Γερμανία «καλεί» Λάρισα…

Παιδιά και εγγόνια μεταναστών, επιστρέφουν στην Ελλάδα και εργάζονται για την εξυπηρέτηση κατοίκων της Γερμανίας - Η παγκοσμιοποίηση στην πράξη - Ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για φθηνά εργατικά χέρια

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2024 14:20 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2024 11:17

Του Κώστα Γκιάστα
Ο Άλμπερτ από το Βερολίνο, καλεί για να πάρει κάποιες πληροφορίες για τη νέα του τηλεφωνική εταιρεία και το ακουστικό από την άλλη μεριά της γραμμής σηκώνει η Μαρία από τη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, για να τον ενημερώσει.


Ο Μάρκ από το Αμβούργο, έχει ένα πρόβλημα με την κάρτα του, ψάχνει τρόπο για να του το λύσουν και αναλαμβάνει να το κάνει ο Νίκος που ζει στη συνοικία Ταμπάκικα της Λάρισας. Η Έμα από το Μόναχο, ζητά εξήγηση για ένα θέμα στον λογαριασμό της και θα μιλήσει με την Ιωάννα, από τη συνοικία Πυροβολικών, επίσης στη Λάρισα.
Όταν κλείσουν το τηλέφωνο δεν θα καταλάβουν ποτέ πως μίλησαν με κάποιον άνθρωπο που βρισκόταν στη Λάρισα…
Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η καθημερινότητα σε μια σειρά γραφείων, που είναι γεμάτα χρώματα και μηνύματα και βρίσκεται στη Λάρισα από τα τέλη του 2022, αναλαμβάνοντας «πρότζεκτ» που έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση πελατών σε τηλεφωνικές εταιρείες, και συγκεκριμένα για πακέτα συνδέσεων, συμβόλαια, λογαριασμούς, ρούτερ, τηλεόραση κ.α.
«Τηλεφωνεί ο κάτοικος Γερμανίας, στην εκάστοτε εταιρεία, και απαντούν οι εργαζόμενοι από τη Λάρισα στο τηλεφωνικό κέντρο, για να τον εξυπηρετήσουν» εξηγεί απλά ο Παναγιώτης Ρουμολίνο, που ανοίγει τα γραφεία για να ξεναγήσει την «Ε» σε μια πραγματικότητα που δεν έχουμε συνηθίσει στην πόλη μας.
Η εικόνα που αντικρίζουμε είναι η εξής: Καμιά 25αριά άνθρωποι στη βάρδια, όλων των ηλικιών, μιλούν έχοντας ακουστικά στα αυτιά τους. Μπροστά τους έχουν οθόνες υπολογιστών και συνεχώς κάτι ψάχνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. «Συνολικά είμαστε αυτή τη στιγμή 42 άτομα, όμως στόχο έχουμε να φτάσουμε τα 150 άτομα προσωπικό» αναφέρουν οι Ευθύμης Τζιώκας και Βίκυ Κουβάτα, εκπροσωπώντας την εταιρεία που ονομάζεται «ChoTime Hellas» και έχει τη βάση της στη Βόρεια Ελλάδα.
«Αυτό που βλέπετε εδώ, κάποτε ίσως γινόταν μεμονωμένα από το σπίτι. Τώρα όμως υπάρχουν εταιρείες που το κάνουν πιο οργανωμένα με γραφεία και τον ανάλογο εξοπλισμό. Οι εργαζόμενοί μας είναι από 18 ως 62 ετών και η βασική προϋπόθεση είναι να ξέρουν μόνο γερμανικά». Όχι όμως απλά να γνωρίζουν τη γλώσσα, αλλά να την μιλούν ως δεύτερη μητρική, ή ίσως και πρώτη…
«Αυτό γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές μιας μεγάλης χώρας και εκεί, όπως και στην Ελλάδα δηλαδή, υπάρχουν πολλές διάλεκτοι» σημειώνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, τονίζοντας πως μέσα στα 7 λεπτά που κρατάει μια κλήση προσπαθούν να δώσουν λύση σ’ αυτό που ψάχνει ο πελάτης.
Αφού λοιπόν κάποιος γνωρίζει Γερμανικά άπταιστα, και περάσει την απαραίτητη εκπαίδευση, τότε θα τοποθετηθεί στο τηλεφωνικό κέντρο για να εξυπηρετήσει τον πελάτη.
«Δεν καταλαβαίνει κάποιος πως μιλάει με Ελλάδα. Αν όμως στην άλλη άκρη της γραμμής τύχει να είναι Έλληνας και τον καταλάβει ο δικός μας εργαζόμενος, τότε ναι μπορούν να μιλήσουν στα Ελληνικά» αναφέρουν, αν και υποστηρίζουν πως είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις.
Πρόκειται για κάτι καινούριο για τα δεδομένα της Λάρισας. Όχι όμως για τον υπόλοιπο κόσμο. Το έκανε η Μεγάλη Βρετανία με τις αποικίες της για πολλά χρόνια και πλέον το κάνουν οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, ψάχνοντας πιο οικονομικές λύσεις.
«Κυρίως είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Γερμανία ή έζησαν για πολλά χρόνια στη χώρα, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν άψογα τη γλώσσα, για να μπορούν να συνεννοούνται το ίδιο άψογα σε κάθε κατάσταση».
Παιδιά και εγγόνια λοιπόν από ανθρώπους που έφυγαν από τα χωριά της Ελασσόνας πριν πολλές δεκαετίες, από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, γύρισαν στην πατρίδα και με εφόδιο τη δεύτερη γλώσσα βρίσκουν εργασία.

 

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Με τι μισθό όμως το κάνουν αυτό; Γερμανικό ή ελληνικό είναι το ερώτημα.
Φυσικά ελληνικό, για να μπορεί η γερμανική εταιρεία που θα συνεργαστεί με την ελληνική, να έχει ένα κίνητρο οικονομικό, εξηγούν οι άνθρωποι της ελληνικής εταιρείας, προσθέτοντας όμως και την εξής παράμετρο, αφού ξεκαθαρίσουν πως είναι ένας πολύ καλός μισθός, για τα ελληνικά δεδομένα «Είναι αλήθεια πως οι Έλληνες αποτελούν πιο φτηνά εργατικά χέρια από τους Γερμανούς. Όμως η εργασία η δική μας στη Γερμανία, δεν βρίσκεται σε τόσο μεγάλη εκτίμηση».
Δεν βλέπουν ανταπόκριση οι εταιρείες που ψάχνουν κόσμο στη Γερμανία και ο Παναγιώτης Ρουμολίνο φέρνει ένα παράδειγμα με ελληνικά δεδομένα, λέγοντας το εξής «Είναι σαν τις δουλειές στα χωράφια. Εκεί, δύσκολα πηγαίνουν οι νέοι Έλληνες, αλλά εδώ και πολλά χρόνια πηγαίνουν οι μετανάστες. Στη Γερμανία πλέον πηγαίνουν ξένοι και συνήθως δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα και δημιουργούνται πολλά προβλήματα».
Γι’ αυτό και η λύση των Ελλήνων που έχουν εργαζόμενους που μιλούν πολύ καλύτερα τη γλώσσα αποτελεί μια λύση.
Σε τέτοιου είδους γραφεία πλέον κατά κύριο λόγο, σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται απόγονοι μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Κυρίως από Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία.
Στη Θεσσαλία, μεγάλος αριθμός μεταναστών κατάγεται από τα Τρίκαλα. Στον νομό Λάρισας οι κάτοικοι των ορεινών της Ελασσόνας συνήθιζαν να φεύγουν στη Γερμανία για δουλειά. Δύσκολα χρόνια και ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.
«Όταν κλείνουν το τηλέφωνο οι εργαζόμενοι μιλούν και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Είναι η δύναμη της συνήθειας», λέει και η Αλεξάνδρα Γκλέτου, και υποστηρίζει πως η εν λόγω εργασία, τους κάνει να εξασκούν ακόμα περισσότερο το εργαλείο της γερμανικής γλώσσας, που κάποιοι να το είχαν αφήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Η παγκοσμιοποίηση λοιπόν έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και αρκετό καιρό σε πολλούς κλάδους. Το ίδιο όμως και οι «ασθένειές» της. Το ζήτημα της εύρεσης εργατικών χεριών όπως εμφανίζεται παντού, έτσι έχει κάνει την εμφάνισή του κι εκεί.
«Το καλό τουλάχιστον με εμάς είναι πως αν βρούμε κόσμο δύσκολα φεύγει. Πλέον όμως όλοι βρίσκουν με δυσκολία κόσμο». Πόσο μάλιστα όταν χρειάζεται και να γνωρίζουν άπταιστα Γερμανικά.
Οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από τους Τούρκους, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς. Φτώχεια, κατοχή, εμφύλιοι, χούντα, ήταν καταστάσεις που οδήγησαν τον κόσμο για δουλειά στη Γερμανία, αφήνοντας γη, ανθρώπους και όνειρα πίσω τους.
Τώρα τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έχοντας επιστρέψει στην πατρίδα, συνεχίζουν να εργάζονται για τη Γερμανία, μόνο που το κάνουν από τα σπίτια τους. Κύκλους που κάνει αυτός ο μικρός ο κόσμος!
Παιδιά που πήγαιναν μαζί σε σχολείο της Γερμανίας, μιλώντας ελληνικά, βρέθηκαν ξανά μετά από πολλά χρόνια, να εργάζονται στην ίδια εταιρεία στη Λάρισα, μιλώντας όμως γερμανικά…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass