Οάσεις δροσιάς στην πρωτεύουσα της ζέστης

* ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ * ΑΛΣΗ, ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2024 14:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Με τον καύσωνα να μαίνεται στη χώρα και τη Λάρισα ως συνήθως να βρίσκεται στο επίκεντρο και να έχει μετατραπεί σε φούρνο, οι κάτοικοί της αναζητούν δροσερές γωνιές μέσα στην πόλη για να μπορέσουν να ξεμυτίσουν από το σπίτι.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν την πόλη από τις αρχές Ιουνίου έχουν αρχίσει να εξαντλούν τον κόσμο που αναγκαστικά λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων παραμένει στην πόλη. Ευτυχώς παρά το γεγονός ότι η Λάρισα είναι μια πόλη που πλήττεται συχνά από τον καύσωνα, είναι και μια πόλη που διαθέτει πολλούς πνεύμονες πρασίνου.
Το Κηποθέατρο Αλκαζάρ, η όχθη του ποταμού, το αισθητικό άλσος, ο Λόφος του Μεζούρλου, τα δεκάδες πάρκα όπως του Αγίου Αντωνίου, της Ανθούπολης, των Αμπελοκήπων αποτελούν μια ιδανική λύση για όσους θέλουν να δροσιστούν κάτω από τη φυσική σκιά των δέντρων, ενώ πάντα υπάρχει και η λύση μιας δροσερής βουτιάς δωρεάν στη Δημοτική Πισίνα Νεάπολης που ανοίγει από τις 11.30 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα.
Βέβαια, όταν το θερμόμετρο πιάνει 40 βαθμούς Κελσίου σε κανέναν εξωτερικό χώρο δεν είναι καλά παρά μονάχα μέσα σε εσωτερικούς που κλιματίζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η πόλη από το μεσημέρι και μετά και μέχρι αργά το απόγευμα ησυχάζει και ειδικά τις μέρες που η αγορά είναι κλειστή δεν κινείται τίποτα και ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι των τριζονιών που φέτος είναι περισσότερα από ποτέ.
Με το βλέμμα στο Σαββατοκύριακο για εξορμήσεις στα κοντινά παράλια αλλά και τα ορεινά, οι Λαρισαίοι πασχίζουν να βγάλουν την καθημερινότητα. Τα βράδια το θερινό σινεμά, η Αυλή του Μύλου, το Κηποθέατρο, το Φρούριο και η Νεάπολη κρατούν τα σκήπτρα της ψυχαγωγίας, όντως και οι πιο δροσερές προτάσεις της πόλης.

ΚΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Δυστυχώς οι προβλέπεις των μετεωρολόγων δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές αφού ο καύσωνας συνεχίζεται με θερμοκρασίες που μέσα στο Σαββατοκύριακο θα φτάσουν μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξίσου δύσκολη με τον υδράργυρο να παραμένει στα κόκκινα.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
Στα πλαίσια της πρόληψης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνει τις παρακάτω οδηγίες για ενημέρωση και μέτρα αντιμετώπισης.
- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass