοικιάστηκαν 24 ακίνητα για φοιτητική στέγη, ωστόσο παραδέχεται ότι σηκώνει μεγάλη συζήτηση αν τα ακίνητα που προσφέρονται είναι πολλές φορές «Value for money».
«Οι τιμές των μικρών διαμερισμάτων που αναζητούν οι φοιτητές είναι σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Αυτή τη στιγμή μια γκαρσονιέρα μπορεί να νοικιαστεί στα 350 ευρώ αν είναι επιπλωμένη και ένα δυαράκι να φτάσει τα φτάσει και τα 450 ευρώ. Αν είναι νεόδμητα υπάρχουν και περιπτώσεις που ζητούν ως μίσθωμα 600 ευρώ, αλλά ο φοιτητής-η οικογένεια του, δεν μπορεί να τα φτάσει στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι μικρός ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε διαμερίσματα με τόσο υψηλά μισθώματα» σημειώνει και προσθέτει ότι στην τιμή καθοριστικό ρόλο παίζει και το σημείο, καθώς όλοι αναζητούν διαμέρισμα στο κέντρο ή στις περιοχές απ’ όπου περνάει η γραμμή Νο9. Τελευταία ζήτηση υπάρχει και για περιοχές όπως Αγιος Βελησσάριος, ΑΤΑ και όπου περνάει η γραμμή Νο4 για τους φοιτητές που πάνε στο Βιόπολις.
Στο ερώτημα για το αν ο κόσμος απευθύνεται στα μεσιτικά γραφεία ο κ. Γκούγκούδης υπογραμμίζει «Συνήθως οι οικογένειες έρχονται λίγο νωρίτερα, κάνουν μια βόλτα μόνοι τους και στη συνέχεια απευθύνονται στα μεσιτικά, αναζητώντας αξιοπιστία. Προφανώς και ελέγχουμε τα ακίνητα και συμβουλεύουμε τους ιδιώτες που ζητούν πολύ υψηλά μισθώματα να μη το κάνουν, καθώς ο ενοικιαστής, στην προκειμένη ο φοιτητής, μόλις δικτυωθεί θα τους φύγει. Θα βρει κάπου αλλού πιο οικονομικά. Είναι προτιμότερο 50 ευρώ λιγότερο, αλλά να εισπράττουν το ενοίκιο τους για τα επόμενα χρόνια».
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ «ALL INCLUSIVE»
Τα τελευταία χρόνια είναι τάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πλέον και στη Λάρισα η αναζήτηση διαμερισμάτων all inclusive σε οργανωμένα συγκροτήματα. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πόλη συγκροτήματα διαμερισμάτων που μοιάζουν με ιδιωτικές εστίες και παρέχουν επιπλωμένα διαμερίσματα και στην τιμή του ενοικίου ρεύμα, νερό, ψύξη / θέρμανση, κοινόχρηστα, ίντερνετ, συντήρηση, χρήση πλυντηρίου – κοινόχρηστων χώρων, καθώς και 24ωρη φύλαξη.
* Η κ. Βέργου παραδέχεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοια διαμερίσματα και μάλιστα και οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τέτοια ακίνητα προκειμένου να τα μετατρέψουν σε οργανωμένα συγκροτήματα για φοιτητές.
* Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γκουγκούδης που λέει ότι στη Λάρισα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τέτοιο συγκρότημα με 54 διαμερίσματα που όμως είναι γεμάτο και τα παρέχει όλα στην τιμή των 550 ευρώ. Παρότι έχουν εμφανιστεί ιδιώτες που έχουν ακίνητα και θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς η επένδυση που θα κάνουν για να τους αποδώσει θα πρέπει να φτάσουν το μίσθωμα all inclusive στα 800 ευρώ, ποσό που δύσκολα θα δώσει κάποιος φοιτητής. «Άλλο να διαχειρίζεται κάποιος πολλά ακίνητα σε πολλές πόλεις και άλλο κάποιος να έχει ένα μόνο. Άλλα μεγέθη» καταλήγει.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αναζητούν σπίτι με την παραδοσιακή μέθοδο που περιλαμβάνει βόλτα στις γειτονιές για ενοικιαστήρια, τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς, επίσκεψη στο πανεπιστήμιο και φυσικά αναζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι ψάχνουν μια ευκαιρία, ένα σπίτι αξιοπρεπές για το παιδί τους, αλλά και με ενοίκιο που δεν θα γονατίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα προστεθεί στα πάγια έξοδα του σπιτιού. Πάντως αρκετοί παραδέχονται ότι το κόστος της διαμονής σε μια άλλη πόλη πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην επιλογή σχολής, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση τα παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε γειτονικές πόλεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass