«Κανένα σχέδιο για την ακρίβεια»

* ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2024 13:35

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη για την ακρίβεια που πλήττει τους Έλληνες καταναλωτές, όπως αποτυπώνεται και σε σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως υπογραμμίζει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της: «Στις 18 Ιουλίου 2024 δημοσιεύθηκε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων σούπερ μάρκετ στη χώρα μας. Τα συμπεράσματά της είναι αποκαλυπτικά για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και για την απουσία συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπισή της. Στη συνέχεια, η βουλευτής Λάρισας καυτηριάζει την έλλειψη ελέγχων στην αγορά που επιτρέπουν στους προμηθευτές να δρουν ανεξέλεγκτα, σημειώνοντας ότι: «Οι υψηλές τιμές στα ράφια στην Ελλάδα συνδέονται άμεσα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος με τη λειτουργία της αγοράς. Έτσι, η αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των προμηθευτών στη χώρα μας με μεγάλες πολυεθνικές και εισαγόμενα προϊόντα δεν αφήνει περιθώρια λειτουργίας του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Μια κατάσταση που θα μπορούσε φυσικά να ανατραπεί αν η Κυβέρνηση εφάρμοζε αποτελεσματικούς ελέγχους. Ταυτόχρονα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών διαρκώς συρρικνώνεται, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε θέση ουραγού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ακρίβεια έχει πλέον παγιωθεί, οι δε μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανατιμήσεις, αφού στατιστικά ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων στη χώρα μας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών. Συνεπώς, οι καταναλωτές καλούνται και πάλι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα ίδια προϊόντα». Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική αποτυχία στην πάταξη της ακρίβειας και στη στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών είναι παταγώδης. Δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συγκράτηση των τιμών σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν ήδη διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ύψη για τις δυνατότητες των Ελλήνων καταναλωτών, χωρίς καμία προοπτική αποκλιμάκωσής τους. Ακόμη και ο υγιής ανταγωνισμός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών, «χωλαίνει» εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να πατάξει την αισχροκέρδεια μέσα από αποτελεσματικούς ελέγχους». Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των τιμών των τυποποιημένων προϊόντων στη χώρα μας που είναι σταθερά ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της αυξημένης συγκέντρωσης σε επίπεδο προμηθευτών και μεγάλων πολυεθνικών στη χώρα μας; Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί το τελευταίο εξάμηνο και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass