Ανησυχία ΚΚΕ για την ετοιμότητα του κράτους

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2024 14:11

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, συνεχίζει να δίνει βάρος στην κατάσβεση και όχι στην πρόληψη. Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση της χρηματοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών, την υλοποίηση ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, ενταγμένου σε ένα πλαίσιο συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας, από κάθε κίνδυνο, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης, ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χθες η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του κόμματος, πλαισιωμένος από τον βουλευτή Μαγνησίας, Βασ. Μεταξά, και τους εκλεγμένους, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλίας, Νίκ. Τέγο και Θ. Γεωργιδάκη, παρουσία στελεχών του κόμματος.
Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας άνοιξε με το στέλεχος του κόμματος Γιάνν. Παντελίδη να σημειώνει πως η Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την αντιπυρική προστασία αναδεικνύει την ανάγκη «άμεσης λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μη χαθούν περιουσίες και φυσικός πλούτος».
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των κομματικών στελεχών, μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκε «η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται υποδομές πολιτικής προστασίας στην περιοχή και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με επίκεντρο την πρόληψη, εξαιτίας της πολιτικής κόστους – οφέλους, που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις και τοπικές αρχές», ενώ κατατέθηκε και πλαίσιο διεκδικήσεων που «χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος».
«ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Λαμπρούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «θεωρώντας ως τεράστιας και επείγουσας σημασίας για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού, επανειλημμένα και έγκαιρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και φέτος, έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ετοιμότητα του κράτους στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, βιομηχανικών και επαγγελματικών χώρων, καλλιεργειών (κεφαλαίου και υποδομών), από μεγάλα βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου. Όμως, οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών, παραμένουν.
Πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, της ΝΔ, παρουσιάζουν το επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ισχυριζόμενες πως είναι έτοιμες. Όμως, διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές. Έτσι και φέτος, οι εξαγγελίες και τα δόγματα μοιάζουν κούφια λόγια, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε λόγω των εκατοντάδων πυρκαγιών και των συνεπειών τους να ξεκινήσει άτυπα την αντιπυρική περίοδο από τις 7 Απρίλη.
Για μία ακόμα χρονιά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, που δεν αρκούν σε καμία περίπτωση, αφού η «καύσιμη ύλη» που μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμη και τη ζωή του λαού.
Αποσπασματικά έργα καθαρισμού των δασών, χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρες ή ανύπαρκτες μελέτες, που δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των εκτάσεων στη χώρα μας. Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, ενώ παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική). Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή».
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ»
«Η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Λαμπρούλης, «είναι αμείλικτη, πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας: Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών. Η Δασική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από προσωπικό και χρηματοδότηση. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ, οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες, ενώ οι μάχιμοι πυροσβέστες φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα και με 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Και δεν αποτελεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα η θέσπιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του θεσμού των πυροσβεστών, δασικών επιχειρήσεων, αφού προσθέτει μία ακόμα ευέλικτη-ορισμένου χρόνου εργασία στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικότατες ελλείψεις σε ιπτάμενα μέσα και τη συντήρησή τους, ενώ η σύμβαση που κυρώθηκε στη Βουλή για την προμήθεια 7 καναντέρ, αποτελεί περισσότερο δήωση ενδιαφέροντος, αφού η παραγωγή τους δεν είναι εξασφαλισμένη.
Συνολικά, οι προμήθειες οχημάτων, αεροσκαφών κ.ά., που τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση, αναλύοντας το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», θυμίζουν τη λαϊκή ρήση ζήσε «Μάη να φας τριφύλλι», τόσο σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις προς χρήση όσο και στο κατά πόσο ο σχεδιασμός του προγράμματος καλύπτει πραγματικές ανάγκες πρόληψης και καταστολής των φυσικών καταστροφής ή ανταποκρίνεται σε ό,τι θέλει η «αγορά» τέτοιων ειδών.
Χρόνια τώρα, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, το συνδικαλιστικό κίνημα, στελέχη του Π.Σ. διατυπώνουν τη σωστή θέση πως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκινάει με τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη.
Χρειάζονται, λοιπόν, άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, των δασών, του περιβάλλοντος στο σύνολο. Γιατί η πυροπροστασία δεν είναι κόστος. Η ζωή του λαού έχει αξία» κατέληξε ο κ. Λαμπρούλης. Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης, οι κ. Μεταξάς και Τέγος έκαναν αναφορές και στα ειδικότερα προβλήματα της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass