Ψηφιακά τα παραδοσιακά έθιμα των Βλάχων

* Αξιοποιούν την τεχνολογία οι Βλάχοι του Ασπροποτάμου *Δημιουργήθηκε διαδικτυακή ομάδα με 5.200 μέλη

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2024 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2024 11:16

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει την παράδοση ενός τόπου και να προβάλει την τα ήθη και τα έθιμά του.

Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεις το παρελθόν στο παρόν και το συντηρείς για το μέλλον. Η τεχνολογία προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για την προβολή και τη διατήρηση της παράδοσης. Από την ψηφιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής μέχρι τη δημιουργία εικονικών εμπειριών, οι τεχνολογικές καινοτομίες επιτρέπουν την αναβίωση και τη διάδοση των πολιτιστικών μας στοιχείων σε όλον τον κόσμο. Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο διασφαλίζουν ότι η παράδοση θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και ότι θα γίνει προσιτή σε ένα ευρύτερο και πιο ποικιλόμορφο κοινό.
Ιδιαίτερα τα κοινωνικά δίκτυα και οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και παρέχουν ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της παράδοσης. Μέσα από ιστοσελίδες, blogs και πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook, μπορούν να μοιραστούν ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν παραδοσιακές δραστηριότητες, συνταγές και τελετουργίες. Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων.
Αυτά σκέφτηκε ο Λαρισαίος Γιώργος Χελιδώνης από την Πολυθέα Τρικάλων, ένα από τα ορεινά χωριά του Ασπροποτάμου και δημιούργησε στο facebook την ομάδα με τίτλο «οι Βλάχοι του Ασπροποτάμου».
Μέχρι σήμερα η ομάδα αριθμεί 5.200 μέλη και ο επισκέπτης μπορεί να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από πανηγύρια και εκδηλώσεις, χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να είναι η παρουσία αγροτικού γιατρού σε κάποιο χωριό, μέχρι τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων ή μυστηρίων, ιστορικές αναφορές για την πορεία των Βλάχων στην εξέλιξη του χρόνου κι άλλα πολλά.
«Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε για όλους εμάς που η καταγωγή μας είναι από τα χωριά του Ασπροποτάμου. Σκοπός είναι να βλέπουμε τα χωριά μας σε φωτογραφίες, να μαθαίνουμε τα νέα από τον τόπο μας και να θυμόμαστε τους παλιούς, τις δουλειές τους, τις συνήθειές τους, τα τραγούδια μας και οι χοροί που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μπορείτε, λοιπόν, και εσείς να ανεβάζετε ό,τι έχει σχέση με τα χωριά μας. Η ομάδα είναι ανοιχτή για όλους τους Ασπροποταμίτες και όχι μόνο» αναφέρει στον «τοίχο» της σελίδας ο διαχειριστής της Γ. Χελιδώνης.
Να σημειωθεί ότι όταν αναφερόμαστε στα χωριά του Ασπροποτάμου στα ορεινά των Τρικάλων εννοούμε τα χωριά: Χαλίκι, Κρανιά, Ανθούσα, Κατάφυτο, Πολυθέα, Στεφάνι, Τζούρτζια, Καλλιρρόη, Μηλιά, Γαρδίκι και Αθαμανία.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass