ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνευτικά προβλήματα και κενά στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης

Δημοσίευση: 24 Νοε 2014 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:31

Ερμηνευτικά προβλήματα και κενά, διαπιστώνονται στους νόμους που αφορούν στην ελεύθερη ένωση και στο σύμφωνο συμβίωσης, όπως κατατέθηκε χθες κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα.

Πρόκειται για δύο θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή και τελευταία μέρα του συνεδρίου, το οποίο είχε γενικό θέμα: «Ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων μετά το διαζύγιο» και έκλεισε με τη σύνοψη των εργασιών και τα συμπεράσματά του, από τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο.

Ο κ. Σταθόπουλος, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: «Η νομοθετική μεταρρύθμιση που έγινε το 1982-83, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της, από την ελληνική κοινωνία τότε...

Παρόλα αυτά υπάρχουν νομικά κενά, που δεν προέβλεψε, όπως στο θέμα της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Διαπιστώνονται ερμηνευτικά προβλήματα και κενά στο σύμφωνο συμβίωσης και στην ελεύθερη ένωση, κι αυτό γιατί τότε ο νομοθέτης επέλεξε μια γενική διάταξη ρύθμισης αυτών».

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση προέδρευε ο κ. Στέφανος Γαβράς, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις: «Αναλογική εφαρμογή του άρθρου 1400 ΑΚ στην ελεύθερη ένωση και εφαρμογή των διατάξεων για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό» από τον κ. Ζαφείριο Τσολακίδη, επίκουρο καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ καθώς και «Περιουσιακές συνέπειες από τη λύση του συμφώνου συμβίωσης» από την κ. Βιργινία Περάκη, λέκτορα υπό ένταξη στο ΔΠΘ.

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και παρατηρήσεις, στα εν λόγω θέματα, από συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass