«Ψηφιακά μάτια» για καταμέτρηση και διαρροές νερού

* 32.000 ΝΕΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ * ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ, ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2024 17:15

Του Κώστα Γκιάστα
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει σε διάφορες περιοχές και σε κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων το πρόγραμμα αντικατάστασης των συμβατικών υδρομέτρων με ψηφιακά, όπου έχουν εκσυγχρονιστεί τα δίκτυα ύδρευσης.

Μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί περίπου 16.000 υδρόμετρα από τη ΔΕΥΑΛ, που σημαίνει πως άγγιξε το 50% του στόχου του έργου της, καθώς όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα έχουν αντικατασταθεί συνολικά 32.000 σε όλον τον Δήμο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΛ, η αντικατάσταση όλων αυτών θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024 και αμέσως μετά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.
Με τη λειτουργία των ψηφιακών υδρομέτρων, επί της ουσίας, αναμένεται να απελευθερωθούν αρκετοί εργαζόμενοι από την καταμέτρηση για να απασχοληθούν σε άλλους τομείς. Τα δεδομένα θα είναι ακριβή και θα συλλέγονται με ένα φορτηγάκι, το οποίο θα περνάει από τους δρόμους και θα τα συγκεντρώνει με ψηφιακό τρόπο, ενώ, τέλος, θα είναι πολύ άμεση η ειδοποίηση και η παρέμβαση της ΔΕΥΑΛ σε σημεία που υπάρχει διαρροή νερού, το οποίο είναι πολύτιμο στις μέρες μας.
Αυτά εξηγεί στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Αργυρόπουλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της δημοτικής επιχείρησης και πως αν βρεθούν τα χρήματα, θα συνεχιστεί το έργο και σε άλλες περιοχές.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η έναρξη αντικατάστασης είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο, καθώς στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες η ΔΕΥΑΛ γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους στην αντικατάσταση περίπου 32.000 συμβατικών υδρομέτρων με ψηφιακά υδρόμετρα που διαθέτουν ενσωματωμένη διάταξη μετάδοσης δεδομένων.
Τα νέα υδρόμετρα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο καθημερινά τις μετρήσεις κατανάλωσης και ειδοποιήσεις μέσω συστήματος ασύρματου δικτύου ευρείας εκπομπής και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, εξασφαλίζοντας και βελτιώνοντας την αξιοπιστία τιμολόγησης - καταγραφής καταναλώσεων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, μέσω της άμεσης ενημέρωσής τους για ενδεχόμενες εσωτερικές απώλειες.
Η έναρξη των εργασιών ξεκίνησε από τη συνοικία της Φιλιππούπολης τον Απρίλιο και συνεχίστηκαν στον Άγιο Αχίλλιο. Σ’ αυτές τις δύο περιοχές ολοκληρώθηκε το έργο, ενώ αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη σε Φαλάνη, Γιάννουλη, Νέα Πολιτεία και Χαραυγή. Θα ακολουθήσουν Αμπελόκηποι, Ιππποκράτης, Παπασταύρου και Νέα Σμύρνη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Νοέμβριο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης των 32.000 υδρομέτρων σε διάφορα σημεία του Δήμου Λαρισαίων» δηλώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Αργυρόπουλος. «Μόλις ολοκληρωθούν, θα τεθούν και σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως δε θα περνάει ο υπάλληλος από κάθε σπίτι για να κάνει τη μέτρηση, αλλά πλέον τα δεδομένα θα μεταδίδονται με ψηφιακό τρόπο» σημειώνει και εξηγεί πως «απλά θα μπορεί να τα συλλέγει ένα ειδικό φορτηγάκι (βαν), το οποίο θα κινείται στους δρόμους». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΛ να μη χρειάζεται τόσους υπαλλήλους και τόσες ώρες στην καταμέτρηση, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης.
Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το ότι θα γίνεται ακριβής μετάδοση της κατανάλωσης του νερού, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η ΔΕΥΑΛ να δει άμεσα πού υπάρχουν διαρροές για να επεμβαίνει άμεσα.
«Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 15.956 ψηφιακά υδρόμετρα. Σε Φιλιππούπολη κι Άγιο Αχίλλιο έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση, ενώ αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σε Φαλάνη, Γιάννουλη, Νέα Πολιτεία και Χαραυγή. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν Αμπελόκηποι, Ιππποκράτης, Παπασταύρου και Νέα Σμύρνη» εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου όπου γίνονται οι εργασίες.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των σχετικών εργασιών αντικατάστασης των υδρομέτρων κάθε οικοδομής χρειάζεται να γίνονται διακοπές υδροδότησης διάρκειας λίγων λεπτών έως μίας ώρας το μέγιστο. Η ανάδοχος εταιρεία εγκατάστασης των υδρομέτρων και η επιβλέπουσα υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, αφενός για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου για να περιορίσουν στο ελάχιστο την όχληση που δημιουργείται, σημειώνει.
Γιατί, όμως, συμβαίνει μόνο σε αυτές τις περιοχές και όχι σε όλον τον Δήμο; Στην ερώτηση αυτήν απαντάει πως πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δούμε πώς θα κυλήσει και εν συνεχεία θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές. Αυτό, βέβαια, για να συμβεί, διευκρινίζει πως πρέπει πρώτα να βρεθούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αν βρεθούν αυτά, θα προχωρήσουν γρήγορα, αλλιώς αν γίνουν από ιδίους πόρους, θα αργήσουν περισσότερο.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, το έργο της αντικατάστασης, το οποίο γίνεται από εργολάβο, προχωράει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Όπου έχουν υπάρξει, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Μάλιστα, σημειώνει πως οι εργασίες σε κάποια σημεία προχωρούν πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζαν αρχικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass