«Εξυπνοι» αισθητήρες για παράνομη στάθμευση

* ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2024 13:00

Σε δραστικά μέτρα εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης οχημάτων σε θέσεις αναπήρων στοχεύει να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων με τη χρήση της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των όρων διαγωνισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας «Ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών», έργο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση μαγνητικών αισθητήρων εντός του εδάφους σε θέσεις στάθμευσης αναπήρων, συνδεδεμένους με πληροφοριακό σύστημα που θα ειδοποιεί ένα κέντρο ελέγχου. Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, η υπηρεσία αυτή («Ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών»)
«κατ’ αρχάς θα αφορά στη δημιουργία κάρτας δημότη, την οποία ο δημότης θα μπορεί να εκδώσει απευθείας από το σπίτι του.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, μέσω της εξοικονόμησης χρόνου, αλλά και αναβαθμίζεται αισθητά ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται πόροι.
Επιπλέον, ο Δήμος με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ και στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου, σκοπεύει να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος εντοπισμού παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων σε σημεία πρόσβασης ΑμεΑ, όπως ράμπες και θέσεις στάθμευσης, σε δημόσιους χώρους που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο παραβατικότητας».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται στο ποσό των 148.800 ευρώ (120.000,00€ + 28.800,00€ για Φ.Π.Α. 24%).
Η δαπάνη θα καλυφθεί από ιδίους πόρους και θα βαρύνει τις πιστώσεις του οικονομικού έτους 2024 και 2025.
Η υπηρεσία «Ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών» θα διεξαχθεί με την ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
Το χρονικό διάστημα παροχής της υπηρεσίας «Ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών» είναι δώδεκα μήνες και θα παρασχεθεί αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Όσον αφορά, αναλυτικότερα, την εγκατάσταση εφαρμογής παρακολούθησης και διαχείρισης υποδομών ΑμεΑ, πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει αισθητήρες επικοινωνίας και σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης.
Στο αντικείμενο της υπηρεσίας περιλαμβάνεται αρχικά η καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση ραμπών και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα παράνομης κατάληψης. Επίσης, περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλων αισθητήρων στις εν λόγω ράμπες και θέσεις στάθμευσης, οι οποίοι θα ενεργοποιούνται όταν στις θέσεις αυτές σταθμεύσει κάποιο όχημα που παρεμποδίζει τη διέλευση αμαξιδίων ΑμεΑ ή τη στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ αντίστοιχα.
Τέλος, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του απαιτούμενου συστήματος διαχείρισης, το οποίο θα ειδοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να επέμβουν, λαμβάνοντας τα ανάλογα μέτρα.
Στα εκατό επιλεγμένα σημεία πρόσβασης ΑμεΑ στην πόλη της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Θα τοποθετηθούν ειδικοί υπόγειοι αισθητήρες, που θα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τυχόν παρεμπόδιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ.
Κάθε αισθητήρας θα επικοινωνεί με πληροφορικό σύστημα, που θα διαθέτει ο ανάδοχος του έργου, κάνοντας χρήση συγκεκριμένου δικτύου που θα εγκατασταθεί και θα παραχωρηθεί από τον ανάδοχο στον Δήμο Λαρισαίων.            

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass