Η Λάρισα ανακυκλώνει τηγανέλαια

* Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης χρησιμοποιημένων λαδιών * Θα τοποθετηθούν εκατό ειδικοί κάδοι

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2024 13:11

Πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων θα ξεκινήσει στη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων συμφώνησε με την εγκεκριμένη στη συλλογή και διαχείριση τηγανελαίων εταιρεία East West Greece ΜΙΚΕ (συνεργάτης του Δήμου στην ανακύκλωση ειδών ιματισμού) και στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στην πόλη οι ειδικοί κάδοι στους οποίους θα γίνεται η συλλογή των λαδιών.

Έτσι, βρώσιμα λίπη και χρησιμοποιημένα λάδια (το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο και άλλα) που έχουν προκύψει από την οικιακή χρήση, αλλά και από καταστήματα εστίασης θα συλλέγονται, θα μεταφέρονται και θα αξιοποιούνται, βάζοντας τέλος στη μόλυνση που επιφέρει στο οικοσύστημα, αλλά και στις αστικές υποδομές, η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στους νεροχύτες.
Ο Δήμος Λαρισαίων επίσης, πέρα από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θα έχει αντισταθμιστικό όφελος 1.400 ευρώ κατ’ έτος, ενώ η συμφωνία μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και της εταιρείας θα είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.
Έτσι, στον Δήμο Λαρισαίων η εταιρεία με δικά της μέσα και δαπάνες θα εγκαταστήσει αρχικά περίπου εκατό κάδους, σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.
Οι κάδοι θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση συμμόρφωσης σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο για την υγεία και ασφάλεια των προϊόντων και να αποτελούνται από ένα εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα στο οποίο θα περιέχεται ένας πλαστικός εσωτερικός κάδος, ο οποίος θα δέχεται πλαστικές φιάλες γεμάτες τηγανέλαιο, χωρητικότητας έως και 10 λίτρων, που θα μεταφέρουν οι δημότες. Μάλιστα η κατασκευή του κάδου θα πρέπει να είναι τέτοια που να εμποδίζει εξάπλωση τυχόν πυρκαγιάς.
Η επιλογή των θέσεων θα γίνει μετά από συνεργασία των αρμόδιων της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και των αρμοδίων της εταιρείας. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν, εφόσον υπάρχει επάρκεια χώρου, δίπλα σε κάδους συλλογής ειδών ιματισμού, τους οποίους οι δημότες ήδη γνωρίζουν και χρησιμοποιούν. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Επίσης, η εταιρεία East West Greece ΜΙΚΕ έχει και μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως να εγκαταστήσει κι άλλους κάδους εφόσον απαιτηθεί, ή να σπεύσει σε κάδο από τον οποίο υπάρχει διαρροή λαδιού. Χαρακτηριστικά η εταιρεία υποχρεούται:
-Να εγκαταστήσει σταδιακά επιπλέον κάδους, εφόσον ο Δήμος κρίνει με σχετική απόφασή του ότι είναι εφικτό και σκόπιμο να επεκταθεί το Δίκτυο.
-Σε περίπτωση μελλοντικών νομοθετικών απαιτήσεων για εναλλακτική διαχείριση χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων και σε άλλους δυνητικούς παραγωγούς, να αποδεχτεί την επέκταση της σύμβασης με αντίστοιχη επέκταση των σημείων συλλογής, επομένως τοποθέτηση επιπλέον κάδων, κατάλληλων για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία.
-Να συλλέγει με δικά του μέσα, δαπάνες και μέριμνα το περιεχόμενο των κάδων με τέτοια συχνότητα ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα εναπόθεσης υλικών εκτός των κάδων, γεγονός που προκαλεί την αισθητική υποβάθμιση και την απογοήτευση των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος.
-Να συλλέγει ποσότητες υλικών καθ’ υπόδειξη του Δήμου από σημεία όπου δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση κάδου.
-Να παρέχει στον Δήμο κάθε στοιχείο σχετικά με την αποκομιδή των υλικών (αναλυτική κατάσταση και αντίγραφα από τα σχετικά ζυγολόγια και δελτία αποστολής, στατιστικά στοιχεία πληρότητας κάδων κ.ά.).
-Να διασφαλίζει, δίχως επιβάρυνση του Δήμου, την άψογη εξωτερική κατάσταση των κάδων και εντός 2-3 ημερών την επισκευή ή / και αντικατάστασή τους σε περίπτωση καταστροφής ή βλάβης η οποία τους καθιστά μη λειτουργικούς.
-Σε περίπτωση επεισοδίων ρύπανσης κοινόχρηστων χώρων με λάδια που διαρρέουν είτε κατά την αποκομιδή είτε λόγω πλημμελούς κατασκευής των κάδων, ο συνεργάτης θα ενημερώνεται άμεσα, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.
Εάν παρόλα αυτά τα φαινόμενα ρύπανσης γύρω από κάποιον κάδο επαναλαμβάνονται, ο Δήμος Λαρισαίων διατηρεί το δικαίωμα της πλήρους απόσυρσης του συγκεκριμένου κάδου.
-Να διασφαλίζει τη δίχως επιβάρυνση του Δήμου προσωρινή μετακίνηση και φύλαξη των κάδων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
-Να παρέχει τακτικά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, σχετικά με την ανακύκλωση τηγανελαίων, με χρήση οποιουδήποτε πρόσφορου μέσου, π.χ. με διανομή φυλλαδίων, καταχωρίσεις στον τοπικό Τύπο, διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων κ.λπ.
-Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της συνεργασίας δημιουργηθεί στην Ελλάδα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για απόβλητα χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων - τηγανελαίων, η σύμβαση θα τροποποιηθεί προς εναρμόνιση με την κείμενη νομοθεσία και ο συνεργάτης υποχρεούται να συνεργαστεί με το σύστημα.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass