Πανηγύρισε η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

* Στο Κατωχώρι Φαρσάλων * Νέος ιερέας ο π. Νικηφόρος

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2024 14:01

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Πανηγύρισε χθες το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Κατωχωρίου Φαρσάλων, παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν το διήμερο για να τιμήσουν τη μνήμη της.

Προχθές, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας εντός του χωριού, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Χθες, ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία.
Στον λόγο του ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία του Εσπερινού, η οποία πρέπει να τελείται κάθε ημέρα, αδιαλείπτως, διότι σε αυτήν την ακολουθία συγκεντρώνεται η ευχαριστία του Θεού για την ημέρα που πέρασε, αλλά και το ότι εκζητούμε από τον Θεό την ευλογία Του για τη νέα ημέρα που ξεκινάει, διότι αν δούμε και στην πράξη και κυρίως στην ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου, αλλά και στην ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής και πώς αλλάζει μετά από το ψάλσιμό του προκειμένου το Ευαγγέλιο επάνω στην Αγία Τράπεζα να μας εισαγάγει στο γεγονός, στον μεν Εσπερινό του Σαββάτου της Αναστάσεως του Χριστού, στον δε Εσπερινό της Κυριακής, μετά από το ψάλσιμό του, προκειμένου να μας εισαγάγει πλέον στην καθ’ ημέραν πορεία για τη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού.
Μίλησε για τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και για τον νέο ιερέα που θα υπηρετεί τον ναό, λέγοντας τα εξής: «Εμείς κάθε χρόνο σε αυτόν τον τόπο συγκεντρωνόμαστε απόψε και αύριο και βέβαια όλον τον χρόνο προσπαθούμε να είναι ανοιχτό αυτό το ιερό προσκύνημα και με τη χάρη του Θεού πιστεύουμε ότι πλέον αρχίζει μια νέα πορεία με την εγκατάσταση του πατρός Νικηφόρου στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, εδώ, στο Κατωχώρι των Φαρσάλων, ώστε να γνωρίζετε ότι θα υπάρχει πάντοτε ένας άνθρωπος αφιερωμένος εδώ, δίπλα στην Αγία, η οποία προσκαλεί όλους μας σε προσευχή και σε κατάνυξη και σε μετάνοια πνευματική, και δίπλα στην Αγία για να την υπηρετεί θα είναι από δω και στο εξής ο πατήρ Νικηφόρος. Συγκεντρωνόμαστε, λοιπόν, και του ευχόμαστε η χάρις του Θεού διά πρεσβειών της Αγίας να τον ενισχύει και να τον ενδυναμώνει σε αυτό το έργο, το οποίο εκείνος αποφάσισε. Χαρά μεγάλη μού πρόσφερε στην καρδιά μου, όταν μου το είπε, αλλά εκείνος το αποφάσισε. Κληθείς, λοιπόν, σε αυτό από μόνος του, ευχόμαστε η χάρις του Θεού να τον ενδυναμώσει με τις πρεσβείες της Αγίας, η οποία θα τον συντροφεύει από εδώ και στο εξής στη ζωή του, μαζί με τις άλλες ποιμαντικές και πνευματικές διακονίες, που θα του αναθέσει η Ιερά Μητρόπολις, διότι είναι ένας νέος κληρικός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στη Θεολογική Σχολή και έχει δυνατότητες, τις οποίες σταδιακά θα ξεκινήσει να τις αξιοποιεί, για τον λαό του Θεού και για τη δική του προσωπική σωτηρία και το ευχόμαστε αυτό. Λοιπόν, ενδύεται ο Θεός με την Ανάστασή Του την ευπρέπεια της δόξης Του και της δικαιοσύνης Του και αυτήν τη μοιράζει στους ανθρώπους».
Το ιερό προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο Κατωχώρι Φαρσάλων κτίστηκε το 1978 από τον π. Δημήτρη, τους κατοίκους του χωρίου και δωρητές. Να σημειωθεί άτι κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας το επισκέπτονται πολλοί πιστοί απ’ όλη τη Θεσσαλία. Στον εορτασμό της Αγίας Ειρήνης την παραμονή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου και επισήμων.
Χιλιάδες είναι οι μαρτυρίες πιστών γυναικών που η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου εισάκουσε τις προσευχές τους και τις βοήθησε να τεκνοποιήσουν. Στους ιερούς ναούς, που τιμάται η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, γίνεται η Ευλόγηση των Μήλων, εις ανάμνησιν των τριών μήλων που δόθηκαν από τον Παράδεισο προερχόμενα, στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Λιτανεύονται τα μήλα μέσα στον ναό και κατόπιν τοποθετούνται μπροστά στη θαυματουργό εικόνα στο ιερό θρονί της Αγίας Ειρήνης, διαβάζεται η ειδική ευχή και αγιάζονται. Η χάρις του Θεού τα μεταβάλλει σε άγια μήλα, τα οποία αν καταναλωθούν ύστερα από τριήμερη νηστεία και με πίστη, μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα με ατεκνία, αλλά και σε άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχει καταγεγραμμένο πλήθος τεκνοποιήσεων, αλλά και κάθε είδος θαυμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass