Σβήνουν τα περίπτερα...

*«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 13:31

Του Κώστα Γκιάστα
«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πάμε από το κακό στο χειρότερο...». Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στον κλάδο των περιπτερούχων η πρόεδρος του αντίστοιχου συλλόγου για τον νομό Λάρισας, κ. Ελένη Καραγιάννη. Χρόνο με τον χρόνο εξηγεί πως τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα και γι’ αυτό η εικόνα που παρατηρείται σε όλες τις ελληνικές πόλεις είναι σχεδόν ίδια. Τα περίπτερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και να ξανανοίγουν με μεγάλη δυσκολία, αν ποτέ αυτό γίνει.

Στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια τόσο στο κέντρο όσο και σε διάφορες συνοικίες και χωριά τα περίπτερα κατεβάζουν ρολά και έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος είναι ο περιορισμός του κέρδους από βασικά είδη όπως για παράδειγμα τα τσιγάρα και ο καπνός, που αποτελούν παραδοσιακά τον βασικό όγκο πώλησης.
«Ο κλάδος μας έχει περάσει από πολλές φουρτούνες τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά βγαίνουμε πιο λαβωμένοι από πριν. Στην αρχή ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση που αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για όλους μας. Μετά ήρθε η υγειονομική κρίση με το lockdown που ήρθε να μας χτυπήσει ακόμα περισσότερο. Κι αφού αρκετοί από εμάς καταφέραμε να ορθοποδήσουμε, ήρθε μετά η φορολογία του κράτους σε συνδυασμό με την εφαρμογή των POS να αποτελέσουν ταφόπλακα για πολλούς» λέει στην «Ε».
Υποστηρίζει πως η πολιτική που εφαρμόζουν οι περισσότερες τράπεζες σε συνδυασμό πως το κέρδος τους είναι ήδη πολύ περιορισμένο, τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
«Εδώ και χρόνια το κέρδος μας από τα τσιγάρα και τον καπνό, προϊόντα δηλαδή που πουλάμε κατά κύριο λόγο, ήταν ήδη πολύ πιο περιορισμένο. Τώρα με τις κάρτες εξαφανίζεται τελείως» σημειώνει. Υποστηρίζει ακόμα πως εφόσον το περιθώριο κέρδους μειώνεται δραματικά, χάνεται και το ενδιαφέρον για τα περίπτερα.
«Ο κόσμος μπορεί να νομίζει πως βγαίνει μεροκάματο καλό, αλλά δεν είναι έτσι. Για να ανοίξει ένα περίπτερο χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και αργεί να γίνει η απόσβεση. Αυτό τα καθιστά απλησίαστα».
Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης σε όλη την κοινωνία κάτι που παρατηρεί και στην αύξηση των τιμών σε πολλά από τα προϊόντα που έχουν τα περίπτερα, η κ. Καραγιάννη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παγωτά, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα τρία και τριάμισι ευρώ. Τιμές που από τη μια είναι απαγορευτικές για τους γονείς, αλλά την ίδια ώρα δεν δίνουν και ουσιαστικό κέρδος στους περιπτερούχους. Κάτι δηλαδή που δεν ευνοεί κανέναν.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Εν τω μεταξύ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα καταργούνται είκοσι θέσεις περιπτέρων που άδειασαν (κενώθηκαν) στον Δήμο Λαρισαίων και δέκα κενωθέντα περίπτερα θα δοθούν εκ νέου για μίσθωση (3 κλήρωση και 7 πλειστηριασμό).
Οι θέσεις των κενωθέντων περιπτέρων, όπως έγραψε και προ ημερών η «Ε», που θα καταργηθούν εντοπίζονται ως εξής: Ιωαννίνων και Αγνώστου Στρατιώτη, Λαγού και Φορτούνα, Παπανδρέου και Καρδίτσης, Ζαρμάνη και Καραθάνου, Χατζημιχάλη και Καναβατζόγλου.
- Φ. Πάνα-Ιπποκράτης, Ζωοδόχου Πηγής και Αλμυρού, Γεωργιάδου και Αεροδρομίου, Λογιωτάτου και Τζαβέλα, Μανωλάκη και Μελέτιου (πλατεία Γαργαλιάνου), Γούναρη και Σεφέρη, Αισχύλου-Σωκράτους και Οδυσσέως, τέρμα Ηρώων Πολυτεχνείου, πλησίον γέφυρας Ν. Σμύρνης, Αγιάς και Σεφέρη, Αίολου και Χρηστοβασίλη, Σωκράτους και Σόλωνος, Καρδίτσης (έναντι Γηροκομείου), τέρμα Φαρσάλων, Αχιλλέως και Πλάτωνος (Ανθούπολη), Σίφνου (πλ. Άννας και Ανδρέα Κουτσίνα).
Τα περίπτερα τα οποία παραμένουν και θα δοθούν για μίσθωση εκ νέου εντοπίζονται στις εξής θέσεις: Καραολή και Δημητρίου και Μπουμπουλίνας (πλ. Νεάπολης), Καρδίτσης (έμπροσθεν 3ου Γυμνάσιου-Λυκείου), 23ης Οκτωβρίου και Κανάρη (πλ. αντιστάσεως Αγ. Κων/νος), Ρούσβελτ και Ηλιοδώρου, Μανδηλαρά και Μ. Αλεξάνδρου, Πάρνηθος και Μοράβα (όπισθεν γηπέδου Αλκαζάρ), 31ης Αυγούστου και Αμαλίας, Φαρσάλων και Χάλκης (Εργ. Κατοικίες), Αμμόχωστου 1 και Φαρσάλων (πλ. Αβέρωφ), Νοτιοδυτική πλευρά ΟΣΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των θέσεων οι οποίες προσδιορίζονται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης, παραχωρούνται με την καταβολή τέλους: α) σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ),
β) πολύτεκνους και γ) σε όσους μόνιμους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς, δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και οπλίτες θητείας συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και τη Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου. Από την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης εξαιρούνται όσοι ενεπλάκησαν κατά τις παραπάνω περιόδους με οποιονδήποτε τρόπο σε παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της νόμιμης λειτουργίας του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass