Ενταξη και των ενοικίων για «χτίσιμο» αφορολόγητου

* ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 14:30

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, αναφορικά με τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών, αφού αδυνατούν να φτάσουν ακόμη και τα όρια για το αφορολόγητο και ειδικά για την αδικία που υπάρχει με τον μη υπολογισμό των καταβαλλόμενων ηλεκτρονικά μισθωμάτων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους: «Με τον ν. 4646/2019, η θεμελίωση του αφορολόγητου μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και συνταξιούχων συνδέθηκε με τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι πολίτες καλούνται, λοιπόν, να δαπανούν ετησίως ποσοστό 30% του εισοδήματός τους με τη χρήση χρεωστικών καρτών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.
Στις δαπάνες αυτές, ωστόσο, δεν εντάχθηκαν αρκετές κατηγορίες πληρωμών, όπως η καταβολή μισθωμάτων, ακόμη κι αν τούτες τελούνται με ηλεκτρονικά μέσα. Το μόνο που προβλέφθηκε είναι ότι εφόσον οι ετήσιες δαπάνες για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δάνεια και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το ποσοστό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μειώνεται στο 20%. Πρακτικά, δηλαδή, η εν λόγω κατηγορία πρέπει να πραγματοποιεί τις μισές τουλάχιστον λοιπές δαπάνες της ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές δαπάνες, επωμίζονται με φόρο 22% επί της διαφοράς αυτής.
Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης, με τις τιμές των μισθωμάτων να έχουν εκτοξευθεί και τους πολίτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικά έξοδα διαβίωσης. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους κατευθύνεται στις δαπάνες για τη στέγασή τους, ενώ ό,τι απομένει δεν επαρκεί για να θεμελιώσει τα όρια του αφορολόγητου. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα, αλλά επιπλέον επιβαρύνονται και με δυσβάσταχτες φορολογικές οφειλές.
Με δεδομένες, λοιπόν, τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τις δυσκολίες των πολιτών να ανταποκριθούν στις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, είναι αναγκαία η συνολική αναθεώρηση των διατάξεων που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο των πολιτών χωρίς να διακυβεύεται ο βασικός στόχος περαιτέρω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών».
Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Σκοπεύετε να προβείτε σε τροποποίηση των διατάξεων περί των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που υπολογίζονται για το αφορολόγητο, με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών; Θα εντάξετε τις δαπάνες για ενοίκια στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε τούτες να αξιοποιούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass