Ενοχος ο ηλεκτρολόγος για την ηλεκτροπληξία φοιτητή

* ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΙΝΗ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2024 14:05

Την ίδια με την πρωτόδικη ποινή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σε ηλεκτρολόγο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για ψευδή υπεύθυνη δήλωση με αφορμή τον θάνατο 22χρονου φοιτητή από ηλεκτροπληξία.

Ο Λαρισαίος ελεύθερος επαγγελματίας είχε ασκήσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, αλλά το Εφετείο δεν έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς του, με αποτέλεσμα, κρίνοντάς τον ένοχο, να του επιβάλει συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών για τον θάνατο του φοιτητή. Ο 22χρονος, που βρέθηκε στη Λάρισα από το Καρπενήσι για σπουδές, έχασε τελικά τη ζωή του, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία, αφού η ισόγεια γκαρσονιέρα που μίσθωσε στην περιοχή της πρώην Ακαδημίας, παρά το υποχρεωτικό του νόμου, δε διέθετε εγκατάσταση διάταξης διαφορικής προστασίας (ρελέ διαρροής) στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού.
Ο 22χρονος φοιτητής επί πτυχίω στο ΤΕΙ Λάρισας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του και έχοντας βρει εργασία στη Λάρισα, τραυματίστηκε θανάσιμα στις 4 Ιανουαρίου 2019, όταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ενώ κάθισε στο κρεβάτι του, «προσέγγισε το αριστερό του πόδι, το οποίο είχε υγρασία, στις γρίλιες θερμαντικού σώματος που λειτουργούσε στο maximum, μια διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος -είτε από τις ηλεκτρικές αντιστάσεις μέσα από τις γρίλιες σαν τόξο είτε από την αριστερή βάση του σώματος, η οποία είχε σπάσει και συγκρατούνταν με ένα λάστιχο, με συνέπεια να ακουμπάει στο χαλί, το οποίο πιθανώς ήταν υγρό και δεν απορροφήθηκε- αποσβέστηκε από την ανύπαρκτη γείωση του φις του ηλεκτρικού σώματος, δεν απορροφήθηκε περαιτέρω από το ρελέ διαρροής που δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα του και τον θάνατό του εξαιτίας ηλεκτροπληξίας, ο οποίος θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν στον ηλεκτρικό πίνακα είχε εγκατασταθεί το ρελέ διαρροής».
Στο πλαίσιο της δίκης, που διεξήχθη πρόσφατα, παρουσία συγγενών του 22χρονου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πραγματογνώμονας, ενώ από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, επισημάνθηκε ότι όταν ο ηλεκτρολόγος αποτύπωσε το Σχέδιο, «υπήρχε ρελέ διαφυγής».
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του ηλεκτρολόγου, όπως και πρωτόδικα, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας να τον κρίνει ένοχο, επιβάλλοντας την ίδια ποινή, με τριετή αναστολή. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, τον Οκτώβριο του 2022, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας είχε κρίνει ένοχο και τον ιδιοκτήτη της γκαρσονιέρας (σ.σ. επιβάλλοντας την ίδια ποινή για τα ίδια αδικήματα), χωρίς, ωστόσο, να ασκήσει έφεση, με αποτέλεσμα η δίκη να επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό μόνο για τον ηλεκτρολόγο.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα οι συγγενείς του άτυχου φοιτητή, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι πληροφορήθηκαν την πραγματική αιτία του θανάτου του 22χρονου μετά και την ιατροδικαστική έκθεση, ενώ ο ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας είχε, επίσης, αρνηθεί την κατηγορία, λέγοντας ότι ο ίδιος δε γνώριζε κάτι και πως ο ηλεκτρολόγος ήταν αυτός που έκανε την εγκατάσταση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass